Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Planter

    ”Sinun korkotaulukkosi kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.”

    No ei tietenkään ole. Joku vaan kuvasi harhaajohtavasti, että metsän tuottovaatimus on sama kuin vastaavalla riskillä muualta saatava tuotto. Katsoin huvikseni, mikä olisi ollut sillä aikavälillä vastaavan matalan riskin tuotto muualla.

    Eihän Suomalaista metsää voi käsitellä samanlaisena sijoitusinstrumenttina kuin muita, joissa raha siirtyy tiekoneen kontrolloimana millisekunneissa kohteesta toiseen. Suomalaisista metsäomistajista vain pieni murto-osa on metsäsijoittajia, muilla on päällimäisenä muut arvot.

    Jos metsää vertaa vaikka rahastoon, niin voiko rahastossa tapahtua näin:

    – tulee euro-natura ja sanoo, että osassa rahastossa on vanhaa valuuttaa ja se suojellaan, saat katsoa, mutta et koskea, etkä nostaa rahoja.

    – tulee euro-viherpiiperö ja halaa rahojasi ja sanoo, että ne ovat kansallisomaisuutta eivät sinun, rahastosi suojellaan.

    – tulee kertanoston (avonosto) kielto , saat ainoastaan vähitellen nostaa vanhimpia talettamiasi rahoja (jatkuvanosto/eri-ikäisnosto/fifo-periaate).

    – rahastosi hakkeroidaan, nelijalkainen hakkeri varastaa toistuvasti tallettamasi alkupääoman tai ainakin osan siitä. Voit tehdä vahinkoilmoituksen ja saada 10% vahingosta takaisin. Itse et saa ostaa virustorjuntaohjelmaa ja häätää hakkeria, mutta saat vuokrata rahastosi hakkerinmetsästystä harrastavalle seuralle, joka valtiovallan luvalla saa poistaa joskus muutaman hakkerin, mutta hakkerointi jatkuu hakkeriministeriön suojeluksessa.

    -rahoja ei koskaan saa nostaa kokonaisuudessaan, pitää jättää ns FSC säästöraharyhmiä ja hakkeripiiloja.

    – joku vie jatkuvasti pienen osan rahastosi tuotosta, huomaat, että on ns jokamiehen oikeus, jonka mukaan kenellä tahansa on oikeus kerätä rahastosta jakojäännökset ja desimaalit omaan taskuunsa

    -ilmastonmuutos iskee, politiikot huomaavat, että rahastollasi voi torjua ilmastonmuutosta, suunnitellaan, että varasi jäädytetään osittain.

    – rahastostasi löytyy harvinaisen-mukaharvinaisen pörssipintaliitäjän jätös, rahasto suojellaan, nostokielto.

    Timppa

    ”Silloinen ahdas lainsäädäntö ja suositukset tulevat nyt kalliiksi päästölaskennassa. Nythän metsiä voi hakata vaikka 10% tuottovaatimuksella.

    Väität siis Reima, että laki määräsi Suomen metsien hakkuukiintiön.  Eiköhän se ollut puutavaran kysyntä.

    Laissahan oli kaksi ehtoa, joista jomman kumman täyttyessä sai uudistaa.  Puun minimikoko tai metsän ikä.   Kuinkahan usein ne tulivat metsänomistajalle rajoitteiksi?  Osaatko Reima sanoa?

    Katselin metsäsuunnitelmastamme, että 86-vuotiaan tuoreen kankaan kuusikon arvokasvu on 2,6 % ja 96-vuotiaan kuivahkon kankaan männikön arvokasvu 2,9 %.  Ne olisi kyllä saanut uudistaa vanhan lain aikaan.

    Vertailun vuoksi.  50-vuotiaan lehtomaisen kankaan kuusikon arvokasvu on 5,2 % ja 54-vuotiaan tuoreen kankaan kuusikon 5,4 %.

