Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,917 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 8 tuntia sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,181 - 4,190 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    1960-luvullakin hakattiin vielä yli metsän vuotuisen kasvun.  1970-luvulta lähtien kasvu ollut suurempi kuin kokonaispoistuma.

    Teollisuus sai ”synninpäästön” Ollikaiselta, kun kehui miten hyvin on vähennetty ( 20 milj tn CO2:a?) siellä päästöjä.   Voidaan kuulemma päästä jopa + 5milj tn/v. päästötasolle kohta.     Lulucf-sektori vain on ongelmainen, kun ei metsät ja viljelymaat sido hiiltä laskennallisesti riittävästi jonain vuonna.                                                                            Jatkossa hiilivarastot kuitenkin kasvaisi, jos tehdään harvennukset ajoissa ; tukin osuus kasvusta ja käytöstä lisääntyy.

    Kurki

    linkki. https://www.ilmastopaneeli.fi/tiedotteet/maankayttosektorin-nettonielua-on-vahvistettava-kiireellisesti/

    Ilmastopaneeli on saanut Tilastokeskuksen laskelmat etukäteen. .

    Pitää turtkailla sitten, mistä siellä on löydetty +10 M ekv-tonnia enemmän päästöjä kuin vuodelta 2019.

    Odotellessa Tilastokeskuksen yhteenvetoa.

    A.Jalkanen

    Just aattelin että noin 5 kuukautta vuodesta voisi viettää Välimeren rannoilla. Mikä hoppu se Visakallollakin oli pois hyvästä ilmastosta?

    Se on hyvä että Kurki jaksaa perata numeroita.

    R. Muristo on sikäli oikeilla jäljillä että kyllä turvemaapeltojen päästöt ovat iso ongelma. Niistä luopuminen korjaisi kertaheitolla maankäyttösektorin päästöt. Luopumisesta pitäisi maksaa korvausta ja muuttaa peltojen maankäyttö joksikin muuksi kuin viljellyksi tai nurmeksi. Tosin noita päästökertoimia ollaan juuri tarkentamassa… ehkä tarvittavat ratkaisut löytyvät sieltä.

    Reima Muristo

    Mitenkähän Porttogali sitten Suomen metsän kasvatukseen kytkeytyy?
    Heillä on siellä omanlaisensa olosuhteet ja ratkaisut, eukalyptus- ja korkkitammipellot, jatkuva pelko sitten maastopaloista.

    Husq165R

    ”Mitenkähän Porttogali sitten Suomen metsän kasvatukseen kytkeytyy?”

    Pointti tuossa alkup. viestissä lienee se, että vk on käynyt ulkomailla! Aavistushakkuiden tilitykset meni tässä kohtaa niin, että massi riitti. Porvarimeininkiä.

    A.Jalkanen

    Ilmastopaneeli haluaa nielujen pelastuspaketin niin että turvataan maankäytön -21 Mt CO2-ekv. nettonielun toteutuminen. Tämän tavoitteen olisi varmaan voinut neuvotella uudelleen metsien osalta uusien metsän kasvulukujen saamisen jälkeen, mutta EU:ssa tehtiin juuri asiaa koskevat ratkaisut Ville Niinistön johdolla. Olisiko kannattanut vaikka kytkeä lupaukset toteutuviin metsän kasvuihin? No, ehkä saamamme erillisjoustot riittävät 2030 saakka.

    Scientist

    Suurin osa metsäkadosta johtuu nykyisin rakentamisesta. Se poistaa hiilinielu ja varaston lopullisesti. Esimerkiksi suurnopeusrata Tampere – Helsinki vie yli 1000 ha metsää jos toteutuu. Samoin vt3 oikaisu tuhoaa paljon metsää lopullisesti.

    A.Jalkanen

    Em. linkin tekstistä voi päätellä että Ilmastopaneelin ratkaisuehdotus metsäkadon hillintään on maankäytön muutosmaksu. Vaihtoehtona voisi olla hiilikompensaatioiden ja ekologisten kompensaatioiden kauppa.

    Paitsi rakentamisen aiheuttamaa metsäkatoa, myös kasvullisen metsämaan maankäyttöluokkaan kuuluvan alueen muuttamista kosteikoksi (esim. ennallistamalla!) pitää välttää kaikin keinoin, koska sekin luetaan metsäkadoksi. Metsäkadosta tulee laskennallinen päästö joka pienentää hiilinielua heti.

    Koska metsäkadosta lasketaan maallemme päästöt, pitäisi sen aiheuttaminen tehdä pakolliseksi kompensaatiokohteeksi tai ainakin tehdä vapaaehtoinen kompensaatio helpoksi toteuttaa. Jos hävität metsää vaikka tuulivoimalan, sähkölinjan, asuntoalueen tai junaradan alle, sinun pitää rahoittaa metsän rauhoitus eli suojelu vastaavalla pinta-alalla jossain muualla tai istuttaa uutta metsää vastaava pinta-ala. Kompensaatiokauppa lähtisi vauhdilla käyntiin ja metsäomistajan kannustimet hiilinielujen kohentamiseen ja suojeluun paranisivat.

    Reima Muristo

    ”Suurin osa metsäkadosta johtuu nykyisin rakentamisesta. Se poistaa hiilinielu ja varaston lopullisesti. Esimerkiksi suurnopeusrata Tampere – Helsinki vie yli 1000 ha metsää jos toteutuu. Samoin vt3 oikaisu tuhoaa paljon metsää lopullisesti.”

    Ihan kuule Google osasi kertoa, ei sitten tarvitse inspiroida itse sammakoita.
    https://yle.fi/a/3-10621841

    Visakallo

    ”Just aattelin, että noin 5 kuukautta vuodesta voisi viettää Välimeren rannoilla. Mikä hoppu se Visakallollakin oli pois hyvästä ilmastosta?”

    Eihän minulla olisi mitään hoppua ollutkaan, mutta toisella osapuolella on vielä hetken työnteko haittaamassa vapaa-ajan viettoa. Yhden aavistus-koivukaupan sentään tein etänä viiniköynnösten alta. Korona-aikana minulle kasaantui hiilivarastoja ja -nieluja, kuten Yli-Viikarin Tytille Finnairin lentopisteitä, että jouduin käyttämään niitä nieluja omiin tarkoituksiini, kun Egyptin ilmastokokoukseen osallistuneesta 70 suomalaisesta ei yksikään kysellyt ostaakseen niitä minulta!

Esillä 10 vastausta, 4,181 - 4,190 (kaikkiaan 6,917)