Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen

    Yara on maailman suurimpia ammoniakin valmistajia ja se tehdään maakaasusta haber bosh menetelmällä. Suomessa ei ammoniakkia valmisteta. Typhappoa valmistetaan ammoniakkia polttamalla mm. Uudessakaupungissa. Se on lannoiteollisuuden yksi perusraaka aine. Norjalaisella yhtiöllä Yaralla on maakaasua tuotantolaitostensa lähellä kotimaassa.

    Tai korjataan sen verran että Oulussa Kemira tekee raskaasta polttoöljystä ammoniakkia Haber bosh menetelmällä muurahaishapon valmistukseen tai on ainakin tehnyt silloin kun siellä kävin. Sekin tehdas on näköjään myyty jenkeille. Eipä ole Kekkosen perinnöstä enää mitään jäljellä.

    Jätkä

    Yara osti Lannoiteteollisuuden Suomesta vain ja ainoastaan saadakseen Euroopan ainoan Fosfaattikaivoksen omistukseensa.

    Siinä kaupassa Stomalaiset möhlivät kuninkaallisesti. Nyt ei ole rahaa, eikä kaivosta. Fosfaatin hinta nousi oitis pilviin. Suomalaiset Bisnesmiehet ovat maailman typerimpiä.

    Visakallo

    Eikös sen kaupan päättäneet poliitikot?

    Jätkä

    Eikös ne kaupan päättäneet poliitikot olleet silloin Bissemiehiä Bisnesmiesten paikalla?

    Kauppa oli kuitenkin samalla tasolla kuin Soneran Umtsi-pum kaupat Saksan ilmatilasta.

    Tolopainen

    Ei Suomessa voi olla lannoiteteollisuutta, joka tekisi kannattavaa liiketoimintaa vain täällä. Sehän olisi aika mahdotonta kun toimituksia on pääosin vain muutamana kuukautena, eikä lannoitteita tehdä tehtaan varastoon. Vientiä on pakko olla ja siihen Yaralla on hyvät resurssit.

    MaalaisSeppo

    Jotenkin sain aikaisemmista Tolopaisen viesteistä käsityksen, että raskas teollisuus pitäisi ajaa alas viennin osalta. Kotitarpeiksi voisi jotakin jäädä. Mitenkäs nyt Tolopaisen mukaan Yaran vientiin perustuva tuotanto voisi jatkaa?

    Tolopainen

    Se riippuu teollisuudenalasta ja siitä painotetaanko päästöjä vai liiketoimintaa. Jos ukin lannoitetehtaan piipusta mitataan hiukkaspäästöt ja typenoksidit kyllä siinä aika monta sataa dieseliä vastaava määrä menee ilmaan.

    MJO

    Kas kun ei lyijy päästöjä. Lannoiteteollisuus käyttää paljon energiaa, joten CO2 päästöjä on varmasti ihan riittävästi.

    A.Jalkanen

    Tase on varmaan positiivinen eli typpilannoitettu metsä sitonee enemmän hiiltä kuin mitä lannoitteen tekoon meni fossiilisia. Eli metsiin voisi laittaa tuhkaa ja typpeä. Fosfori olisi ehkä säästettävä pääosin ruuan tuotantoon koska siitä tulee pula.

    Tolopainen

    Lannoitetehtaan piippu luo synkän varjon Uudenkaupungin ylle, kyllä saastevaikutus on valtava ja leviää isolle alueelle. Noissa vanhoissa Kemiran laitoksissä käytetään suorakuivausta, poltetaan raskasta polttoöljyä jonka palamiskaasut menevät kuivausrummun läpi jossa lannoiterakeet pyörivät. Kaikki öljyssä olevat epäpuhtaudet voivat tarttua lannoitteisiin. Savukaasut menevät vain vesipesurien kautta suoraan piippuun. Mitään typpioksidien poistoa ei vaadita. Miksi ei vaadita ammoniakkipesua, sitähän olis käytettävissä. Pelätään tietenkin kustannuksia ja sitä että norjalaiset vievät tehtaansa sinne missä normit on väljemmät ja nehän on erityisesti kilpailijamaassa Venäjällä.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 6,917)