Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,421 - 4,430 (kaikkiaan 6,911)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Uusi tieto yllätti: Suomi lämmittää ilmastoa yhä yhtä paljon kuin 1990-luvulla. Keskiviikkona varmistuneet tiedot osoittavat, että Suomen nettopäästöt eivät ole 30 vuodessa pienentyneet.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009270011.html

    Visakallo

    Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa on melko tehokkaasti saatu peiteltyä se tosiasia, että pohjoisten alueiden lämpeneminen myös hyödyttää sen alueita maita merkittävästi. Kanada, Alaska (USA), Venäjä, Grönlanti (Tanska), Norja ja Islanti pystyvät vähemmillä kustannuksilla hyödyntämään mineraalivarojaan louhinnan ja kuljetustenkin osalta. Samoin pohjoisten alueiden asuntojen lämmityskustannukset alenevat. On selvää ja aika ymmärrettävääkin, ettei asiasta kovin paljon julkisuudessa puhuta.

    Tomperi

    Visakallio, ei men noin. Kaikki rakennettu infra tuhoutuu jos iki routa sulaa, öljy kuin sähköjohdot talot ite rautatiet….  eroosio ranikoilla vahvistuu jne. Jos ilmavirtaukset muuttuu napa alueilla sitä arvaamattomia ne muuutokset ovat muualla.

    A.Jalkanen

    Uusi yritys, entinen hävis.

    Nytpä se uudistettu aikasarja tupsahtikin Lukelta ulos, siis viime keskiviikkona! Aikasarjan metsien kasvuosio on muuttunut, koska valtakunnan metsien inventoinnissa on siirrytty puiden kairaamisesta pysyvien koealojen puiden mittauksiin – ilmeisesti ne mitataan siis kahtena eri ajankohtana ja niiden erotus on kasvu. Aikasarjassa näkyy aiemman mittaustavan mukainen hiilinielu. Aikasarjan alkupäässä se oli aiemmin laskettua suurempi ja loppupäässä pienempi. Huomaa aikasarjan poikkeava lamavuosi 2009, jolloin metsien hakkuut olivat pienet: hiilinielua kertyi mutta ei puutuotteita.

    Hesari uutisoi että nettopäästöt eivät ole pienentyneet 30 vuoteen. Tämä pitää toki paikkansa maankäytön suhteen, mutta ei fossiilipäästöjen suhteen, niissä tärkeämmissä ”oikeissa päästöissä” ollaan saavutettu hyvää edistystä. Syyttävä sormi osoittaa siis jälleen kohti metsäsektoria. Tässä pitää huomioida että aivan viime vuosina on ollut metsäteollisuuden huippusuhdanne ja lisäksi Venäjän tuonti 10 milj. m3 piti korvata kotimaan puulla pääosin.

    Tilanne tasaantuu kun laskeudutaan lamaan. Hesari ei kuitenkaan silloin uutisoi, että hiilinielut palautuivat, koska hyvä uutinen ei ole uutinen. Se kirjoittaa todennäköisesti sen sijaan että metsäteollisuuden arvonlisä ja osuus viennistä heikkenee tai muuta vastaavaa.

    https://www.luke.fi/fi/seurannat/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario/kasvihuonekaasuinventaarion-ennakkotiedot-vahvistavat-maankayttosektori-paastolahde-vuonna-2021-metsat-pysyivat-edelleen-nettonieluna

    Tolopainen

    Ei näytä ikirouta sulavan, Verhojanskissa on – 47 astetta pakkasta, kyllä sitä tulee koko ajan uutta.

    Visakallo

    Enhän minä Tomperi noita haittoja kiistäkään, vaan kerroin myös asian toisen puolen, joka useimmiten unohdetaan kertoa. Jokainen ymmärtää, miten valtava arvo kaikilla niillä mineraaleilla on, mitä pohjoisilta alueilta jatkossa hyödynnetään. Eihän ne tyhjästä synny, eikä vihreä siirtymä ilman niitä ikinä toteutuisi.

    Tolopainen

    Olisi pitänyt rakentaa se Guggenheim museo Helsinkiin, niin ei olisi mitään päästöongelmia, sehän oli pitkään poliitikkojen ykkös asia, nyt ovat alkaneet sekaantua asioihin, joista eivät mitään ymmärrä. Mykkänen jopa väitti että kaasuturbiini on taloudellisin tapa tuottaa sähköä. Se on kaikista huonoin, hyötysuhde 20%.

    Tomperi

    Arvoisa Tolopainen, Yle areenassa on dokumentti jonka nimi on .,  Kun ikirouta sulaa.

    Onkohan tuo ihan huuhaa juttuja?

     

    ”Arktisilla alueilla, kuten Siperiassa ja Alaskassa, on viime vuosina havaittu metaanikaasun synnyttämiä valtavia reikiä maastoissa ja maapinnan voimakkaita luhistumisia. Mistä nämä muutokset johtuvat ja mikä on ilmastonmuutoksen merkitys pohjoisille alueille? Tuotanto: Blink Films/Arte/WGBH, Yhdysvallat, 2022.”

     

     

     

     

    Panu

    Ollila sekoittaa hiilinielun ja -varaston:

    ”Nähdäkseni nyt löytyi vertailukelpoiset luvut eli vuotuinen kasvu 103 Mm3 ja poistuma 92 Mm3, jolloin metsiemme puusto kasvoi 103-92 = 11 Mm3. Hesarin mukaan metsien hiilinielu romahti, kun se kasvoi.”

    Jokatapauksessa päättäjien pitäisi ymmärtää, että metsä voi olla hiilinielu vain tilapäisesti. Jos nyt lasketaan tämän tilapäisyyden varaan niin täytyy tehdä päätös metsäteollisuuden tuotannnon rajoittamisesta lailla. Valtio voi sitten ihemetellä, että vieläkö se saa lainaa jostain. Tai sitten laitetaan laput silmille ja tuodaan raakapuu muualta. Järkevintä olisi keskittyä siihen pihviin eli fossiilisiin perustuvien tuotteiden käytön vähentämiseen.

    Reima Muristo

    ”Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa on melko tehokkaasti saatu peiteltyä se tosiasia, että pohjoisten alueiden lämpeneminen myös hyödyttää sen alueita maita merkittävästi. Kanada, Alaska (USA), Venäjä, Grönlanti (Tanska), Norja ja Islanti pystyvät vähemmillä kustannuksilla hyödyntämään mineraalivarojaan louhinnan ja kuljetustenkin osalta. Samoin pohjoisten alueiden asuntojen lämmityskustannukset alenevat. On selvää ja aika ymmärrettävääkin, ettei asiasta kovin paljon julkisuudessa puhuta.”

    Tämä on tämäkin pastan kepujen märkä uni, tuottamaton maatalous muuttuu tuottavaksi, Kainuun, pohjois-Pohjanmaan ja Lapin risukot aamun valjettua kasvavat 30 m³/ha/vuosi.

    Millään mainituilla valtioilla ei ole intressejä autioittaa viljelysmaitaan ja luovuttaa merelle alavia maitaan.

Esillä 10 vastausta, 4,421 - 4,430 (kaikkiaan 6,911)