Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,751 - 4,760 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Näistä hauskoista hiilinielujen laskelmista pitää mainita toinen: valokuvaaja Antti Haatajan (muistaakseni YLE Aamu-TV) jossa oli laskettu että nykyinen susikantamme tuottaa yli miljardin euron verran hiilensidonnan hyötyä – ilmeisesti siis pitämällä hirviä kurissa. Nykyinen ja tulevat sukupolvet yhteen laskien.

    Tätä ei kyllä kannata kertoa metsästäjille: hehän siitä riemastuvat ja laskevat että heistä sitä vasta suuri hyöty saadaankin, kun lasketaan päästökaupan hinnoilla paljonko hirven metsästys lisää hiilinieluja!

    Rane

    Tämä Haataja kertoi Kainuun Sanomien haastattelussa laskeneensa jokaisen elossa olevan suden ”kokonaisarvoksi” 1,3 miljoonaa euroa.Siinä ei selvinnyt miten oli laskenut mutta ilmeisesti on sellainen laskelma jota EU voisi käyttää esim. laskiessaan ennallistamisen hyötyjä.

    Timppa

    Tätä ei kyllä kannata kertoa metsästäjille: hehän siitä riemastuvat ja laskevat että heistä sitä vasta suuri hyöty saadaankin, kun lasketaan päästökaupan hinnoilla paljonko hirven metsästys lisää hiilinieluja!

    Tuota en kyllä ymmärtänyt, mutta varmaan se on noin, kun tohtori kirjoittaa. Jatketaan ideointia.   Kaippa niistä hirvistä tulee metaanipäästöjä, joten  pitäisi hyvittää siis jokaisesta  ammutusta hirvestä sen ennenaikaisen kuoleman aiheuttama päästövähennys.  Mitä nuorempi eläin sitä sitä suurempi korvaus.  Isoista sarvipäistä ei maksettaisi mitään, koska joku ampuu ne kuitenkin.  Hirvikantaa pitäisi kasvattaa reilusti, jotta saisi enemmän näitä päästövähennyskorvauksia.

    mehtäukko

    Uutiset ja plokit- osastolta:

    ”Tarkasteltu malli olisi kallis etenkin selluteollisuudelle. Puuston kasvusta saatava hiilihyvitys ja harvennusten vähentyminen todennäköisesti laskisivat puun tarjontaa. Lisäksi sellutehtaiden suuret bioperäisen hiilidoksidin päästöt poikisivat teollisuudelle miljoonien eurojen vuosittaiset lisämaksut…”

    Kuinka kallis se olisi työntekijöille,ammattiliitoille ja koko valtiontaloudelle?? Tämä hulluus ei näköjään ole herättänyt mainittuja tahoja, annetaan vaan vihermafian jauhaa taustalla kaikessa rauhassa.

    Tomperi

    Olen  A.Jalkasen kanssa samaa mieltä, nämä hiiililaskelmat ovat todella hauskoja.

    A.Jalkanen

    Nyt meni kuppi nurin.

    Kimmo Isotalo 12:38

    Mitä tämä hokema Suomen hiilineutraalisuudesta tarkoittaa? Ensinäkin metsät eivät pitkällä aikavälillä (100 vuotta) tarkasteltuna niele hiiltä. Puiden ilmasta keräämä hiili palaa ilmakehään ennemmin tai myöhemmin – tapa ja aikaväli vaihtelee. Kaikki kasvit ovat mukana hiilen kiertoradassa: ilmakehä; kasvu; ilmakehä j.n.e. Miksi vain metsien puiden uskotellaan voivan toimia hiilen loppusijoituspaikkana? On turha kuvitella, että ihmiskunnan vuosittain maasta ottamien miljoonien tonnien fossiilisten aineiden sisältämä hiili voitaisiin dumpata puustoon.

    AJ:

    ”Mihin tämä sinun Kimmo toistamasi hokema perustuu? Jos metsä ei häviä, sen itseensä sitoma hiili ei karkaa mihinkään. Minulla oli syksyllä 2018 tilaisuus vierailla yhdessä maailman vanhimmassa sademetsässä Australian Daintreessä. Taustatiedot väittävät niitä yli sadan miljoonan vuoden ikäisiksi!

    Suomenkin metsät ovat toimineet ihan hyvänä hiilinieluna viimeiset 50 vuotta. Niihin varastoitunut hiilen määrä on kasvanut 60 prosenttia eli 1,5 miljardista kuutiometristä 2,5:een. Ei ole mitään syytä, etteikö sama tilanne voisi jatkua vielä eteenkin päin. Luonnonmetsissä on enemmän puuta kuin meidän talousmetsissämme nyt, joten puuta niihin mahtuu vielä paljon. Epävarmuutta yhtälöön tuovat lähinnä ilmastonmuutos ja metsätuhojen muuttuvat riskit, mutta niihin voidaan reagoida lisäämällä hakkuita, jos se näyttää metsien suojelemiseksi tarpeelliselta. Hakkuiden vuotuista kokonaismäärää on mahdollista hieman vähentää aivan turvallisesti kunhan ne kohdistuvat oikein.

