Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,917 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 4 tuntia sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,201 - 4,210 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • mehtäukko

    ”…mehtäukko eliminoi toimintatavan jarruttamista…”

    Kyllä. Kun mitään konkreettista parempaa ei ole esitetty kuin Joovainin tuulimyllyt, sen soopan tukkimiseksi riittää askaretta!

    A.Jalkanen

    Jos luette Ilmastopaneelin raportteja ja tiedotteita niin aika yleistajuisia ne ovat ja paneelin viesti selkeä.

    Eihän tässä tarvita mitään suuria eikä äkkinäisiä korjausliikkeitä. Metsäteollisuuden määrällisten kasvun eväät on syöty. Jo pelkästään metsien ikärakenteen vanheneminen aiheuttaa sen; metsien suuret ikäluokat lähenevät eläkeikää.

    Kurki

    Ilmastopaneeli: Tehtyjen tarkastelujen perusteella voidaan sanoa, että lisäämällä hakkuita pysyvästi nykyttasoa korkeammaksi vähennetään metsiemme hiilinielua joka vuosi vähintään tämän vuosisadan ajan verrattuna siihen, että hakkuita ei olisi lisätty. Vastaavasti pienentämällä hakkuita pysyvästi parannetaan metsiemme hiilinielua vähintään tämän vuosisadan ajan. Usein esitetty ajatus, että hakkuut lisäisivät metsien hiilinielua Suomessa jo keskipitkällä 30–80 vuoden aikavälillä, on virheellinen, sillä metsästä poistettu puumäärä vähentää hiilivarastoa pitkäksi ajaksi.

    Juuri tuolla virheellisellä hakkuutavalla ja metsien pinta-alaa kasvattamalla ojituksilla, jotka nyt pitäsi ennallistaa takaisin suoksi,  Suomen metsien kasvua on saatu nostettua 2-kertaiseksi ja samoin hiilinieluakin. Kyllä metsänomistajillakin pitäisi olla vastuu omien metsiensä kasvun lisäämisessä. Jokaisella metsänomistajlla on metsäkuvioita, joissa metsä kasvaa heikosti ja niissä voi parantaa kasvua. Minulla kasvaa nyt yksi 20 ha vanha rämealue kaikkien parannustoimien jälkeen varmasti 10 kertaa enemmän kuin mitä se kasvoi luonnontilaisena rämeenä ja monimuotoisuuskin on lisääntynyt valtavasti.

    https://www.ilmastopaneeli.fi/wp-content/uploads/2022/05/ilmastopaneelin-raportti-3-2022-metsat-ja-ilmasto-hakkuut-hiilinielut-ja-puun-kayton-korvaushyodyt.pdf

     

    Puuki

    Virheellistä tietoa ilmastopaneelilta itseltään.  Väärin laskettu jos 30-80 vuoden aikana ei saataisi hiilivarastoa ja hiilinieluja entistäkin parempaan kuntoon.   Mikä on mainittu ”keskipitkä aika” jona hiilivarasto vähenisi ? Jos tehdään harvennukset ajoissa , saadaan myös tukkipuuta enemmän => pitkäaikainen hiilivarasto kasvaa.       Lisäksi viljely lisää kiertoajan puun kasvua n. 80-100 mottia/ha.   Sehän on valtava lisäys myös CO2:n kertymiseen kasvuun ja maaperään.

    A.Jalkanen

    En tiedä miksi hiilivarasto olisi tässä mitenkään oleellinen asia vaan nimenomaan metsien kokonaiskasvu. Suurempi puusto kasvaa kuitenkin yleensä hieman enemmän kuin pieni puusto.

    Tehdyt mallilaskelmat ovat aika yhtä pitäviä tuossa mielessä, että jos halutaan lisätä lyhyellä aikavälillä kasvua ja hiilinielua, niin nopein keino siihen on hakkuiden vähentäminen. Metsiä ei tietenkään saa päästää ränsistymään ja metsätuhojen riskiä kasvamaan. Ne kansalaiset, joilla on hyvin kasvavaa metsää eikä ole välitöntä rahan tarvetta voivat nyt miettiä hakkuitaan myös tästä näkökulmasta.

    Rane

    Kuinka paljon ilmastonmuutosta lisää jos valitsemme Suomessa ”lyhyen aikavälin” sijaan pitemmän aikavälin?

    mehtäukko

    ”Tehdyt mallilaskelmat ovat aika yhtä pitäviä tuossa mielessä, että jos halutaan lisätä lyhyellä aikavälillä kasvua ja hiilinielua, niin nopein keino siihen on hakkuiden vähentäminen..”

    Mutta eihän tämä voi toimia kasvavassa metsässä. Myös kaikki alan ihmiset tarvitsevat tienestinsä. Aivan sama kun populaa on pirusti liikaa ja heiltä kuivuu loputkin kaivot, jätetään muutamana vuonna ruuan vienti kokonaan. Ja kas, ongelma on lakaistu pois.

    A.Jalkanen

    Rane, ei tietenkään juuri lainkaan lisää. Kyse on enemmän siitä että olemme sitoutuneet EU:n yhteiseen ilmastopolitiikkaan. Kuten Ollikainen selitti EU:lta häviää uskottavuus laajemmissa kuvioissa, ellei se kykene pitämään edes omia joukkojaan ruodussa.

    Alan tienesteistä jos on huolissaan, pitää olla johdonmukainen ja huolehtia kantohinnoista maksettavien metsänhoitotöiden ja koneurakoiden kestävästä palkkatasosta myös eikä vain hakkuiden kokonaismäärästä.

    Jos turvemailla siirrytään jatkuvapeitteiseen malliin, ainakin koneyrittäjien työllisyys on taattu: hakkuiden pinta-alat kasvavat kuin saanto hehtaaria kohti alenee.

    Visakallo

    Ollikainen: ”EU:lta häviää uskottavuus laajemmissa kuvioissa”

    Onkohan EU:lla yleensäkään kovin paljoa sitä, minkä menettämisestä kannattaisi olla niin huolissaan? Polttomoottoriautojenkin valmistuskin näyttää jatkuvan Euroopassa hamaaseen tulevaisuuteen, kun erityisesti Ranska on saamassa asiassa tahtonsa läpi. Onhan se kieltämättä aika noloa, että kaikesta parjattu USA ja Japanikin ovat tehneet enemmän parannuksia ilmaston eteen kuin koko Eurooppa yhteensä.

    mehtäukko

    Metsäisissä valloitusasioissa eu:lta on jo hävinnyt uskottavuus. Timmerklanssin sokeus muun euroopan ja oman pesänsä tuhoista on aika hävytöntä politikointia ,kun samalla ronkitaan muiden valtioiden suvereeneja asioita.

Esillä 10 vastausta, 4,201 - 4,210 (kaikkiaan 6,917)