Keskustelut Puukauppa metsäverotusta uudistetaan…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 66)
  • metsäverotusta uudistetaan…

    Metsäpäivien avajaisissa mmm:n metsäosasaton osastopäällikkö Juha Ojala kertoi, että metsäverotuksen uudistamiseen tähtäävä työ on alkamassa.
    Muistinvaraisesti lainattuna ajatus oli seuraava:
    Uudistus tähtää metsätalouden verotuksen viemisen yritysverotuksen suuntaan, joka kannustaisi enemmän ammattimaiseen puuntuottamiseen/metsänomistamiseen.

  • Gla

    Muutosvastarinta on aivan luonnollinen ilmiö ja eri asia kuin kateus. Mielestäni tässä on nyt kyse siitä, että on laadittu hienoja tavoitteita ilman, että keinoista on puhuttu sanaakaan. Näin ollen on myöskin mahdotonta arvioida, mitä se metsän omistamisen tasolla vaikuttaisi ja kenen etua tällä kertaa oikeasti ajetaan. Ymmärrät ehkä paremmin, kun vertaat asiaa metsälakiin. Periaatteessa sääntelyn purku on hyvä asia, mutta nyt ehdotetussa muodossa olet kuitenkin sitä jyrkästi vastaan.

    Kerrotko omin sanoin, miten verotusta sinun mielestäsi pitäisi kehittää ja mitä vaikutuksia sillä olisi? Nyt ei kelpaa kliseet yrittäjämäisyyden edistämisestä, haluan ymmärrettäviä termejä ja konkreettisia vaikutuksia.

    Puun takaa

    Gla tiedusteli konkreettisia eroja ja vaikutuksia:

    Verot:
    Yritysmuoto : 20%
    ”Yksityismuoto” : 30-32%

    Vähennysoikeus:
    Yritysmuodossa täysimääräinen
    ”Yksitysmuodossa” rajoitettu

    Sukupolvenvaihdos:
    Yritysmuodossa kevennetty verotus
    ”Yksityismuodossa” nykyisenkaltainen

    Puun takaa

    Listasta jäi äsken vaikutukset pois:

    Yritysmuotoinen metsänomistus tehdään naapurimaidemme tapaan houkuttelevammaksi kuin ”yksityismuotoinen”.

    Aimo Jortikka

    Nykysysteemi on ihan hyvä, mitä sitä muuttamaan koko ajan . Ei jaksa uusia systeemiä opetella. Vastahan tässä on muutama vuosi oltu. Pinta-alaverosta poistuin vasta 2006. Prosentti vaan on liian kova. 25 olisi sopiva niinkuin alunperin oli, mutta nyt ne pirut hivuttaa sitä pikkuhiljaa ylöspäin.

    Gla

    Minä en usko, että Puun takaan lista antaa totuudenmukaista kuvaa tilantesta. Luonnoksessa puhutaan yritysmäisestä toiminnasta. Sen täytyy olla eri asia kuin yritystoiminta, joten pelisäännöissäkin todennäköisesti tulee olemaan eroja. Lisäksi koska puukaupan aktiivisuuden määrää teollisuuden lopputuotteiden kysyntä, myyjän veroprosentin pudottaminen 30/32 -> 20% ei lisää yhtään teollisuuden kykyä ostaa puuta. Vain puun hinnan alentuminen saattaa parantaa jalostustoiminan kilpailukykyä eli lisätä menekkiä, mutta toistaiseksi puun ja lopputuotteen hinta eivät ole kovinkaan hyvin seuranneet toisiaan, joten tuskin tuo veroprosentin rukkaaminen tilannetta muuttaa.

    Jos pientilallisten, jotka eivät pysty myymään puuta säännöllisesti, kannattaisi pysyä nykyisessä veromallissa kuluijen vähennyskelpoisuuden takia, heille puun hinnan aleneminen aiheuttaisi tappiota. Tämä on porukka, joka tuottaa merkittävän osan teollisuuden puutarpeesta. Se, että luodaan tarve pienentää leimikoita säännöllisen myyntitulon takia, ei ole tervettä.

    Tämä kokonaisuus vaikuttaisi ehkä niin, että pienten tilojen kilpailukyky heikkenisi ja isojen säilyisi ennallaan tai paranisi. Kysymysmerkki on se, mihin suuntaan tiojen hinnat kehittyisivät. Joka tapauksessa pienten tilojen kehittäminen nykyistä kannattavammiksi yksiköiksi olisi vaikeampaa, joten jonkinlainen kastiperustainen uusjako nyt on riskinä. Lisäksi veroprosentin alentamisella voisi olla jonkinlainen vaikutus verokertymään. Kuinka suuri ja mistä puuttuvat rahat kerätään?

    hemputtaja

    En tässä muuta kuin, että en tykkää tyylistä.

    Valtion ja kuntien toiminnan perusta on, että ne antavat ihmisille mahdollisuuden pistää asiansa kuntoon.

    Nyt näkyy olevan linja, että sotketaan. Ei voi luottaa minkäänlaiseen pysyvyyteen. On SOTE:a, kuntaliitosta, metsälakia, metsähoitoyhdistyslakia, veroja muutellaan/jauhetaan jatkuvasti, hehtaariveroja tarjotaan, viinan hintaa nostetaan, veroprosentti muuttuu vissiin kohta kolmesti vuodessa. oopperassakin pitäisi käydä ja musiikkitalo vierailla, kerkiääkö Kiasmaan enää ollenkaan.

    On ihmisiä, jotka odottavat UFO:jen tai jatkuvan kasvatuksen pelastusta. Ei tarvitse ihmetellä, että hyö lissääntyvät.

    pitkät neulaset

    Kemeraa ei yritykset tietääkseni saa.

    Puun takaa

    Näinhän se on. Tässähän saattaa olla valtiovallalla taka-ajatuksena luopua kemerasta ja tarjota verovähennystä tilalle.
    Valtio alkaa olla jo kupattu niin velkaiseksi, että kohta saa muutkin tuet unohtaa.

    metsänvartija

    Tämä systeemi tulee romahtamaan ja varmasti.

    Sosialistien viimeinen korahdus ennenkuin päästään oikeaan verosysteemiin.

    Korpituvan Taneli

    Olenkin tähän asti ihmetellyt, että mitä yhteistä tällä metsänomistajien verotussysteemillä ja puun riittämisellä teollisuudelle on. Puutahan on ollut ainakin tähän asti tarjolla ihan ylitarjontaan asti ja ostomäärissä tehdään ennätyksiä.

    Nythän sekin selkis. Puun takaa haaveilee ”ammattilaisille” 20% verokantaa, jonka tietysti teollisuus heti ulosmittaa alenevina puun hintoina. Näin saadaan tuettua teollisuutta ja ehkä hitusen menee enempi puuta alehinnoin kaupan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 66)