    Metsien lisääminen globaalisti voisi olla ihan merkittävä asia pyrkiessä kohti hiilineutraaliutta eri maissa. Monenkin maailman maan on mahdollista päästä hiilineutraaliksi, jos vain on maata jota metsittää. Globaali taso on ainut järkevä taso jolla sitä kannattaa tavoitella. Siksi en diggaile lainkaan EU:n kaavailemasta hiilitullista, enkä ole huolissani hiilivuodosta muihin maihin ja maanosiin.

    Kuten akateemikko Markku Kulmala sen ilmaisi: jos joka vuosi vähennetään päästöjä muutamankin prosentin verran ja samaan aikaan lisätään metsien hiilen sidontaa muutaman prosentin verran, muutamassa vuosikymmenessä olemme hiilineutraaleja ja sen jälkeen päästään negatiivisiin päästöihin.”

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000009282480.html

     

    A.Jalkanen

    Näköjään joltakin muultakin mennyt. Tutkijat puolustavat hiilinielulaskelmiaan kun puoluejohtajat kritisoivat niitä heppoisin perustein.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009322082.html

    Timppa

    Suomenkin metsät ovat toimineet ihan hyvänä hiilinieluna viimeiset 50 vuotta. Niihin varastoitunut hiilen määrä on kasvanut 60 prosenttia eli 1,5 miljardista kuutiometristä 2,5:een. Ei ole mitään syytä, etteikö sama tilanne voisi jatkua vielä eteenkin päin. 

    Totta on, että metsämme ovat keränneet hiiltä sen 50 vuotta.  Miksi ne ovat keränneet johtuu taas siitä, että metsiä oli hakattu aiemmin  yli kasvun.  Kuppi oli siis tyhjä ja sitä on täytetty.  Jos hakkuut lopetettaisiin, niin sitten joskus satojen vuosien kuluttua se kuppi olisi taas täysi.

    Me toimimme toisin.  Kasvatamme metsiämme tehokkaamin kuin tapahtuisi, jos metsät jäisivät luonnontilaan.  Tästä kasvusta osa päätyy pysyviin varastoihin ja osalla korvataan fossiilisia tai niihin  perustuvia tuotteita tai ne palaavat kiertoon  lyhytaikaisen käytön jälkeen.

    Nuo miljoonien vuosien ikäiset sademetsät eivät enää sido hiiltä.  Kierrättävät vain vettä ja hiilidioksidia.  Tuottavat aerosoleja, jotka lisäävät sadantaa.

    Kulmalan toive on fantasiaa.  Enempää luonnontilaiset sademetsät kuin boreaaliset havumetsät eivät voi sitoa nykyistä enempää hiiltä.   Ne ovat tasapainotilassa ellei sitten esimerkiksi ilmastonmuutos horjuta tätä.   Havumetsät esimerkiksi silloin, jos ilmasto muuttuu niin, että esim koko Lappi alkaa kasvaa.

    Ainoa mahdollisuus on lisätä hiilensidontaa on metsittää puuttomia alueita.  Talousmetsien  funktio on ennen kaikkea tuottaa fossiilisia tuotteita korvaavia ateriasaleja ja energiaa, ettei tilanne pahenisin ennestään.  Mutta paheneehan se.  Saksan touhu yhtenä esimerkkinä.

    A.Jalkanen

    Puuttomien alueiden metsittäminen. Puustopääoman kohtuullinen lisääminen ja metsien tihentyminen. Kasvinsyöjien laiduntamisen vaikutuksen eli niiden ylisuurten kantojen vähentäminen (esim. porot). Alisuoriutuvien yli-ikäisten vajaatuottoisten metsien uudistaminen. Poimintahakkuut joissa poistetaan vanhempia puita. Peltometsätalous. Metsäkadon ehkäisy.

    Eri ekosysteemeissä ovat eri menetelmät käypiä. Keinoja on kuitenkin enemmän kuin yksi.

    Tomperi

    Täytyy sanoa että jos poroilla on jotain merkitystä hiilensidontaan niin haluaisin nähdä porojen merkityksestä paremmat perustelut kuin väitteen.  Jos laskennassa otetaan huomioon kuinka paljon kokonaisvaltaisesti uusiutumattomia luononvaroja poltetaan tuossa touhussa niin jonkinmoista uskottavuutta laskelmasta voisi olettaa löytyvän…

    Huomioidaanko päästöt joita aiheutuu esimerkiksi jäkälän rahtaamisesta Oulun seudulta Utsjoelle?

    Ilmaston peruuttomalla muutoksella ei ole merkitystä? Voihan sillä olla globaalisti neutraali vaikutus.  mutta poro poloisilla vaikutsta ja merkitystä hiilen sidontaan….

Esillä 10 vastausta, 4,751 - 4,760 (kaikkiaan 6,904)