Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 6,918)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Hehee en lähde arvioimaan toisten uskottavuutta mutta on tahoja jotka haluaisivat rajoittaa ainakin avohakkuita muista syistä. Ne vähentävät nimittäin joidenkin mielestä monimuotoisuutta ja pilaavat maisemat ja vesistöt.

    Tarkennan vielä: lähivuosina voidaan koettaa maksimoida hiilinielu ilman että metsille tapahtuu mitään radikaalia. Laitetaan tähän vielä säävaraus: jos viime kesän kaltaiset hellejaksot yleistyvät, saadaan kaarnakuoriaistuhoja ja metsäpaloja.

    puunhalaaja

    Hehee en lähde arvioimaan toisten uskottavuutta mutta on tahoja jotka haluaisivat rajoittaa ainakin avohakkuita muista syistä. 

    Kyllä kyllä mutta minua kiinnostaa tässä juuri tuo dynamiikka hiilinielun kasvun ja hakkuiden välillä. Jos se on yleisesti hyväksytty fakta, niin sen jälkeen sitten enää keskustellaankin ’vain’ siitä, että paljonko metsät kasvavat ja mitkä ovat ne muut huomioitavat reunaehdot.

     

    MaalaisSeppo

    Jaksollisesti kasvatus/istutus johtaa nopeutuvaan kasvuun. Myös puuston määrä on ko metsissä ennen päätehakkuuta selvästi kasvamaan päin. Eli sitoo ja varastoi parhaiten hiiltä. Edellytyksenä on, että puut voidaan myydä ja hakata. Ellei saa, ei kannata myös hoitaa ja lisätä puuston kasvua ja puumäärää.

    A.Jalkanen

    Ei ole näköpiirissä sellaista, että joku tulisi kieltämään hakkuita. Nyt on suhdanne viilenemässä, eli hakkuut lisääntyvät lähivuosina vain maltillisesti, niin että Suomi selviää helposti vertailulaskelman hiilinieluvaatimuksista.

    Puuki

    ”Uuden sellutehtaan perustaminen aiheuttaisi n. 7 milj. co2-t:n pienenemisen hiilinieluun”(ML-u)

    Noinhan se varmaan täytyy olla, kun on tutkittu. Mutta jos lasketaan pidemmällä aikavälillä, niin kuinka paljon vähemmän tehdään harvennuksia, kun kuitupuuta ei käytetä sitä määrää, jonka sellutehdas vetää ?  Harventamattomuus lisää aluksi puun kokonaismäärää metsissä mutta melko nopeasti alkaa itseharveneminenkin ( &  luonnontuhojen mahdollisuus lisääntyy )  ja kiertoajan tukkipuuosuus pienenee.   Tukkipuut kerryttää pidempiaikaista hiilivarastoa paremmin kuin pienikokoinen hukkapuu ja kuitupuut.

    jees h-valta

    Emme tiedä mitään lähivuosien puuntarpeesta. Voi hiukan vähentyä taantuman myötä mutta olen vahvasti sitä mieltä että myydään maailmalle ”pellit auki” niin kauan kuin tavaraa menee. Sitten voidaan alkaa ”piiperoira” kun ei kalikkaakaan mene ulos maasta. Mutta mitään asenneilmapiirin muokkausta etukäteen ei todellakaan tarvita.

    MaalaisSeppo

    Kun puun käyttö lisääntyy, lisääntyy myös puun kasvatus pienellä viipeellä. Näin ainakin tähän asti on käynyt.

    Puun käytön lisäämisen vastustajat olettavat, että puun kasvu on jo saavuttanut maksiminsa. Uusiutuvien materiaalien tuotantoa ja käyttöä pitää lisätä eikä vähentää. Uusiutumattomien käyttöä on vähennettävä.

    Reima Ranta

    En kuulu AJ ko. seuraan, painin höyhensarjassa.

    Äläkä nosta hattua. Heitä se maahan ja polje mieluummin kiukusta puhisten sen päällä.

    Eihän se sellainen sovi, että tyhmä metsänomistaja päättää metsänsä hoidosta. Kyllä isoveli valvoo ja tietää, mikä metsänomistajalle on parasta.

    Totta puhuen olin vanhan metsälain aikana kyllä jonkin sortin aktivisti ja valittaja. Sain jopa oikeusasiamiehen hätistelemään Maa- ja metsätalousministeriötä, että jotain tarttis tehdä perustuslain vastaisen sääntelyn korjaamiseksi.

    Mm. Valtiontalouden tarkastusvirastolle oli tehty kriittinen tutkimus metsätalouden sääntelystä ja vallankäytöstä. Taloudellista tutkimusta oli siitä, että lainsäädäntö sisälsi merkittäviä taloudellisia ongelmia metsänomistajan näkökulmasta jne.

    Kävin läpi kaikki ne tahot, jotka vähääkään ymmärsin olevan tai ainakin oli pitänyt olla kiinnostunut metsänomistajan oikeuksista ja aivan itsekkäistä syistä. Voisin luetella pitkän listan näitä tahoja. Vastaus oli mykistävä. Mikään näistä tahoista ei nähnyt minkäänlaista ongelmaa, päinvastoin. Metsämiehet olivat miinoittaneet kaikki mahdolliset  reitit. Aivan sama muutosvastarinta oli aktiivisilla metsänomistajilla ja on vieläkin, mikä näkyy mm. täällä käydyssä keskustelussa, mm. ”mitään korkohömpötyksiä ei tarvita”. Vastustus oli jopa suurempi, kuin kartellikäräjöinnistä. Sitä en osaa sanoa, oliko näillä toimillani jotakin merkitystä, mutta sen voin sanoa, että yritystä oli.

    Hämmästelen suuresti vieläkin, kuinka tällainen muutos kuitenkin lopulta saatiin aikaan.

     

    A.Jalkanen

    Ehdottomasti metsänomistaja päättää. Ilmastopolitiikka, lait ja metsätalouden kestävyys asettavat tälle päätäntävallalle joitakin rajoitteita, mutta toivottavasti ei liikaa. Kunnioitan kovasti metsälakien muutoksia vaatineita henkilöitä, vaikka en ole jatkuvan kasvatuksen ’uskoon’ herännytkään. Lakimuutokset ovat olleet hyviä ja tarpeellisia, sekä metsälain puolella että metsänhoitoyhdistysten osalta.

    Rane2

    ”…painin höyhensarjassa.”

    Jaahas,jo toinen trikoomies palstalla…

     

     

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 6,918)