Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,501 - 4,510 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Metsäasintuntijoistakin taitaa ollla jo osa ulkomaalaisia vailla ympärivuotista työntarjonnan rasitetta.

    Kurki

    Tomperi voit lukea tästä Tilastokeskuksen Maankäyttösektorin linkistä sivulta 45 taulukosta 1.7, että puutuotteista lasketaan nieluja esim 2019 -3,4 Mtn. Lisäksi taulukossa on hakkuusäästön nielut eriteltynä kivennäismaille ja turvemaille sekä karikesyötön DOM+SOM (kuolleet oksat, kannot juuret) nielut ja päästöt myös kivennäismaille ja turvemaille, sekä maatalouden päästöt yms.

    https://www.stat.fi/static/media/uploads/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

    Tolopainen

    Nyt kannattaa tehdä mahdollisimman paljon päätehakkuita. Hiilinielut on sitten hyvässä kunnossa 2030 jälkeen. Jos jätetään paljon kitukasvuisia metsiä ei ne hiiltä voi sitoa ja joudutaan luopumaan monista hyvistä pihveistä ja hiillos makkaroista.

    Timppa

    Uusi yritys Hesariin:

     

    ”Hakkuita on kiihdytetty ja sellutehtaisiin investoitu, kun sellulle on ollut maailmalla kysyntää. Se on tehty kestävän metsänhoidon kustannuksella.”

    Sellutehtaat käyttävät pienikokoista harvennuspuuta, minkä hakkuu on välttämätöntä kunnon tukkipuun saamiseksi. Sitten sellutehtaat käyttävät sellaista oksaista tai mutkaista puuta, josta laatuvian vuoksi ei voi valmistaa sahatavaraa ja tukkipuiden pienikokoiset latvaosat. Merkittävä raaka-ainelähde selluteollisuudelle on lisäksi sahahake, siis saha hakettaa tukkipuusta sen osan, joka jää jätteeksi sahauksesta.

    Ennen selluteollisuuden voimistumista kaikki sahaukseen kelpaamaton puutavara jäi metsiin lahoamaan ja sahausjäte poltettiin sahan pihalla ”rimahelveteissä”. Nyt sellu on arvokas välituote, josta voi jatkojalostaa esimerkiksi monia arvokkaita tuotteita.

    Kun myyn kuitupuuta, niin en tee sitä todellakaan ”kestävän metsänhoidon kustannuksella” kuten lehti väittää vaan osana kestävän metsänhoidon kasvatusketjua, joka alkaa siemenestä tai taimesta ja päätyy siihen, kun ikääntynyt ja kasvussa hidastunut metsä kaadetaan.

    Tietysti kannattaa muistaa selluteollisuuden rooli tasaisen uusiutuvan sähköenergian tuottajana. Ja suuri merkitys kansantaloudelle. Kyllä Suomi olisi tosi autio, jos meillä ei olisi mahdollisuuksia tarjota kestävässä metsätaloudessa työpaikkoja syrjäseutujen asukkaille.

    Suomalainen maailman tehokkain selluteollisuus on siis avain kestävään metsätalouteen.

    Puuki

    Radiossa haastatteli jotain naishenkilöä uudesta ns. luontokadon estosopimuksesta.  Sen perustella sai käsityksen että 30 % maa-alueistakin suojeltaisiin pääosin ja samoin vielä lisäksi 30% talousmetistä osittain jk:lla ym. siirtymillä kevyempään käyttöön.    Ei kai se niin voi mennä ?   Aikasemmin oli puhetta 30 % kokonaispinta-alasta joka sitten jäisi norm. käytön ulkopuolelle johonkin v:een -35 mennessä.

    Kurki

    Timpalle, että kirjoitettu kannattaa tallentaa. Minä tallennan ne gmail-sähköpostiin, että ei tarvitse uudelleen kirjoittaa.

    Ei tuolle ensimmäiselle versiolle pitäisi olla mitään estettä julkaista. Eihän siinä loukata muita kekustelijoita ja artikkelia taas on voitava arvostella ja esittää siitä poikeavia mielipiteitä. Mutta luulen moderaattorin olevan nyt este.

    Väärä mielipide.

    Huomenna voi jo onnistua, kun on toinen mode.

    Tässä se Hesarin linkki.

