Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,917 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 päivää sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,111 - 4,120 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • hemputtaja

    Minä taas ajattelen, että miten hemmetissä. Hiilidioksidia on ilmakehässä kuulemma 0,04 %:a. Muuta on siis oikeastaan 100 %:a. On sitä tietysti maassakin, mutta en usko kumisaaappaiden vielä sulavan.

    Miten on mahdollista, että nuin pieni osuus kuumentaa koko poltsimme. Niin, nii, kasvihuoneessakin klasin osuus huoneen tilavuudesta on pieni, mutta se on yhtenä tiiviinä kerroksena.

    A.Jalkanen

    Pääperiaatteessa kyllä noin kuten Timppa kirjoitit, mutta kuten em. julkaisussa ja muissa alan tutkimuksissa on raportoitu, metsämaan hiilivarastot ovat paljon muutakin kuin kannot ja juuret. Esimerkiksi Hesarin jutussa Vesijaon luonnonpuistosta puhuttiin satojen tuhansien kilojen hiilivaroista per hehtaari. Esimerkiksi runsaspuustoinen metsä, maanpäällinen ja maanalainen elävä biomassa yhteensä: 1000 m3/ha x 400 kg/m3 x hiilen osuus 0,5 = 200000 kiloa elävää puubiomassaa, eli 200 tonnia. Maaperässä olisi lisäksi vähintään sama määrä kuollutta orgaanista ainetta.

    Pyörittelin vähän lisää maaperän hiilen määriä avohakkuualueella. Yhden hehtaarin esimerkkilaskelma avohakkuussa jäävistä hakkuutähteistä. 200 m3/ha x 400 kg/m3 x hiilen osuus 0,5 x muu kuin runkopuu 0,4 / 10000 m2 = 1,6 kg/m2. Jos laskin oikein.

    Tämähän on aika pieni luku verrattuna 20 vuoden hajoamiseen arviolta 8 kg/m2 (20 vuotta x 400 g per vuosi per neliömetri). Tämä on kuitenkin vain karkea arvaus hajoamisen mahdollisesta suuruusluokasta: mittausaineistot ovat pienet ja nuo luvut vaihtelevat paljon avohakkuualasta toiseen. Tästä puuttuu lisäksi vielä pintakasvillisuuden ja uuden taimikon tuottama kariketuotanto 20 vuoden aikana. Hajoamisen nopeuden vaihteluista erilaisilla kasvupaikoilla olisi hyvä saada lisätietoa.

    Päätelmiä

    Maaperän hiilivarasto kyllä avohakkuun seurauksena notkahtaa jonkin verran, mutta korvaako uusi kasvu sen ja missä vaiheessa? Tämä riippuu uuden metsän kehityksestä. Joka tapauksessa notkahdus on suhteellisen pieni verrattuna maaperän kokonaishiilivaroihin. Jatkuvapeitteisessä ja harvennetussa metsässä hakkuupoistuman aiheuttama suhteellinen muutos on pienempi. Toisaalta jatkuvapeitteisessä elävien puiden kasvun mahdollinen hiipuminen voi vaarantaa hiilivaraston palautumisen.

    Oletetaan, että suurimmat kivennäismaiden metsien hiilivarat löytyvät luonnontilaisista tai sen kaltaisissa metsissä, joissa avonaisten alueiden osuus maisemasta on pieni. Ne eivät sido suuria määriä uutta hiiltä, mutta jos suuria häiriöitä ei tule, ne eivät myöskään päästä suuria määriä vaan ovat suhteellisen vakaita hiilivarastoja.

    A.Jalkanen

    hemputtaja, kyllä: aika monen poltsi kuumenee näitä miettiessä!

    Rukopiikki

    Tässä koko hiilihumpassa tympeintä on yhden totuuden agenda niinkuin kaikessa muussakin nykyään. Hommaa ei saa mitenkään kyseenalaistaa tai olet yksinkertainen tollo tai muuten vain tyhmä tai paha ihminen.

    Ihmisen toiminta varmasti lisää ilman hiiltä ja ilmasto muuttuu. Mutta miksi se ei saisi muuttua. Ei ilmastoakaan pitäisi pyrkiä museoimaan. Maapallon historiassa on ollut kausia että ilmassa on ollut hiiltä ehkä 3-5 kertaa enemmän kuin nykyään. Luonto on kukoistanut. Pitäisi enemmän kyseenalaistaa tutkijoiden kauhuskenaariota muutokseen liittyen. Hyvin epävarmojen oletuksien valossa tehdään radikaaleja toimia.

    Ihminen on jo lajina niin erikoinen ilmestys maapallon historiassa että sen aiheuttama joukkosukupuutto on väistämätöntä. Mutta aina on luonto voittanut ja uusia lajeja kehittynyt. Ihminen on vain lyhytnäköinen ja kärsimätön. Kun ajatellaan asioita maapallon kannalta niin kuin tässä ilmastohommassa, niin miljoonakin vuotta on lyhyt aika. Enemmän pitäisi nyt keskittyä ilmastoaioissa siihen että ilmastonmuutokseen sopeudutaan eikä pyrkiä estämään sitä. Kyllä maapallon luonto hoitaa ylimääräisen hiilen pois ilmasta. Koko ajan tehokkaammin kun kasvu hiilen lisääntymisen myötä paranee. Luonto voittaa lopulta aina.

