Keskustelut Puukauppa Metsäyhtiöt innostuivat kesähakkuista

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)
  • Metsäyhtiöt innostuivat kesähakkuista

    Metsäyhtiöt ovat ostaneet alkuvuoden aikana puuta enemmän kuin vuosikausiin, mikä ennakoi runsaita kesähakkuita.
    Hakkuita lisäävät myös lyhentyneet sahojen kesäseisokit.
    Kesä on ollut puunkorjaajille kiireinen. Osaa talvileimikoista on päästy hakkaamaan nyt heinäkuussa. Viileämmän ja suhteellisen kuivan sään ansiosta puut eivät ole kuitenkaan alkaneet sinistyä, vaan ne on saatu tehtaalle hyvälaatuisena. Kaikelle puulle on nyt kysyntää.

    Perinteisesti kesällä on korjattu puuta kolmisen miljoonaa kuutiometriä kuukaudessa, mutta tänä vuonna määrät tulevat kasvamaan. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu kasvattaaa Suomen hakkuumäärää 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa.
    Ympärivuotisten hakkuiden tarvetta lisäävät myös metsäteollisuuden uudet investoinnit, kuten loppuvuodesta käyttöönotettava Kymin sellutehtaan laajennus.
    Kesähakkuilla metsäyhtiöt varautuvat myös vähälumisiin talviin, jolloin maa ei ehdi jäätyä isojen koneiden kantavaksi.

    Yle Etelä-Karjala

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jees H-valta:
    ”Sarkastinen saa olla mutta ei kade.”

    Lueppa uudelleen kaikki tämän ketjun viestini ja kerro yksilöidysti ketä, missä ja milloin olen kadehtinut?

    Jees H-Valta:
    ”Eli Taneli, eikö ole hyvä että on kysynnän ja tarjonnan tasapaino?
    Jopa liikatarjontaa paikoin vieläkin. Jos joku haluaa myydä ja on hintaan tyytyväinen on ainakin minulle aivan hienoa huomata tyytyväisyys molemmin puolin.

    Kumpa tilanne nyt on mielestäsi: tasapainoinen vai epätasapainoinen, tekstistäsi ei oikein selviä se.
    Monilla on tilanne että on myytävä vaikka hinta ei niin miellyttäisikkään. Olen minäkin kerran myynyt Metsäliitolle, vaikka heillä oli totaalinen ostokielto.

    Minusta puukauppatilanne on pahasti epätasapainossa. Tarjontaa on, hinnat laskevat, vuosittaiset ostomäärät laahaavat edellisvuosia alempana. Pienikin kysynnän paraneminen toisi välittömästi lisää piilossa ollutta tarjontaa esiin.

    Se että jossain tehtaitten lähettyvillä ajetaan pää punaisena puuta suoraan motolta tehtaaseen todistaa vain siitä että ostettu varanto on ajettu niin alas että se sekoittaa logistiikan. tai sitten kuljetusjärjestelyt ovat vain muuten sekaisin, Puun kuljetuksen järjestely on taitolaji, jos mikä.
    Olet varmaan Puun takuinen nähnyt tuon rallin ennenkin. Myyt sen verran suuria eriä että niillä logistiikan mokia pystyy jo paikkailemaan. Olet myös sen verran lähellä tehtaita että siitä niitä vajauksia on helppo täydentää. On noita ihmeellisiä puuralleja nähty ennenkin ja muuallakin, joskus hyvinkin huonon kysynnän aikana.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Minusta tuo on aivan normaalia että kesäseisokin jälkeen ajetaan tavaraa tehtaiden lansseille ”pää punaisena” kuten Taneli mainitsee. On minultakin lähtenyt Noormarkun palstalta suoraan hakkuusta rekan kyytiin ja Merikarvialle muutama kesä takaisin. Ennen seisokkia tietenkin ajetaan lanssit tyhjäksi. Tuoretavaraahan ilman sinistystä nykyään kaupataan. Myös kuitu on teiden varsilta loppu tai ainakin pitäisi olla lainkin mukaan. Tuoretta puuta ”kehiin” ja kun tuotantoon saadaan reserviä aletaan taas normaali pidemmiltäkin ajo. Tein itse kaupat juuri ennen oston kesälomia ja hakkuu luvattiin jopa elokuulle. Ei minulla ainakaan tähän ole mitään valittamista. Ostajan Taneli tietää ilman mainostustakin. Hinta tyydyttää ja myydä ei ole pakko. Teen kauppaa vuosittain koska elänkin joka vuosi ja kulutan maniakin. Mielestäni esim. metsän investoinnit kuuluu rahoittaa sieltä eikä palkkatyöstäni. Nyt olen jo tälle vuodelle noin viisi tonnia miinuksella (eli rahoittanut metsätaloutta ansiostani) joten tasapainoitus paikallaan. Jotenkin Tanelin kommenteista kuultaa ärtyneisyys muiden tekemisiin ja niistä täällä maininnasta. Kait sitten vain kuultaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ärtyneisyyttä kylläkin, minenomaan kun metsäteollisuuden puheet ja teot viisaavat eri suuntiin.
    Ihmetystä siitä että teollisuuden propaganda menee edelleen läpi tällä kin palstalla kuin häkä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Illan uutisten kertomana metsäteollisuudella pyyhkii hyvin ja alkaa olla kuosissaan. Muutama paperikone vielä harmeina mutta muut tuottaa ja lujaa. Ei huono meitä puuntuottajiakaan ajatellen. Taneli olisi mieluummin nähnyt sen auringonlaskun vai?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jees h-valta se osaa asettaa toiselle mielipiteitä.
    Ensin minä olen kade? Kenelle?
    Sitten minä kuulemma haluaisin metsäteollisuuden auringonlaskun?
    Mitähän seuraavaksi.