    Ilmastonsuojelu ei onnistu ilman hakkuiden rajoittamista

    https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009276281.html

    Timppa

    Kumma juttu, kun tämä meni läpi:

    Kaksi uutista tämän päivän (20.12.2022) HS:sta.
    Toinen oli Helsingin Myllypuron Matokallion metsään suunniteltu luisteluhalli, jossa hävitetään metsää. Tästähän kirjoitettiin jo aiemmin. Toinen Helsingin Suvilahteen suunniteltu jättiläisareena.

    Suomessa väki vähenee ja ikääntyy. Yksi kysymys on se, miksi tällaisessa tilanteessa moisia jättihankkeita tarvitaan. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin siitä, että tuollaiset ovat valtavia ilmastoa lämmittäviä systeemejä. Metsää häviää Myllypurossa. Rakentaminen tuottaa valtavat päästöt, puhumattakaan siitä, että noita laitoksia joudutaan ylläpitämään vuosikymmeniä. Entä sitten noihin pääsemiseksi tarvittava liikkuminen. Jatkuvasti valtavaa energian tuhlausta. En ymmärrä, että kukaan voi tuollaisia turhakkeita edistää.

    Sitten toinen puoli, metsätalous ja metsäteollisuus, jotka leimataan syyllisiksi ilmasto-ongelmiin. Tuotamme fotosynteesin sadevedestä ja ilman hiilidioksidista tuottamasta puusta hyödyllisiä tuotteita kuluttajille todella energiatehokkaasti. Mekö olemme syylliset? Jos syyllisiä pitää hakea, niin niitä ovat kuluttajat, jotka käyttävät metsäteollisuustuotteita tai ne, jotka tuollaisia halleja rakentavat.

    Toivoisi, että media alkaisi kiinnittää todellisiin ilmasto-ongelmien aiheuttajiin huomiota. Mahdotonta onnistua vähenevillä metsävaroilla, kun päästöjä toisaalla lisätään tolkuttomasti.

    A.Jalkanen

    Hesarin moderaattorit ovat tosiaan erilaisia eivätkä aina ehdi hyväksyä kommentteja. Itselläkin toinen yritys tarjolla Raatikaisen ja Remeksen mielipiteeseen metsien luonnonhoidosta. Arvometsän blogin moderaattorit ovat kaikkein tiukimmat.

    Männyn lustoindeksi on aiempaan verrattuna alemmalla tasolla myös Etelä-Suomessa. On ollut joskus 1990-luvulla samaa tasoa mutta sen jälkeen yleensä ottaen parempi. Oletan että tuosta on metsikön iän vaikutus poistettu, niin että kyse ei ole tuossa ikärakenteen muutoksesta, joka on toinen paljon kasvun kokonaistasoon vaikuttava tekijä.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009193114.html

    Tomperi

    Se mitä mittauksin on todettu hiilen kierrosta ja hiili nieluista on täysin riittämätöntä.  Aika näyttää.  Mutta sitä mie ihmettelen että mihin ne hiilet joutuu jotka pohjavesiin männöö….

    Husq165R

    Timpan mainitsema Myllypuron turha jäähalli vs. Suomen metsät. Yhdistettynä moderaattorin hylkäämään juttuun.

    Toivottavasti on metsäalan puolesta oikea kirjoittaja valikoitunut HS:n keskustelupalstalle. Ettei syntyisi sellaista vaikutelmaa, että kirjoitukset lähtee jostain 1970-luvun mtk:n piirijärjestöstä. Ja suhtautuminen sitten sen mukaista.

    Toivottavasti pääkaupunkiseudun yhä suureneva metsänomistajakunta osaa arvostaa soihdun kantaja -Timppaa. Vai painavatko sitten pipon syvemmälle päähän ja kieltävät koskaan metsässä käyneensäkään, saati sitten omistavansa.

    Jotkut tahot käyttää esim. satojen tuhansien eurojen kampanjoita ammattimaisine viestintätoimistoineen. Tämä ”meidän puoli” vaikuttaa joskus vähän kotikutoisen tuntuiselta. Vastaus mihin tahansa asiaan on mielikuvissa näkymä aukkohakkuulla kuokkien kanssa kävelevästä perheestä hokemassa: ”Suomi elää metsistään”.

Esillä 10 vastausta, 4,501 - 4,510 (kaikkiaan 6,904)