Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,741 - 4,750 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Maaseuduntulevaisuutta ja metsälehteä lukee niin pysyy asianytimessä.

     

    Mutta sitä minä pekään jos saksalaiset tämän uutisen lukevat niillähän on kolme kertaa enemmän hehtaarilla puuta  kuin Suomessa ja jos he alkavat parannella metsiään samaan malliin kuin Suomessa niin eikö ne saksalaiset niele rahat jotta suomelle ei riitäkkään, siis suomalaisille metsänomistajille?

    Minulla ei ole tietoa että kasvaako saksalaiset metsät myös kolme kertaa enemmän ja nopeammin kuin Suomen metsät?  Suattaapa ihan hyvin olla että satelliiteista näkevät tulevaisuudessa hiilipyörteen keski euroopan yllä, sillälaillalahan ne löysi Kiinassta kiellettyj aerosolituotteita valmistavan tehtaan…  että ei tämäihan höpöhöpöä olekkaan vaikka kannatan löpön köyttöä

     

    A.Jalkanen

    Että mitä häh VTT? Siis mitkä hiilidioksidipäästöt? Metsäteollisuuden osuus oli viimeisen tiedon mukaan 40 % uusiutuvan energian tuotannosta tai sinne päin. Millä tämä korvataan, fossiilisillako, entä vientitulot ja verotulot?

    Aplin linkistä:

    ”VTT:n mukaan tarkasteltu malli olisi kallis erityisesti selluteollisuudelle. Teollisuuden maksukyky muuttuisi jopa negatiiviseksi eli sen ei kannattaisi välttämättä enää maksaa kuitu- tai energiapuusta.

    Puuston kasvusta saatava hiilihyvitys ja harvennusten vähentäminen todennäköisesti vähentäisivät puun tarjontaa markkinoille. Lisäksi kemiallisen selluntuotannon suuret bioperäisen hiilidioksidin päästöt aiheuttaisivat tehtaille miljoonien eurojen vuosittaiset lisäkustannukset”, VTT arvioi tiedotteessa.”

    Selitys taitaa piillä tässä: ”Päästöistä joutuisi maksamaan bioperäisen hiilidioksidin päästäjä”. Siis väärä kohde, kun oikea olisi fossiiliperäisen hiilidioksidin päästäjä. Loppujen lopuksi tulos olisi plus miinus nolla; päästöjen laskenta vain siirtyisi maankäyttösektorilta teollisuuteen.

    Tomperi

    Eihän se ole uutta suomessa että jostakin tuotteesta ei yhtäkkiä kannatakkaan maksaa, näin kävi turkistaloudelle 1500 luvulla kun ameriikasta virtas eurooppaan halpaa turkista ja paljon parempaa, niin kävi 1800 luvulla tervantuotannolle kuten järvimalmintuotannollekin ku ei ollut vara maksaa niin piti lopettaa, tänä päivänä voep ihan hyvinkin olla että sellu puuta ei kannata ostaa selluksi jalostettavaksi.  Voihan siitä tehdä muuta tuotetta  josta maksukyky on parempi.

    Nythän sais kovan hinnan aidosta kelosta mutta niin se ahneuksissa kelon tuotanto loppus alakuusa ja jo luontaisesti keloutuneet käytttiin toisarvoisiin kohteisiin joku kelo mökki pökättiin pystyyn.

     

    Scientist

    Puuta  nyt kaadetaan ja kasvatetaan en sijassa siksi, että niistä tehdään moninaisia tuotteita. Ei ilmaston vuoksi. Korvataanko nämä tuotteet sitten fossiilista alkuperää olevilla. Muita vaihtoehtoja ei oikein ole. Ilmastomielessä tehokkainta olisi BECCS  (bioenergy carbon capture storage),jota mm. IPCC ehdottaa. Hiilensieppaus ja varastointi on vasta kehitysvaiheessa. Yksinkertaisin tekniikka olisi kasvattaa tukkipuuta, joka sitten varastoitaisiin sellaisiin olosuhteisiin, että hiili säilyy.

     

    A.Jalkanen

    Eikös hiilet saa siepattua sieltä savupiipun päästä jollain tekniikalla? Säilyy se tukkipuu metsässäkin useimmiten jonkin aikaa ihan hyvin, jos kasvaa sellaisella alueella että tuhot eivät iske.

    Puuki

    Ja hirsiseinissä säilyy puu melko pitkään.   Ehtii siinä jo ilmastokin muuttua taas vaikka kylmempään suuntaan.

