Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,881 - 4,890 (kaikkiaan 6,907)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Tehtiinpä mitä tahansa nykyaikaan ssuomessa soilla ja metsillä se vaatii rutkasti ainakin toistaseksi uusiutumattomia luonnonvaroja jotka lisäävät hiilidioksidi päästöjä.

    A.Jalkanen

    Joo olen samaa mieltä Scientistin kanssa että EU:n hiilinielusopimukset olisi pitänyt neuvotella tarkasti mitattavia tunnuksia käyttäen ja jättää maaperät ja muu maankäyttö ulkopuolelle. Ymmärtääkseni vuoden 2030 jälkeisen ajan hiilinieluista ei ole vielä neuvoteltu. Sen sijaan nyt kuluva kausi 2030 saakka tulee olemaan ongelmallinen. Maaperäpäästöjen lisäksi metsien kasvun kiihtymisen loppuminen tuli yllätyksenä ja sitä ei huomioitu hiilinielusopimuksissa.

    Sinällään Ville Niinistön pohjaesitys EU:n kokonaishiilinielutavoitteeksi oli kai vielä paljon kunnianhimoisempi kuin mitä sitten lopulta sovittiin niin että maamme tilanne voisi olla pahempikin (HS 20.12.2021, linkki). Ehkäpä Niinistön pääneuvottelijana olisi ollut hyvä saada Luken laskijoilta viimeinen tieto hiilinieluista – tai ehkä on saanutkin kun tuo pahin vaihtoehto ei sitten toteutunut.

    ”Niinistö esittää mietinnössä, että maankäyttösektorin hiilinielun kokonais­tavoite nostettaisiin 490 miljoonaan hiilidioksidi­ekvivalentti­tonniin vuonna 2030, kun komission heinäkuussa antamassa esityksessä Euroopan-laajuinen tavoite oli 310 miljoonaa tonnia.

    Komission esityksessä Suomen osuus tästä oli 17,8 miljoonaa tonnia. Samalla laskukaavalla Niinistön esitys melkein kaksinkertaistaisi Suomen hiilinielu­tavoitteen 30 miljoonaan tonniin.”

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008482392.html

    Tomperi

    Tutkijat oli varoittaneet ja  jo aiemmin  että näin käy mutta Sipilän mahti ohitti tiedon…  kasvun absoluuttisesta pienenemisestä

    Rane

    Luken tutkimusprofessorin mielestä hiilineutraliutta ei pitäisi perustaa hiilinielujen varaan vaan yksinkertaisesti vähentää fossiilisia päästöjä.Hakkuiden vähentäminen ja metsien vanhentaminen ei myöskään ole ratkaisu.

    Professori: Suomen metsät painuvat ennen pitkää hiilinielusta päästölähteeksi – ”Ilmastoneutraaliutta ei kannattaisi rakentaa metsien varaan” – MT Metsä – Maaseudun Tulevaisuus

    Visakallo

    Olisiko niin, että vanha jokamiehenoikeus metsiin on ajan myötä muuttanut muotoaan ja laajentunut ihmisten mielessä koskemaan milloin mitäkin yhteiskunnassa esillä olevaa asiaa? Kaupungistumisen myötä perinteisen jokamiehenoikeuden käyttö on vähentynyt lähes olemattomiin. Jos yleensäkin metsään lähdetään, mennään kansallispuistoihin. Uus-jokamiehenoikeudeksi ovat tulleet suojelu-, monimuotoisuus-, ennallistamis-, hiilikompensaatio-, yms. vaatimukset, jotta urbaani elämänmeno voisi häiriöttä jatkua ja omatunto pysyä puhtaana, ja mikä tärkeintä. -maksajat olisivat mahdollisimman kaukana omasta elämänpiiristä.

    A.Jalkanen

    Ei energiapuolellakaan raportoida soiden metaanin tapaan tulematta jääneitä päästöjä, vaan aina tämän hetken todellisia päästöjä mahdollisimman tarkasti.

    Scientist

    Metsien varaan ei todella voida laskea liikaa. On arvioitu että hiilidioksidipäästöistä 30% sitoutuu meriin, 25% metsiin ja maaperään, loput 45% jää ilmaan. Merien sidontaan emme voi vaikuttaa ja on mahdotonta hoitaa metsillä loput 45%. Tärkeintä on ettemme vähennä maapallon metsien määrää ja  hiilensidontaa. Kyllä ainoa oikea keino on fossiilisista päästöistä luopuminen niin paljon kuin mahdollista. Juuri tästä Petteri Taalas puhuu  mutta meillä keskustelu on mennyt metsiin liikaa.

    Kurki

    Scientist: Kyllä ainoa oikea keino on fossiilisista päästöistä luopuminen niin paljon kuin mahdollista.

    Fossiilisten käytön loppuminen Suomen osalta saattaa tapahtua nyt nopeasti. Synteeettiset liikennepottoaineet saadaan polkaistua tuotantoon tuulienegian tuottaman vedyn vauhdittama ja biokaasun tuotanto on jo kovassa kasvussa. Investointihalukkuus näyttä olevan rajaton. Miljardit ovat pikku summia. Tämä ei ole hyvä uutinen sähköajoneuvoille.

    Vihreän metanolin valmistukseen käytettävät raaka-aineet ovat vesi ja hiilidioksidi.

    Vihreän metanolin valmistusprosessissa käytettävä hiilidioksidi otetaan talteen teollisuuden prosesseista.

    Elektrolyysissä vesi pilkotaan tuuli- tai aurinkovoimalla tuotetulla sähköenergialla vedyksi ja hapeksi. Metanolisynteesissä vetyyn lisätään hiilidioksidia ja lopputuotteena saadaan vihreää metanolia.

    https://yle.fi/a/74-20014894

    Ranualle taitaa tulla ammoniakkia (NH3) tuotava laitos. Ammoniakki, ilmasta typpi (N) ja tuulivoimasta vety (H) Fischer-Trops menetelmällä,  myös on hyvä laivapolttosaine, mutta varmasti kalliimpi tapa tuottaa sitä kuin metanolia, jonka CO2 saadaan esim. lämpölaitosten savukaasuista.

    A.Jalkanen

    Toteutumatta jäänyt päästö energiapuolella olisi esimerkiksi energiantuotannon tehokkuuden koheneminen tai turpeen energiakäytöstä luopuminen.

    Tomperi

    ”Toteutumatta jäänyt päästö energiapuolella olisi esimerkiksi energiantuotannon tehokkuuden koheneminen tai turpeen energiakäytöstä luopuminen.”

    Siis tuossa ei niinku tarvitse ollenkaan pohtia sitä mitä tulee luopumisen tilalle?  Eikö se ole ihan sama asia kuin pakkasella, kusis housuihin että hetken lämmittäisi?

Esillä 10 vastausta, 4,881 - 4,890 (kaikkiaan 6,907)