Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,481 - 4,490 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Kurjen kannattaa kysyä mielipidettä  tuosta turvepellon ylösalaisin kääntämisestä Ilmastopaneelilta. Periaatteessa voisi olla päästöjen suhteen toimiva, mutta riippuu sitten pohjamaasta millainen viljeltävä pelto olisi käännön jälkeen. Onko pellon omistaja tyytyväinen? Kääntelyssä hieman hutiloiden voisi saada aikaan sopivan sekoituksen kasvualustaan kivennäisiä ja turvetta.

    Kurki

    Ehdotin tätä Luken tutkijalle, joka oli ollut tekemässä turvemaiden ojitusalueiden typpipäästöjen tutkimusta, josta kysyin häneltä onko typen ilmasta tuleva laskeuma otettu huomioon. Ei ollut, mutta hän kyllä reagoi tähän ehdotukseen ja huomasi kyllä jotain, kun sanoi, että ”tosiaan pohjavedenpinnan alle, siinä olisi tutkittavaa”.

    Kurki

    kivennäismaata riittävä prosenttiosuus, että se muuttuu kivennäismaaksi.

    Turvepeltoja lienee jotain 200 000 ha. Vuosi sitten kun tämä aihe oli esillä, jostain tilastoista oli laskettu turvepeltoja olevan vain 150 00 ha. Siis muutama hehtaari viljelijää (n. 50 000) kohti. Ei liene kovin suuri asia tehdä vaikka niin, että kivennäismaata sekoitetaan turpeen kanssa puolet puolet ja päästötkin mahdollisesti laskee puoleen. Nythän turvepeltojen päästöjä tulee vuosittain- +6,5 milj.tn eli n.  35 tn/ha/v.

    A.Jalkanen

    Turvepeltojen alueellinen jakauma ei ole tasainen: niitä on paljon Pohjanmaalla. Mutta osana hiilinielujen pelastuspakettia voisi aivan hyvin olla tuki ylösalaisin kääntämiseen sopiville alueille ja siihen halukkaille viljelijöille. Jos työ olisi lähes ilmainen viljelijälle ja hän sen ansiosta saisi jatkaa turvepohjaisen peltonsa viljelyä, niin luulisi halukkaita tulevan mukaan. Pelloilta mitattaisiin päästöt (veteen ja ilmaan) ja huomattaisiin ehkä että parannusta syntyi. Tämä olisi myös vaihtoehto kosteikkoviljelylle ja mikä tärkeintä: pelto voisi säilyä edelleen ruuan tuotannossa!

    Onkohan Hiilestä kiinni -hankekokonaisuudessa jotain tämän tapaista? Sitä kautta tieto ainakin menisi eteenpäin käyttäjille.

    Visakallo

    MaalaisSepon kirjoitusta tuolla edellä mukaillen, tilanne on Euroopassa on todellakin muuttunut. Mitä taas Suomen tilanteeseen tulee, turha siitä on jotain metsätaloutta syyttää. Markkinathan hakkuiden kulloisenkin suuruuden määrittää, ei mikään muu taho. Varsinainen virhehän tehtiin EU:n Lulucf-neuvotteluissa, joissa Suomi aivan omasta tahdostaan halusi itselleen tiukemmat päästövähennystavoitteet, kuin mihin olisi ollut tarvetta. Asiasta jopa uutisoitiin hyvin ylpeään sävyyn. Tyypillistä pienen ja nuoren maan nousukasmaista pätemisen tarvetta. Nyt ollaan sitten liemessä, kun omat ylioptimistiset arviot pettivät. Kuulostaako jotenkin tutulta vaikkapa valtio-omisteisen energiateollisuuden puolelta? Ilmastoasiat ovat meillä pienen ja omahyväisen joukkion hoidettavana.

    A.Jalkanen

    Ja kukas siellä olikaan EU:n kanssa neuvottelemassa LULUCF-sopimusta: Ville Niinistö. Luken pikaennakko muuten valmistui jo keväällä, joten kyllä hiilinielujen hupeneminen oli jo sopimusta värkättäessä hyvinkin tiedossa.

    käpysonni

    Ei ne nielut ole romahtaneet, jos otettaisiin ojittamattomien soiden sitoma hiili huomioon laskelmissa, samoin pelloilla kasvavan sadon sitoma hiili myös.

     

    Nykyiset laskemtamenetelmät on huijausta

    Tomperi

    Jatkuvastihan tässä keskustelupalstalla  on toitotettu hiilinielujen  erinomaisuutta ja merkittävyyttä, mikä sai A.Jalkanen,  äänesi muuttumaan vallan erilaiseksi?

    A.Jalkanen

    Tomperi. Moni asia yhdessä: hiilinielujen romahdus, monimuotoisuusstrategia, metsäkato, kestämätön hakkuiden taso… Ajattelin aiemmin että pohjoisessa olisi vielä tilaa yhdelle sellutehtaalle, mutta nyt sen rakentaminen ei enää näytä kovin todennäköiseltä.

    Reima Muristo

    Olen ollut sitä mieltä jo muinaisista ajoista lähtien….

Esillä 10 vastausta, 4,481 - 4,490 (kaikkiaan 6,904)