Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,917 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 21 tuntia sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Timppa

    RR Jos metsäsi olivat Ylä-Lapissa, prosentin tuotto onkin jo ruhtinaallinen.  Utsjoen yhteismetsän hakkuusuunnite on 0,33 m3/ha/v. Kai niissäkin metsissä puuta on enemmän kuin 33 m3/ha.  Hoitokin on melkein ilmaista Kemera-tukien ansiosta.  Esim vuonna 2017 hoitokulut olivat 19100 euroa ja Kemera-tuki 14300, joten maksettavaa jäi 4800 euroa.

    Reima Ranta

    Löydät AJ ihan itse paljon materiaalia aiheesta, Tahvonen, Hyytiäinen jne. ajalta, jolloin Tahvonen oli vielä METLA:ssa. Silloinhan näitä kysymyksiä vatvottiin urakalla, ja korot tulivat keskeiseen rooliin metsätalouden taloudellisessa ajattelussa.

    Vallalla oli ajatus, että puuntuotannon maksimointi on metsänomistajan talouden näkökulmasta oikea, joka olisi tarkoittanut, että korko on nolla.

    A.Jalkanen

    Löytyy toki materiaalia, mutta mitä korkoa käytettiin vuoden 2001 metsänhoitosuosituksia laadittaessa? En löytänyt tuota tietoa pikaisen selauksen perusteella. Myöhemmissä suosituksissa koroista puhutaan suometsien hoidon yhteydessä, eli pohdittaessa sitä, onko suo investointikelpoinen vai ei. Eivät metsänomistajat välttämättä edes noudattaneet noita suosituksia. Parempi viitearvo voisikin olla metsäsijoitusten pitkän ajan reaalikorko. Periaatteessa tämä pitäisi olla samaa luokkaa pohjoisessakin, mikäli metsäkiinteistöt on hinnoiteltu oikein (?).

    Timppa

    Korkohan ei voi kaikkialla sama, jos lähtökohtana on puuston kasvun ja kokonaispuumäärän suhde.  Näin laskien Lapissa 1 %:kin voi olla liian suuri ja parhailla kasvupaikoilla 5 % liian pieni.  Kun Suomen metsien hakkuumahdollisuus on luokkaa 80 miljoonaa m3 ja vastavaa puukmäärä luokkaa 2,4 miljardia m3, tuotto on keskimäärin 3,3 %-kulut eli noin 3 %.  Siis 3,5 % on taatusti oikeampi kuin Tahvosen 1,5 %.

    A.Jalkanen

    Entä jos käytetään puuntuotoksen / puun myyntien arvoa per kiinteistön ostohinta? Lapissa joutuu antamaan varmaan kyllä tasoitusta tuotossa koska kulut ovat samaa luokkaa ja tuotot pienemmät.

    Planter

    Linkin jutussa Tahvonen on laskenut, että Ylä-Lapissa korkotuotto on 1%. Uudessa hiilinielulaskelmassaan, että koko maassa keskimäärin 1,5%.

    https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/selvitys-avohakkuista-luovuttava-pohjoisessa-lapissa-metsia-hyodynnettava-hiilivarastona/?shared=988183-31e71360-999

    Reima Ranta

    Tuottovaatimuksella ei ole mitään tekemistä metsän tuoton kanssa. Tuottovaatimus on sama riskisten vaihtoehtoisten kohteiden tuotto, joka on tietysti aivan sama Ylä-Lapissa kuin Keski-Suomessakin.

    pihkatappi

    Tuottovaatimus vaihtelee kohteittain. Eri tilanteissa hyväksytään matalampi tuotto, omaisuudella on muita arvoja tai riski sijoituksella olematon.

    A.Jalkanen

    ”Tuottovaatimuksella ei ole mitään tekemistä metsän tuoton kanssa.” Tällaiset lauseet vain hämmentävät pientä ihmistä lisää. Kai näitä nyt ainakin verrataan keskenään, jotta tiedetään, kannattaako sijoittaa rahaa metsään vai muualle?

    wanhajätkä

    Täällä puhutaan asiaa. Ammattilaiset asialla. Hyvin usein kuitenki mattimeikäläisillä on metsän hankintapäätöksessä tunnetta mukana ihan liikaakin eikä siinä rosentteja lasketa! oman reviirin turvaaminen ja ettei ainakaan naapuri tuota osta…kyllä multa rahaa löytyy.

    Puhutaampa lapin metsistä mitä vaan mutta sijoitetun pääoman tuotto voi olla lapin palstoilla reilustikkin parempi ku etelän rintamailla…sehän riippuu mistä se roikkuu….mietiskelen vaan… nollarajastakinhan täällä puhutaan…ei semmosta ole, vai onko?

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 6,917)