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    Nostokoukku

    Ja komeassa kelossa metsässä se vasta säilyykin. Vakituinen hirvipassini on mahtavan kelon vieressä. Se oli aivan saman näköinen 45 vuotta sitten, kun ensimmäisiä kertoja sen vieressä passitin. Puusto on ympärillä muuttunut kovasti, mutta kelloon on tullut vain tikanreikiä lisää. Saattaa seistä siinä vielä kymmeniä vuosia ja sitten joskus kaaduttuaan pidätellä hiiltä maapuuna vielä toisen mokoman.

    Jean S

    Ei minua välttämättä ärsytä.

    Unohdetaan aluksi ne hiilitullit ja materiaalien ja polttoaineiden korvautuminen toisilla normaalissa liike-elämässä, koska ne sotkevat asian selittämistä liikaa. Samoin se, mitä olisi järkevää tehdä. Minulla on omat näkemykseni siltäkin puolelta, mutta unohdetaan ne nyt tästä.

    Jos tavoite on se, että halutaan poistaa hiilidioksidia ilmasta, se tapahtuu käytännössä yleensä muuttamalla sitä biomassaksi ja sitten passivoimalla tämä biomassa jotenkin niin ettei se lahoa eikä mätäne.

    Tämä passivoiminen voi olla sitä, että käytetään hirttä seinärakenteena, ja sen meistä keskustelijoista varmaan kaikki tunnistavatkin. Voidaan toki myös tehdä taloja olkipaaleista.

    Lisäksi meillä vaikutetaan rakastavan puolipassivointia, eli halutaan puiden kasvavan ikuisesti ja pystyyn kuolleetkin puut ovat tärkeitä hiilivarastoja.

    Samasta biomassan passivoimisesta on kuitenkin kyse myös silloin, kun halutaan vesittää soita, koska opin mukaan veden alla oleva biomassa ei tuota päästöjä. En ota kantaa, onko oikeasti näin.

    Jos nyt sitten tämä oppi halutaan viedä äärimmilleen, niin meidän kannattaisi oikeasti hakata ne Päijänteen rantametsät ympäristötekona ja vierittää ne puut sinne järven pohjaan. Tällöin rantametsät taas 10 vuoden kuluttua sitovat hiiltä ja järven syvänteessä olevat puut möllöttävät siellä onnellisina hiilivarastoina. Sama tietysti merenrantojen suhteen.

    Jos siis sahatavaraksi menevästä puusta vain 50 % varastoituu pitkäaikaisesti rakennuksiin, kun loppu poltetaan tai menee vessapaperiksi, niin tällä menetelmällä samasta puusta saataisiin 100 % ilmastohyöty!

     

     

    Kurki

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/bc7950b1-edbb-46e2-9150-6682bcf2513e

    Päästöistä joutuisi maksamaan bioperäisen hiilidioksidin päästäjä eli tässä tapauksessa metsä- ja energiateollisuus. Maksu realisoituisi vasta, kun hiilidioksidi vapautuu ilmakehään.

    Tyhmä 0-tutkimus, kun ajatuksen taakse pitäisi saada muutkin metsätalousmaat.

    Metsäteollisuuden vientituotteissahan hiildioksidi menee ulos. Mitenkä sieltä päästäjiltä päästömaksu saadaan perittyä? Ja energia vielä tulee uusiutuvasta puusta ei fossiilisesta.

    Metsäteollisuuden tuotteista syntyy yli 16 miljoonan hiilidioksiditonnin globaali ilmastohyöty vuosittain. VTT:n laskema ilmastohyöty syntyy, kun arvioidaan metsäteollisuuden tuotteiden elinkaarenaikaiset päästöt sekä metsäteollisuuden tuotteiden avulla vältetyt päästöt. Vältettyjä päästöjä syntyy, kun puupohjaisilla tuotteilla korvataan fossiilisista raaka-aineista, kuten muovista, tehtyjä tuotteita.

    Tämäkin 16 Mekv-tonnin ilmastohyöty pitäisi laskea Suomen nieluksi.

    Lisäksi tuon ulosviennin CO2-määrä -35 Mtn, pitäisi hyvittää Suomelle nieluna kuten Norjalle hyvitetään kaikki fossiilinen vienti.

    https://www.metsateollisuus.fi/uutishuone/metsateollisuus-numeroina#ilmastohyoty

    Jean S

    Bioperäisen hiilidioksidin päästömaksu. Hmm. Tämähän toimisi myös turvepeltoihin ja luonnonsuojeluun ja korvaisi kauan havitellun metsämaan kiinteistöveron. Maksua voisi pienentää pitämällä metsänsä puhtaana lahopuusta ja turpeesta.

Esillä 10 vastausta, 4,741 - 4,750 (kaikkiaan 6,904)