Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,001 - 4,010 (kaikkiaan 6,919)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • derHorst

    Hiilinieluilla tai hakkuilla ei ole isossa kuvassa mitään merkitystä, jos länsimaissa ihmiset eivät ole valmiita tinkimään kulutuksestaan ja fossiilisten energialähteiden käytöstä. Joku viisas sosiologi sanoikin, että kun tähän väistämättä liittyy se ajatus, että joku voittaa ja joku häviää, niin asiassa ei päästä yhteisymmärrykseen kuin tuhon kautta. Siltä se tosiaan vaikuttaa, ajatus jonkun toisen hyötymisestä itseä enemmän ja omien etujen tinkiminen tätä taustaa vasten on ihmisluonnon vastaista. Tuota voi jokainen miettiä omalta kohdaltaan. Tai miettiä päissään kuten pääministeri sanoisi.

    MaalaisSeppo

    derHorstiin viitaten: joku voittaa ja joku häviää. Näinhän se on yleensä, mutta tässä hiilinieluasiassa ne häviävät, jotka ovat eniten hiilinielujen eteen panostaneet ja ne voittavat, jotka eivät ole mitään panostaneet, vaan lähinnä laittaneet kapuloita rattaisiin.

    On selvää, että metsiemme hiilinielun ja -varaston kasvu on pääosin nykyisen metsänhoitotavan ja metsänomistajien ansiota. Hyvin on tähän asti ko työ kelvannut. Nyt on kuitenkin joitakin merkkejä, että jotakin tarvitsisi tehdä, että kasvu jatkuisi. Pidemmällä tähtäimellä olisi hyvä, että metsien kasvukuntoon panostettaisiin enemmän. Toinen vaihtoehto on, että vähennetään hakkuita ja panoksia metsänhoitoon. Näin metsien hiilinielu lyhyaikaisesti lisääntyisi aikaisempien panostusten ansiosta ja ehkä saavutettaisiin vuoden 2035 tavoitteet. Sen jälkeen kehitys luonnollisesti heikkenisi nopeasti, mutta pääasia on, että poliittinen tavoite vuoden 2035 osalta saavutetaan.

    derHorst

    Seppo katsoo asiaa aika lyhyellä aikavälillä. Pitäisi nähdä oman aikamme ulkopuolelle. Sitä tulevaisuutta kai ilmastotoimilla haetaan. Jos onnistutaan niin hyvä. Jos ei niin, eihän siinä nykyiset yhteiskuntarakenteet enää päde. Muutokset voivat olla nopeita, kuten putte on osoittanut. Siitähän se tulevaisuuden solidaarisuus rakentuu. Mutta joka tapauksessa tuo fossiilisten poltto lienee asian ydin.

    MaalaisSeppo

    Minä en katso asiaa lyhyellä tähtäimellä, mutta poliittiset päättäjät katsovat silmät renkaina vuoteen 2035. Fossiilienergian käyttöähän voidaan pitää korkeammalla tasolla lyhyellä tähtäimellä, jos metsien hiilinielua lisätään hakkuita rajoittamalla. Tämä ajatusmalli pelittää pääosan nykypoliitikkojen uran ajasta.

    Pitkällä tähtäimellä olisi järkevää jatkaa nykyisellä metsänhoitomallilla tehostamalla sitä kohden  huomattavasti suurempaa kasvua. Samaan aikaan luonnollisesti on vähennettävä fossiilienergian ja muovin käyttöä radikaalisti.

    A.Jalkanen

    Hiilinieluja on tutkailtu Kuusamossa. Hynynen: ”Hiilinieluksi kohde muuttuu Kuusamossa ehkä 10–20 vuodessa riippuen taimikon tiheydestä.”

    http://www.forest.fi/fi/artikkeli/kuvat-kertovat-nain-paatehakattu-metsa-on-kasvanut-1-17-19-33-60-ja-yli-200-vuodessa/

    Puuki

    Mihin mennee päästökaupan tulot nykyään ?     Päästöoikeuksista maksetaan isot rahat mutta päästökompensaatiosta mo:lle korkeintaan pikkuhiluja , kun välissä on välittäjäfirma.  Saattaa saada esim. turvemaalle tuhkalannoituksen alehintaan (ehkä 50 % alennus?) , kun vuokraa lisäkasvun hiilinielufirmalle edelleen myytäväksi.

    Perassic Park

    Onkohan täällä koivun ja tähden alla osattu neuvotella maallemme järkevä hiilinielusopimus???

    Suomelle uhkaa tulla yli 7 miljardin euron lasku – metsien ja maaperän hiilinieluja vahvistettava, vaatii ilmastopaneeli – MTVuutiset.fi

    Kurki

    Linkki: https://forest.fi/fi/artikkeli/kuvat-kertovat-nain-paatehakattu-metsa-on-kasvanut-1-17-19-33-60-ja-yli-200-vuodessa/#30d0f196

    Paljon näkyy olevan Kuusamossa vielä tehtävää metsien hiilinielujen kasvattamiseksi. Nuo vajaatuottoiset itseuudistuneet nurin, maanmuokkaus ja viljely ja kasvu voi olla jopa 10 m3/ha/v.

    Apli

    Hiilinieluja varmasti kaikki haluaa lisää, mutta niiden hankkiminen onkin monimutkainen ja erittäin kallis juttu eikä tällä maalla ole varaa siihen.. Metsien suojelua pitäisi lisätä merkittävästi, hakkuita vähentää todella paljon, nythän hakkuut lisääntyy jatkossa varsinkin jos puun hinta nousee.. Kemin sellutehdas ja sahainvestoinnit kun on valmistumassa. Energiaksi menee yhä enemmän puuta nyt ja jatkossa.

    A.Jalkanen

    Normaali hyvä metsänhoito parantaa hiilinieluja. Sitä saadaan paljon lisää jos puumarkkinat toimivat, eikä tarvita verorahoja. Miettikääpä sitä.

Esillä 10 vastausta, 4,001 - 4,010 (kaikkiaan 6,919)