    Jos sovittaisiin nyt siitä että keskityt vain omiin mielipiteisiisi ja lopetat sen mielipiteitten asettelun toisen päähän. Minä ainakin haluan muodostaa omat mielipiteeni, enkä taatusti kysele sinulta että mitä mieltä minä nyt olen tuosta tai tästä asiasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    koivunkaataja

    Taneli kirjoitaa kyllä nyt asiaa.

    Kysyin taannoin(n.3kk takaperin ostoasiamieheltä MetsäG voittoa ja paljonko on kuitupuun hankinta ,milj, m3, jos siirettäisiin voitosta edes puolet puun hintaan .
    Kakistelun jälkeen jouduin itse vastaamaan 10-15€/m3lisää hintaan.

    jees h-valta

    Alan olla huolissani Tanelin keskustelukyvystä ja etenkin haluista.
    Oletko todella sitä mieltä että kekustelupalstalla ei kritiikkiin kuulu vastata??

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Myös MG ostaa puun niin halvalla kuin vain saa. Voitoista pääsee osalliseksi omistamalla osakkeita tai Metsäliiton jäsenosuuksia. Toisaalta on arvokas asia, että metsäteollisuus investoi nyt kotimaahan, kun niin PALJON työtä on jo valunut ulkomaille (vrt. Matti Vanhasen haastattelu Hesarissa 1.8.2015). Eikä varmaan investoi, ellei ole varmuutta kohtuuhintaisen puun saatavuudesta.

    Jos Venäjän tuonti menee takkuiseksi, sitten voi olla toivoa jonkinlaisesta kuitupuun hinnan vahvistumisesta.

    koivunkaataja

    Minun tavoite on saada puusta mahdollisimman kova hinta ja saada kauppa aikaiseksi ja kevätkesästä onnistui 15ha. alalta harvennusta.

    Nyt on sitten varaa sijoittaa MGn osuksiin.

    kuusessa ollaan

    Kyllähän kuitupuun hinnan on määrittänyt kysynnän ja tarjonnan lait viimeisinä vuosina ja tulevaisuudessa, savujaot ja hintakartellit ovat netin myötä varsin vaikeita toteuttaa…

    Esimerkkinä aika kun Rauman sellutehdasta ei ollut, mäntykuitua ei tahtonut saada kaupaksi lainkaan lounaisessa ja läntisessä Suomessa. UPM lopetti samaan aikaan Valkeakosken sellukattilan, jolloin silloinen metsäliitto nappasi kaupat itselleen…Kun Rauman tehdas tuli, ei ole sen jälkeen ollut ongelmaa saada kaupaksi mäntykuitua.

    Kuitupuun ongelma on se, että sen laatuvaatimukset on niin laveat, että sitä on helpompi haalia mistä tahansa, kuin tiettyjä tukkilaatuja. Äänekosken vaikutus on mielenkiintoista nähdä, ilmassa on merkkejä että taas UPM ja lisäksi Stora ovat hiljentämässä samaan aikaan sellunkeittoa…eli hirvittävää kysyntäpiikkiä ei ole taaskaan tulossa.
    Sitten soppaan lisäksi kilpaileva energiapuu, jolle luotiin uudet tuulet seuraaviksi viideksi vuodeksi (korjatkaa, jos olen väärässä nykykemeran voimassaolosta), jonka jälkeen on taas mahdollisuus jättää ”kemera” kellumaan ja säädellä kuitukokoisen puun menekkiä.
    Tuilla on valitettavasti markkinoita sekoittavia vaikutuksia, joskus jopa positiivisiä alkutuottajan kannalta – mutta harvemmin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)