Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,671 - 4,680 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Toimittaja on hämmentynyt. Tutkimus voi olla oikein tehty ja oikein tulkittukin, mutta yksi tutkimus ei ole koskaan koko totuus, se on kuin yksi pääskynen joka ei kesää tee.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009302977.html

    Tomperi

    Eikö muka hiiltä kerry muusta kuin puustosta kuten Arvoisa Jalkanen kirjoitti. Esimerkiksi heinän sitomasta maaperään kertyvästä hiilestä paljonkin laskeltiin Maaningan maatalouspuolen tutkimuksissa.  Ja näkeehän puoli sokea reettakinn jos hänet mtsään viedään että vähänpä juuria on maaperässä kun tuulen kaatamia kuusia tyveltä katselee, suurin osa juurista eli lähes kaikki juuret ovat kasvaneet kasvunsa ja paksuutensa kivennäismaan päällä.  Siis metsässä ei ole mitään merkitystä ruohoilla ja varvuilla, sitähän sie vissiin tarkoitit?

    ”Tomperi trollaa jokaisessa ketjussa näemmä.”   Mistähän johtuu ja mitä trollaaminen tarkoittaa.  Vastaavalla tavalla vois sanoa että Monet Jalkasen kirjoitukset ovat heikoissa kantimissa.

    A.Jalkanen

    On se Tonperi hyvä opponentti. Oli unohtunut sana ’pääosin’ puista.

    Kurki

    Ja näkeehän puoli sokea reettakinn jos hänet mtsään viedään että vähänpä juuria on maaperässä kun tuulen kaatamia kuusia tyveltä katselee, suurin osa juurista eli lähes kaikki juuret ovat kasvaneet kasvunsa ja paksuutensa kivennäismaan päällä.

    Tässä on hitaammallekin tutkimus maaperän hiilestä. Ei sitä kaikkea hiiltä kaatuneen puun juuristossa ole näkyvillä ja tarkastelutaso alaspäin on kannon taso. Puu jaetaan suhteissa runkopuu 58%. oksat+latvus +naulaset+ lehdet 20% ja kannot +juuret+hienojuuret 22%. Runkopuu tarkoittaa kannosta leikattua osaa ilman oksia.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#5dfaa1a5

    Etelä-Suomen metsissä maanpinnan  alla hiiltä (C) on n. 61 tn/ ha ja maanpinnan yläpuolella 42 tn/ha, joka vastaa runkopuuta keskimäärin 150 m3/ha. Hiilen osuus maanpinna alapuolella saadaan selville kuumentamalla 1 m2 ja 0,5 m syvyinen maamassa juuret ja kanto mukana niin, että kaikki siinä oleva biomassa palaa hiilidioksidiksi (CO2).

    Suosittelisin Tomperille joksikin aikaa kuunteluoppilaan paikkaa, että nämä hiilinielu asiat vähän selkiintyisi.

    Rukopiikki

    Ihan humpuukihommaa tämä hiilinieluhomma, Suomen pitäisi irtisanoutua täysin.

    Tomperi

    On se vaan niin ihmeellinen asia tuo metsämaan hiilinielu asia,  10 tuhatta vuotta lähes paikotellen metsää ksvanut eikä kivennäismaahan ole silmin havaittavasti hiiltä ole kertynyt, toista se on suolla, eikös se paksuin hiilen kertymä ole 15 metriä paksu kerros ja kaikki kivennäismaan päällä…. Rukopiikin kanssa ei ole syytä olla erimieltä.  Ihminen tykkää jankata yleensä samanmielesten kanssa sammaa asiaa sammaa mielipidettä loputtomasti….

    Timppa

    Taas kerran.  Kivihiilikaudella josku j´kauan, kauan sitten ei kasvanut puuvartisia kasveja ei ollut lahottajasieniä.

    Kasvoi jättiläiskortteita, jättiläissaniaisia ym.  Kun ksasvi kuoli se hajonnut vaan päätyi maan sisään ja näin syntyivät valtavat kivihiiliesiintymät.  Näin poistettiin hiiltä ilmakehästä.

    Sitten joku käänsi maapallon ekosysteemin uuteen ”moodiin”.  Tulivat puut ja niiden menestymiselle välttämättömät lahottasienet.   Syntyi lähes suljettu kierto, jossa lahottajasienet hajottavat kuolleen puuaineksen taivaalle hiilidioksidiksi ja vedeksi, jotka puut taas keräävät auringona avulla ensin sokeriksi, jota prosessoivat eri tarpeisiinsa.  Tällaisen kierron seurauksena maaperän hiilivarasto säilyy lähes muuttumattomana.

    On muuten hieno ja tehokas ”tehdas” tuo metsä.

    Perko

    Timpan yhteismetsä ja jotkut suot ne ovath tärkheitä!     Kivihiiltä alkoi muodostua maaperään 360–290 miljoonaa vuotta sitten hiilikaudella.

     

    A.Jalkanen

    Kurki: runkopuu 58 ei 22 prosenttia.

    Hiilen määrä kivennäismaan metsämaassa riippuu aika suoraviivaisesti puuston kasvusta. Luultavasti se pysyy pitkällä aikavälillä suht vakiona, koska aina hajoaminen, hakkuut tai metsätuhot poistavat osan aikaansaadusta kasvusta.

    Timppa

    Eikös se ollut niin ruotsalaisten mukaan että hiilen poistuminen maaperästä on lähes vakio.  Uutta hiiltä tuo sinne avohakkuun jälkeen ensiksi pintakasvullisuus, jolloin hiilitase oli likimain +-0.  Sitten puut alkavat sitoa lisää hiiltä.  Siis mitä paremmin metsä kasvaa sitä enemmän sen maaperässä on hiiltä.

Esillä 10 vastausta, 4,671 - 4,680 (kaikkiaan 6,904)