Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,231 - 4,240 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Visakallo

    Miksi sitten vihreät vastustavat puun energiakäyttöä?

    A.Jalkanen

    Ei tiedä vaikka vähemmilläkin hakkuilla tuotettaisiin saman verran tai enemmän arvonlisää, jos saadaan käyttöön samatapaisia uusia innovaatioita kuin Stora Enson akkuligniini. Vihreiden linja on sikäli looginen, että he ovat koko ajan sanoneet että jalostusastetta pitää nostaa ja puuta pitää käyttää hiilivarastoja luoviin tarkoituksiin kuten rakennuksiin.

    Ongelmia kuitenkin riittää. Maankäyttösektorin suurimmat päästöt tulevat maatalouden turvemailta, jotka tarvitaan nyt ruuan tuotantoon. Metsiemme kasvu on alenemassa, koska niiden ikärakenne vanhenee. Lisäksi metsäpinta-ala pienenee erilaisten rakennushankkeiden kuten asuntojen, sähkölinjojen ja oikoratojen vuoksi.

    Tästä sopimuskaudesta ehkä selvitään vielä kuivin jaloin erillisjoustojen ansiosta, mutta seuraavasta kaudesta neuvoteltaessa on huomioitava pienenevä metsien pinta-ala ja kasvu.

    Timppa

    Pienemmillä hakkuilla pilataan metsänkasvua.  Siksi niitä uudistushakkuita tarvitaan.

    Ei vihreillä ole muuta politiikkaa, kuin vastustaa kaikkea paitsi kannabiksen kasvatusta.

    Mitenkähän multialaisesta metsurista tulisi prosessityöntekijä Kotkaan.  Entä hjänen kotinsa? Poltettaisiinko?

     

    Puuki

    Hatusta vetäistyltä vaikuttaa sekin vertailuvuosi -52, kun siitä lähtien on Suomen metsien määrä ja kasvu on lisääntynyt huomattavasti.   Miksi sitä ei oteta huomioon myös hiilinieluvertailuissa ?     Suurin osa sen ajan maatalojen ympäristöistä on metsittynyt ja metsäpinta-ala on lisääntynyt sitäkin kautta.

     

    Kurki

    Ongelmia kuitenkin riittää. Maankäyttösektorin suurimmat päästöt tulevat maatalouden turvemailta, jotka tarvitaan nyt ruuan tuotantoon.

    Maankäyttösektorille on löydetty aiempaa n.10 Mtn edestä uusia päästöjä ja siksi 2021 vuosi virallisten ennakkotietojen mukaan oli päästö.

    Saksan tilanne päästöjen ja nielujen suhteen on mahdoton.

    https://www.thuenen.de/en/thuenen-topics/climate-and-air/emission-inventories-accounting-for-climate-protection/greenhouse-gas-emissions-from-agriculture

    Linkistä vuoden maatalouden päästöt ovat +56,1 Mekv-tn ja turvepeltojen CO2-päästöt 1,0  milj.ha suopelloilta +30 Mtn yhteensä +86,1 Mekv-tn/v. Saksassa on vilelyjsessa ja ojiteetuna 1,5 milj.ha suota, joidenka kokonaispäästö +45 Mtn/v.

    Lisäksi tulevat energiasektorin päästöt n. +700 Mekv.tn/v .

    Päästöjä siis kokonaisuudessaan +800 Mekv-tn/v

    Metsien hakkuusäästö oli 2021 n. 20 milj.m3 , josta saksalaiset näkyvät laskevan CO2-sidonnan vain maanpinnan yläpuolisen puuston biomassan nielun kertoimella 1 eli metsien hiilinielu saksalaisittain laskettuna oli -20 Mtn/v. Suomalaisittain laskettuna 40/60 se olisi 2,5*20= -50 Mtn/2021Mtn/2021.

    Saksa ei koskaan saa päästöjään alle nielujen.

    ————————————————————————————

    Suomessa jo nyt päästöt ovat pienemmät kuin nielut.

    Päästöt n. +60 Mekv-tn/v

    Metsien nielu  hakkuusäästö (11.5 milj.m3)= 2,5*11,5= -29 Mtn + pitempiaikainen puutavara -2 Mtn yhteensä n. -31 Mtn/2021.

    Metaani (CH4)-nielu n. -25 M ekv-tn/v

    CO2-puutuotteiden ulosvientinielu n. -35 Mtn/v

     

     

     

    A.Jalkanen

    Luontojärjestöt heittävät vettä kiukaalle haastamalla hallituksen hiilinielujen pelastuspaketin viipymisestä.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009218226.html

    Kurki

    Greenpeace ja Suomen luonnon­suojeluliitto vievät Suomen oikeuteen ilmasto­politiikasta

    Hulluutta on monenlaista.

    Veisivät Saksan ilmastopolitiikan oikeuteen, joka koskaan ei saa päästöjään alle nielujen.

    Puuki

    SLS pyörittää soiden ennallistamisfirmaa.   Sen etuihin ei sovi itekseen ennallistuvat suot.

    A.Jalkanen

    Jostain syystä pitkä kommenttini ei nyt kelvannut Hesariin. Pääsisältö oli että hiilinielujen nopeaa pelastuspakettia ei ole, siis muuta keinoa kuin hakkuiden himmailu.

    Ehdotin myös metsäkadon tekemistä pakolliseksi kompensoitavaksi. Se tekisi siitä paljon vähemmän houkuttelevaa ja vaikutukset olisivat paremmat kuin maankäytön muutosmaksulla. Saataisiin uutta metsää ja uusia suojelualueita ainakin sama määrä kuin metsää häviää rakentamisen takia.

    Visakallo

    Ei mikään ihme, etteivät julkaisseet, koska kajosit A.J. kaikkein pyhimpään, eli rakentamiseen.

Esillä 10 vastausta, 4,231 - 4,240 (kaikkiaan 6,917)