Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,915 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 50 minuuttia sitten Rane toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,381 - 4,390 (kaikkiaan 6,915)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Timppa

    Kyllä jo 1860-luvulla alkoivat todelliset hakkuut, joilla Keski-Suomen puut alkoivat uida Kymijoen suun sahoihin.

    Meillä on älyttömän kiviset ja mäkiset metsät.  Vuoteen 1933 mennessä liki koskemattomat metsät oli hakattu tasolle 50 m3/ha, joihin sisältyi 11,6 kpl yhden tukin (4,8 m) tukkipuita/ha.

    Halkojakin hakkasivat.  Vuosina 1916-21 yhteensä 50000 mottia Päijänteen rannoille vaikkei teitä ollut.  Ajossa oli parhaimmillaan 100 hevosta vaikkei asutustakaan ollut lähjitienoilla kuin muutama torppa.

    Meillä on ollut yli 100-vuotiaita tasaikäisiä männiköitä, joista kaikki eivät ole syntyneet metsäpaloalueille.  Ehkä niitä, on käsitelty Visan kuvaamalla tavalla.

    risuparta

    visu: sinä erittäin hyvin sekoitat kaski viljelyn ja metsätalouden! Avo hakkuut olivat todella harvinaisia. Muutama kartano aloitteli kuusen taimien kaupallista tuottamista. Lepikoillehan ne taimet istutettiin. Sen ajan maidon tuottaja hinnalla,lepikot olisivat tuottaneet enemmän kuin,kirjan painajan tuhoamat kuitupuu kuuset vuosi kymmenien jälkeen.

    Visakallo

    Reimalla ja risuparralla näkyy olevan vaikeuksia kohdata Suomen metsien historiaa sellaisena kuin se oli. Metsät ja maatalous ovat Suomessa olleet tiiviisti kytköksissä toisiinsa, eikä tämä sidos ole vieläkään täysin katkennut. Metsiä raivataan pelloiksi ja peltoja metsitetään edelleen. Meillä nykyisestä kokonaispinta-alasta on ollut peltoa ja laidunta suurimmillaan lähes 25%. Tämänhetkinen luku on 0,8%. Jokainen varmasti tietää, ettei tilanne ollut sama joka puolella valtakuntaa. Laajoilla asumattomilla seuduilla ei aikoinaan harjoitettu oikein minkäänlaista taloutta. Siihenkin suuntaan ollaan taas menossa takaisin.

    Tolopainen

    Nämä hiilinielu-ja muut höpöjutut kannattaa laittaa tauolle ja keskittyä sellaisiin asioihin, joilla on jotain merkitystä kuten lumitöihin.

    MaalaisSeppo

    Hiilinieluthan vaikuttavat myös lumitöihin. Jos nielut saadaan kasvuun, ilmastonmuutos hidastuu ja myös Eteläsuomessa voidaan tehdä vielä ehkä vuosikymmeniä merkittävästi lumitöitä. Lyhyellä tähtäimellä lumityöt  ovatkin lisääntyneet, mikä on siis Tolopaista mukaellen lisännyt tärkeiden töiden määrää. Eli hyvä?

     

     

    Tomperi

    Timppa, se on jännä juttu että aina puhutaan että aikoinaan 1700 1800 luvulla mettät hakattiin olemattomiin esim  keski ja itäsuomessa. Kumminkin kirkkoja rakennettiin esim petäjävedellä ja iitä ittään pin pilvin pimmein eikä puusta ollut puutetta. Tietysti jos valtion virkamies tuli kysymään miten mennee onko puusta puutetta niin taatusti oli itkuvirren taitajilla virret muistissa kaiken kärsineenä puutteesa….

    Petkeles

    ”Laajoilla asumattomilla seuduilla ei aikoinaan harjoitettu oikein minkäänlaista taloutta”

    Ja tällä viikolla näin päin. Ei lienee montaa viikkoa, kun olit sitä mieltä että kaikki perämettät oli juonnettu tehtaalle jo hevosaikana.

    Visakallo

    Petkeles se tuntuu osaavan tuon venkoilun. Suomessa on ollut, ja tulee jatkossa yhä enemmän olemaan  laajoja täysin  a s u m a t t o m i a  seutuja. Eipä siellä liikahda puut eikä muutkaan.  Sen sijaan  a s u t t u j e n  seutujen perämetsistä puita ajettiin. Onko tämä nyt niin perhanan vaikea asia ymmärtää?

    A.Jalkanen

    Tapani Tasanen: Läksi metsät ylenemähän. Suomen metsien historia.

    Visakallon arviota peltojen määrästä pidin pienenä eikä se ihan niin pieni sitten ollutkaan, vaan on muutamia prosentteja kokonaismaapinta-alasta. ”Maataloustilastojen mukainen peltojen ja puutarhojen sekä luonnonniittyjen ja laitumien yhteenlaskettu pinta-ala on noin 2 250 000 hehtaaria.”

    2,25 miljoonaa per 30 miljoonaa on 7,5 prosenttia.

    https://www.luonnontila.fi/fi/elinymparistot/maatalousymparistot/

    Kurki

    Linkki: https://arvometsa.fi/hakkuun-vaikutus-metsan-hiilensidontaan/

    Pukkalan blogi 5 vuoden takaa metsien hiilinieluista.

    Puukilla ja AJ:lla näkyy olevan kommentit.

Esillä 10 vastausta, 4,381 - 4,390 (kaikkiaan 6,915)