Keskustelut Puukauppa Metsäyhtiöt innostuivat kesähakkuista

Esillä 8 vastausta, 31 - 38 (kaikkiaan 38)
  • Metsäyhtiöt innostuivat kesähakkuista

    Metsäyhtiöt ovat ostaneet alkuvuoden aikana puuta enemmän kuin vuosikausiin, mikä ennakoi runsaita kesähakkuita.
    Hakkuita lisäävät myös lyhentyneet sahojen kesäseisokit.
    Kesä on ollut puunkorjaajille kiireinen. Osaa talvileimikoista on päästy hakkaamaan nyt heinäkuussa. Viileämmän ja suhteellisen kuivan sään ansiosta puut eivät ole kuitenkaan alkaneet sinistyä, vaan ne on saatu tehtaalle hyvälaatuisena. Kaikelle puulle on nyt kysyntää.

    Perinteisesti kesällä on korjattu puuta kolmisen miljoonaa kuutiometriä kuukaudessa, mutta tänä vuonna määrät tulevat kasvamaan. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu kasvattaaa Suomen hakkuumäärää 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa.
    Ympärivuotisten hakkuiden tarvetta lisäävät myös metsäteollisuuden uudet investoinnit, kuten loppuvuodesta käyttöönotettava Kymin sellutehtaan laajennus.
    Kesähakkuilla metsäyhtiöt varautuvat myös vähälumisiin talviin, jolloin maa ei ehdi jäätyä isojen koneiden kantavaksi.

    Yle Etelä-Karjala

  • Metät kunnossa!

    Edelliseen kommenttiin muutama korjaus ja kysymys. Metsä-Rauma käynnistyi 1996 ja Valkeakoskella sellupata lyötiin alas 2008.
    Suomessa ei ole tällä hetkellä mitään merkkejä siitä, että UPM ja Stora vähentäisivät puunkulutusta, vrt. Varkauden ja Kymin modernisointien startit syksyllä 2015.
    Mitä konkreettisia ”merkkejä ilmassa” on kuitupuun kulutuksen vähenemisestä?

    Korpituvan Taneli

    Kyllähän täällä Länsi-Suomessa on taas ongelmia mäntykuidun menekin suhteen, kun Kaskinen ajettiin alas. Vaikka Kaskinen keittikin loppuvaiheessa huomattavan paljon koivua, niin kyllä silti mäntyäkin meni.

    Äänekosken uuden tehtaan vaikutusta yliarvioidaan. Sieltähän vastaavasti pysäytetään nykyinen tehdas.
    Silti kuitupuun menekin tulevaisuuden näkymät ovat kohtuullisen hyvät, ainakin koko maata ajatellen.
    Tähän Etelä-Pohjanmaalle jää edelleen heikko kohta. Olemme täällä melkein nyt huonommassa jamassa kuin aikanaan 60-luvulla, silloin täältä sentään vietiin kuitu- ja kaivospuuta ulos. Nyt ollaan kaikkien tehtaitten suhteen takamaata.
    Toinen alue, jossa ilmeisesti kuitupuun, erityisesti männyn , menekki tulee tökkimään on Kainuu ja Itä-Lappi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pete

    Perinteinen tyyli on ollut se, että tehtaan portin vieressä ei ole maksettu juurikaan enempää kuidusta kuin 200kmm päässä. Tähän on tuskin tulossa muutosta. Kauempana käyttöpaikasta korostuu korjuukelpoisuus enemmän kuin tehtaan lähialueella. Saman hinnan siis saa kauempana käyttöpaikastakin kunhan tiet ja leimikko on kunnossa. Valitettavasti. Nimittäin onhan se väärin, että käyttöpaikan lähellä ei saa korkeampaa hintaa.

    kuusessa ollaan

    Kun Rauman tehdas lähti käyntiin, kannonnokasta havaitsi miten UPM alkoi hiivistämään Valkeakosken puunhankintaa…vähitellen tietyt alueet kääntyvät Metsäliiton mäntykuidun ostopaikoiksi. Sotkun aiheutti samoilla seuduilla Storan hyökkäys ennen taantumaa, jolloin tunnetusti esim. kuusitukin hinnat hyppäsi aivan hurjasti ja huhut kertoivat myös kuitupystyleimikoiden hurjista hinnoista – vaikka niistä olisi ottanut huhulisän pois, olivat jotain käsittämättömiä.

    UPM ja Storan hankinta-alueet ovat supistumassa – mitä olen tutuilta koneyrittäjiltä kuullut, eli taatusti kun uudet investoinnit alkavat pyöriä, toisaalla suljetaan putiikkeja. UPM:n mahtimeno energiapisneksellä on hiipunut, välillä tuntui että pääpisnes on muuttumassa energiaksi. UPM laskeutuu pohjoisesta alaspäin ja Stora siirtyy idemmäs. Savujaot alkavat palata, ja hinnat pysyvät samalla tasolla.
    Nyt tehdään modernisointeja hyvällä ”mediajulkisuudella”, katsotaan muutaman vuoden päästä mikä on silloinen puun tarve…epäilen ettei poikkea nykyisestä.

    Nämä on omia havaintoja, toivottavasti olen erittäin väärässä, sillä jos kuitupuun hinnat ei kannusta harvennusiin, meillä on pian paljon ylitiheitä ja heikkolaatuisia metsiä.

    Metät kunnossa!

    On totta, että Äänekoskella vanha tehdas puretaan uuden starttaamisen jälkeen. Tosiasia on kuitenkin se, että likimäärin puretun Kaskisten tehtaan verran Äänekoskelle tulee lisäkapasiteettia. Uuden tehtaan puunkulutusluku tulee olemaan sellutonnia kohden pienempi, mutta edelleen voidaan todeta, että merkittävästä kuitupuun tarpeen lisäyksestä Äänekoskella on kyse. Tuo tehdas ei mullista puumarkkinoita, mutta merkittävä koko Suomen mittapuussa se on. Yliarvioidaan tai ei.

    Korpituvan Taneli

    On tosiaankin totta ettei tehtaan läheisyys vaikuta kuitupuun hintaan merkittävästi. Kyllä se täällä Kaskisten tehtaan aikaan tuli myös todettua
    Mutta etäisyys tehtaaseen vaikuttaa kyllä ratkaisevasti kysyntään. Kun tehtaaseen alkaa olla parisatta kilometriä matkaa, niin ostokieltotilanteet lisääntyvät kummasti. Sitten taas kun ostetaan, hinta saattaa olla ihan sitä mitä lähempänäkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Nyt on parhaat mahdolliset kelit kesähakkuisiin.
    Parempaa kun ei voi enää toivoa.

    koivunkaataja

    Hakkuut onkin parhailaan menossa.
    Ongelmana on kuulemma kuusitukki,sitä kun ei saisi tulla.

Esillä 8 vastausta, 31 - 38 (kaikkiaan 38)