    Planter

    Luken laskentakorko on hiilinielu-vertailutason laskennassa 3,5%

    Metsähallitus käyttää samaa korkoa (3-4%).

    Käytetyt korot lienevät likimain vertailukelpoisia, sillä sekä Luke, että Metsähallitus käyttävät laskelmissaan MELA-ohjelmistoa. MELA on Suomen oloihin kehitetty metsätalouden analyysi- ja suunnitteluohjelmisto.

    Metsähallitus: ”Nämä kaikki laskelmat meidän tuottoarvolle perustuvat tälle neljän prosentin korolle, joka käytännössä on hieman sen alle, 3–4 prosentin välissä..”

    Minkälaiseen metsänkäsittelyyn metsähallituksen käyttämä korko on johtanut?

    ”Eihän tässä ole tukkimetästä kyse ollenkaan. Kannot on 15 sentin luokassa, Saarikoski päivittelee.

    Nuoressa metsässä on vähän arvokasta tukkipuuta, josta metsänomistaja saa parhaan tuoton. Saarikoski hämmästelee, mitä taloudellista järkeä on avohakata halpaa kuitupuuta sellukattilaan.
    Samanlaisia tarinoita kuuluu paljon muualtakin Suomesta. Metsähallitus tuntuu hakkaavan paljon isoja aukkoja ja ns. ”keskeneräistä metsää”.

    Taustakeskusteluissa käy ilmi, että samaa on ihmetelty Metsähallituksen sisälläkin. Kokeneet kenttäihmiset vahvistavat, että hakattavat metsät ovat nyt selvästi nuorempia ja puiden läpimitat pienempiä kuin takavuosina.”

    https://yle.fi/uutiset/3-10473646

    Luke: ”Metsien vertailutason laskennassa pohjana on se, kuinka metsiä käsiteltiin vuosina 2000–2009. Vertailutaso lasketaan olettaen metsien käsittelyn jatkuvan kauden 2000–2009 kaltaisena vuoteen 2030 saakka.”

    Korkotason 3,5 käyttö ei johda siihen, että metsiä käsiteltäisiin kuten 2000-2009, vaan ne voidaan hakata huomattavasti nuorempina. Ainakin metsähallitus, metsärahastot ja suursijoittajat hyödyntävät höllentynyttä metsälakia. Taisin siirtyä ”Tahvosen leiriin”, 1,5% on oikeampi korko hiilinielulaskennassa.

     

    Puuki

    Metsähallituksen metsät on pääosin pohjoisessa ja kasvu keskimäärin sen verran hidasta, että 3,5 – 4% korolla laskien päätehakkuuikä tulee helposti liian aikaisin vastaan kunnollisten tukkipuiden kasvatuksen kannalta.   Rahastoilla varmaan sen suuntaista käytäntöä, että nopeat tulot ja pienet menot , jotta rahaston arvo nousee pörssissä ripeästi,  ja metsän kokonaisarvo lasketaan mielellään yläkanttiin, joka ei viime aikoina olekaan ollut kovin vaikeaa nousevien metsän myyntihintojen takia.

    Reima Ranta

    Se on aivan selvä, että on taloudellisesti erittäin tyhmää touhua avohakata valtion metsiä 4 %:n reaalikorolla. Minusta on kummallista, ettei jo valtiontalouden tarkastusvirasto puutu asiaan. Ei pitäisi olla mitään rakettitiedettä se, että 4 % on enemmän kuin 0 %.  Ei sinänsä ole  mikään uutinen, että Maa-ja metsätalousministeriöllä on pallo hukassa. Se on ollut sitä enemmän tai vähemmän aina metsäasioissa.

    Huvittavana muistuu mieleen siellä käyni aikanaan, kun erääseen metsään ei saatu ostolupaa, kun matka metsään oli muutaman kilometrin liian pitkä. Oli sekin aika erikoista lainsäädäntöä ja varsinaista kepulointia.

