Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,771 - 4,780 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Jean S

    Ja 30 vuotta sitten tehtiin nimenomaan männiköitten ensiharvennuksia, yleensä aika pieninäkin nykymittapuun mukaan. Siihen en sitten ota kantaa että mitä senaikaiset aukot olivat puun määrän ja laadun suhteen, varmaan aika vaihtelevaa tavaraa.

    Nostokoukku

    On hauska tehtailla tuhansia kommentteja oikean tekemisen puutteessa vaikkapa hiilinieluista, jopa porojen ja hirvien suuresta vaikutuksesta siihen. Kannattaa joskus kuitenkin tarkentaa mittakaavaa. Ottaa vaikkapa karttapallo ja suurennuslasi esille. Etsiä sillä suurennuslasilla pallon yläosasta kärpäsenpaskan kokoinen läntti jonka päällä lukee Suomi. Miettiä onko sen läntin metsillä, hirvillä ja poroilla mitään vaikutusta kokonaisuuteen. Moniko kertainen vaikutus tuon pallukan yli 8 miljardin ihmisen päivittäisillä pieruilla on ilmastoon kuin meidän metsillä parhaimmillakaan. Oma keskustelumme on kuin väittelisimme homehtuneen seitsenkerroksisen täytekakun päälle laitettavan yhden nompparellin väristä, ei sillä pilaantunutta kakkua pelastusta. Mutta olemme niin tottuneet pelkkään pintaliitoon. Omien hiilitonnien, prosenttien, pinta-alojen ja vaikutusten vatvominen voi tuntua tärkeältä. Ovat kuitenkin itsepetosta, tärkeilyä ja silmnkääntötemppuja.

    A.Jalkanen

    Juuri näin se on Nostokoukku.

    Tomperi

    Kaikki ihmisen toiminta suomessa lisää hiilipäästöjä,  maapallon väestöstä monta miljardia elää sivusta katsottuna suurimmaksi osaksi pierulla.

    Tomperi

    Hirvet ja hiilinielu, hirvihän jättää ulosteensa maahan,  lähes kaikki suolet, osa lihasta jää sinne metsiin ja luista että en mie ymmärrä että se kovin paha lähde ois…

    A.Jalkanen

    Euroopan komissio ei tule lähettämään vielä vuosien 2021–2025 perusteella Suomelle laskua mahdollisesta hiilinielutavoitteen alittumisesta, selventää Euroopan komission Suomen edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila. Nyt meneillään olevan ensimmäisen kauden tavoitteita tarkastellaan vuonna 2027. Ulvila vertaa tarkastelukautta pankkitiliin: jos tilillä on plussaa tai velkaa, sen voi siirtää seuraavalle kaudelle.

    Jos Suomi näyttää olevan pakkasen puolella, niin komissio antaa huomautuksen ja katsoo yhdessä jäsenmaan kanssa, millä toimilla asioita saadaan tehostettua niin, että Suomea sitovat tavoitteet toteutuvat viimeistään 2030, joka raportoidaan 2032.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/…/b2d03969-8c2d-4576…

    A.Jalkanen

    Osmo Soininvaara on blogissaan sitä mieltä että soiden tuottama metaani ei ole niin paha kasvihuonekaasu pitkällä aikavälillä kuin hiilidioksidi. Kasvihuonekaasujen inventaariossa aikajännettä ei kai mitenkään huomioida, vaan verrataan vain tämän hetken päästöt ja nielut.

    Osmo:

    ”Eristäkäämme soiden vaikutus ilmastoon siten, että laskemme soiden vaikutuksen ilmakehässä olevan hiilidioksidin ja metaanin varantoihin.
    Silloin ei pidä laskea metaani 20 kertaiseksi hiilidioksidiin nähden. Se on tosiasiassa yli satakertainen (120?) mutta tuo alempi kerroin perustuu siihen, että metaanin puoliintumisaika ilmakehässä on noin 12 vuotta.
    Jos soille ei tehdä mitään vaan ne saavat olla siinä olotilassa, jossa ne ovat olleet viimeiset 10 000 vuotta, soiden vaikutus ilmastonmuutokseen olisi laskeva, ei nouseva, vaikka vuotuiset metaanipäästöt enemmän kuin kumoavat hiilen sidonnan.

    Miksi? Soiden päästämästä metaanista katoaa ilmakehästä yhtä paljon kuin sitä syntyy, eli metaanin määrä pysyy vakiona. Hiiltä sen sijaan sitoutuu soihin koko ajan. Niinpä luonnontilaisten soiden vaikutus on pitkällä aikavälillä ilmastonmuutosta hillitsevä.

    M.O.T.

    Jos haluat ymmärtää tämän toista kautta, yhden vuoden aikana hiilidioksidia imetään ilmakehästä ja metaania tuupataan sinne,. Hiilidioksidin imeminen on pysyvä efekti (paitsi, jos turve keksitään polttaa takaisin ilmakehään) mutta metaani on ilmakehässä vain väliaikaisesti.”

    https://www.soininvaara.fi/2022/08/06/miksi-puu-on-uusiutuvaa-ja-turve-ei-ole/#comment-646513

    Paavo Ojanen 26.4.2021 sähköpostissa:

    ”Soiden käytön ongelma ilmastonmuutoksen aiheuttajana (eli muutaman vuosikymmenen tarkasteluaikana) ei ole se, että luonnontilaisen suon ilmastoa viilentävä vaikutus loppuisi vaan se että suon suuri hiilivarasto alkaa purkautua. Luonnontilaisen suon ilmaston kannalta hyödyllinen ominaisuus on sen suuri hiilivarasto, joka pysyessään turpeessa pitää suuren määrän hiiltä pois ilmakehästä.”

    Tomperi

    Sen takia juuri ne sadat tuhannet suohehtaarit jotka ovat ojittamattomia mutta eliöstöltään tuhoutuneet tai vaurioituneet koska ovat ympäriltään ojitettuja ja sinne ei virtaa vettä, vedenvuoksi ovat ke hittyneet soiksi  aikoinaan,  kiireesti palautettava vetisyydeltään alkuperäiseen tilaan, muutoin turve lahoaa niistä pois. Jos ei myönnetä että Suomen ainut hiilivarasto ovat suot ja soitten ojitusten takia järvien pohjiin kulkeutunut turvemoska, olemma heikoilla hiilidioksidi taseessa  kuin edesmennyt pilkkijä karvareuhka päässään heikoilla jäillä…

    Scientist

    Jos metaania kuitenkin purkautuu ilmakehään jatkuvasti, on sillä ilmastoa lämmittävä vaikutus jatkuvasti. Ilmakehässä  metaanipitoisuus nousee koko ajan, vaikka puoliintumisaika on 12 vuotta. Metaani  muuttuu ilmakehässä hiilidioksidiksi. Ratkaisevaa on kumpi on vallitseva trendi pitkällä aikavälillä, hiilen sitoutuminen suohon vai hapettoman tilan metaanipäästöt. Tätä ei Lukekaan oikein osaa sanoa  sivuuttaa ongelman.

    Tomperi

    ja se on pirun hidas prosessi jotta sais hiilidioksidin sitoutumaan ja lopputuotteena ois marmori. Oishan se mukava ajella kesällä sorateillä jotka ois valkeena marmorista. Varsinkin metsäteillä, näkyis kivasti valkoiset ojan pohjat joissa ois marmorii, puskulevyjen aikaansaannoksia, ns aurauksen sivutuotteita vaikkei aura olekkaan….

     

Esillä 10 vastausta, 4,771 - 4,780 (kaikkiaan 6,904)