    A.Jalkanen

    Kyllä luonto on toki muuttunut aiemminkin ja sukupuuttoja on tapahtunut. Muutos luonnon kannalta on se toinen puoli ja ihmisen kannalta toinen. Molemmista on syytä olla nyt huolissaan.

    Lisään tähän muutamia tuomiopäivän ennustuksia Hesarin artikkelista. Lopussa on tietoa uudesta podcastista nimeltään ”Suojeltu!” joka kertoo ympäristöliikkeen historiasta.

    Lainaus alkaa:

    Hälyttäviä merkkejä tosiaan riittää. Kaksi vuotta sitten juhannuksena Siperiassa Verhojanskissa mitattiin 38 asteen lämpötila. Se on lämpimin koskaan napapiirin pohjoispuolella mitattu lämpötila. Verhojansk on suunnilleen samalla korkeudella kuin Muonio. Venäjä on arktisesta alueesta noin puolet, joten siksi yhden maan katoaminen näkökentästä tekee tietoihin valtavan aukon.

    Ikiroudan sulaminen, metaanipäästöt, ilmastopäästöjä ilmakehään ryöpsäyttävät metsäpalot ja monet muut tapahtumat ovat ratkaisevia. ”Meillä on maapallolla määritelty 7–9 avainajuria, keikahduspistettä. Jos niistä parikin luhistuu, siirrytään planetaarisen sortuman tielle, jossa koko elonkehä alkaa piiputtaa pahasti. Näitä keikahduspisteitä sijaitsee juuri Siperiassa” Mustonen sanoo. Tärkeimpiä keikahduspisteitä on ikiroudan sulaminen, joka voi heilauttaa liikkeelle hallitsemattomia tapahtumakulkuja. Seuraa maanpintaan räjähtäviä kraattereita, tappavia viruksia, ilmastonmuutosta pahentavia metaanipäästöjä, metyylielohopeaa, joka alkaa kertyä petokaloihin, merinisäkkäisiin ja ihmisiin. Myös tulvat, jokien virtaamat ja ylipäätään vesien liikkeet voivat muuttua hallitsemattomasti.

    Uutena ilmiönä ovat pitkät tundrapalot. Pahimmillaan ne voivat nykyisin alkaa jo maaliskuussa. On alettu epäillä, että palo kytee talven yli lumen ja jään alla turpeessa, ja roihahtaa kevään tullen. Toinen uusi huolenaihe ovat Siperian kaasuräjähdysten synnyttämät kraatterit, jotka johtuvat ikiroudan sulamisesta. Myös pernaruttoepidemia liittyi ikiroudan sulamiseen. Ikijäässä pernaruttobakteerit ovat säilyneet kuin pakastimessa ja ikiroudan sulaessa ne vapautuvat. Siperiassa kuoli 12-vuotias poika pernaruttoon vuonna 2016. Kymmeniä ihmisiä joutui sairaalahoitoon ja yli kaksituhatta poroa kuoli. ”Eli siellä muhii vanhoja hautausmaita ja muita vastaavia riskejä. Kun ikiroutaan kaivetut haudat murtuvat esiin, sieltä vapautuu viruksia ja tauteja”, Mustonen sanoo.

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000009157933.html

    Scientist

    Muistikuvieni mukaan ikiroudan sulaminen Siperiassa voi nostaa maapallon keskilämpötilaa noin 0.1-0.3   astetta, ei sen enempää. Siitä.oli joku laskema äskettäin.Lisäksi metaani on ilmakehässä lyhytikäisiä  puoliintuu noin 10 vuodessa. Lämpötilan noususta myös kiihdyttää metsän kasvua ja työntää metsärajaa pohjoiseen.

    Puuki

    Jos lasketaan, että maaperäpäästö olisi arviolta  esim. 80 tn/ha/20 vuotta, niin sitä voi verrata ra-koivikon kasvuun,  ja hiilen kerääntymiseen uuteen kasvatuspuustoon ja maaperään.    Jo alle 20 vuodesssa ra-koivikko on kasvanut n. 70-80 mottia/ha.   N. 20 vuodessa koivikon kok. hiilinielu olisi suunnilleen sama kuin se 80 tn/ha  C:a.  (Co2:a 1,3 x 90 m3 /ha + muun kasvuston sitoma hiili) .     Varsinkin pellolle perustettaessa  koivikko on erittäin hyvä hiilen sitoja ja hiilinielu.

    A.Jalkanen

    Kiitos Puuki! Hiilitaseeseen kuuluu vielä mukaan tuolla aiemmin laskemani vuonna 0 eli avohakkuun kohdalla tullut kertaluonteinen karikesyöte (40 % elävästä biomassasta).

    Kurki

    Esimerkiksi Hesarin jutussa Vesijaon luonnonpuistosta puhuttiin satojen tuhansien kilojen hiilivaroista per hehtaari.

    Ompa kiinnostava linkki.

    Voisiko saada tänne?

     

     

    A.Jalkanen

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006285081.html

    No ei siinä itse asiassa puhuttu maan hiilivaroista, vaan olen tuon luvun bongannut jostain muualta. Mutta Padasjoen Vesijaon luonnonpuistosta löytyy puuta 850 kuutiometriä hehtaarilta. Siitä voi alkaa laskea hiilivarastoja.

Esillä 10 vastausta, 4,111 - 4,120 (kaikkiaan 6,917)