    Planter

    Kyllähän tuo Ylen juttu poiki silloin eduskunnassa viheriäisten kirjallisen kysymyksen, mitä hallitus aikoo tehdä MH:n tuottovaatimuksen pienentämiseksi, jottei metsiä hakata liian nuorina.

    Metsästysministerin vastaus oli polveilevan selityksen jälkeen….ei mitään.

    ” Hakkuulaskelmissa käytetty korkokanta vastaa muiden metsäalan toimijoiden käyttämiä korkokantoja. Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen tekemät valtakunnalliset hakkuusuunnitteet tehdään samalla korkokannalla.”

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_437+2018.pdf

    Perassic Park

    Valtio ei liene kuitenkaan maamme pitkäjänteisin omistaja.

    Tuottovaatimuksen reaalikorko 4% on tämä keskustahallituksen aikana. Seuraava hallitus ja se voi olla jotain muuta.

    Tilanne tulevaisuudessa voi alkaa muistutamaan yritysverotusta. Yritykset toivovat pitkäjänteisyyttä verotukseen, mutta todellisuudessa jokainen hallitus tekee aina oman suuren ”verouudistuksensa” neljän vuoden välein.

     

     

    ”Metsästysministerin vastaus oli polveilevan selityksen jälkeen….ei mitään.”

    Puuki

    Hiilinieluihin liittyvää :  Suoprofessori kertoi, että soiden ennallistaminen ei ole välttämättä nopea keino vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä.  Kestää 1 -300 vuotta  että päästölähteestä tulee nielu. Riippuu mm. suotyypistä missä toimii ja missä ei.  Puunkasvatuksen lisäämistä on moitittu jossain liian hitaaksi hiilensidon lisääjäksi. Soiden ennallistaminen vaikuttaa olevan keskimäärin paljon hitaampaa siinä hommassa.

    Reima Ranta

    Jos joku antaa minulle lainaa reaalikorolla 0%, niin en missään nimessä hakkaa sellaista metsää, joka suhteellinen arvokasvu on 4%. Hyöty on kymmenessä vuodessa jo melkein 50%.

    No, maailma muuttuu Eskoseni!

    Kymmenen vuotta sitten sain kieltävän  päätöksen korkeimmalta hallinto-oikeudelta hakkuuoikeudesta. Yritin heille perustella, että harmillista, kun tuo metsäni tuottaa nyt vain vajaan prosentin, edelleen heiketen, ja saisin osuuspääomasta korkoa 6%, joten häviän edelleen kasvattamalla  metsänhinnan aina kymmenen vuoden välein.

    Korkein hallinto-oikeus totesi, että perustuslakivaliokunta on todennut, että metsän edelleen  kasvattaminen kymmeniä vuosia, on metsänomistajan edun mukaista.

    Silloin kyllä kävi mielessä, että pitäisiköhän  Suomessakin olla joku perustuslakituomioistuin, ettei ko. valiokunnan mum….  jne. vedetä raskaasti höplästä.

    Se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa!

    Timppa

    Olisihan sinulle Reima voinut käydä niinkin, että koko Metsäliitto olisi mennyt konkurssiin jolloin olisit menettänyt kaiken ja joutunut vielä muulla rahalla hoitamaan metsääsi.  Olisit kenties joutunut maksamaan veronkin niistä rahoista, jotka olisit hävinnyt sinne Metsäliittoon.  Nimittäin se kaatuminen oli aivan realistinen vaihtoehto.   Nyt sinulle jäi puut ja se prosentin korkotuotto.  Tai olisit sijoittanut Soneraan tai Nokiaan tai johonkin muuhun arvonsa myöhemmin melkein kokonaan menettäneeseen arvopaperiin.   Viisaita tuomareita siellä KHO:ssa.  Estivät sinut ottamasta liian suuria riskejä.

    Näinhän se on, että metsän kasvattaminen on metsänomistajan edun mukaista.  Mukava huomata, että nautit siitä edusta puuhastelemalla myös henkilökohtaisesta perkaushommissa.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 6,917)