Keskustelut Puukauppa metsäverotusta uudistetaan…

  • Tämä aihe sisältää 66 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta sitten Timppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 66)
  • metsäverotusta uudistetaan…

    Metsäpäivien avajaisissa mmm:n metsäosasaton osastopäällikkö Juha Ojala kertoi, että metsäverotuksen uudistamiseen tähtäävä työ on alkamassa.
    Muistinvaraisesti lainattuna ajatus oli seuraava:
    Uudistus tähtää metsätalouden verotuksen viemisen yritysverotuksen suuntaan, joka kannustaisi enemmän ammattimaiseen puuntuottamiseen/metsänomistamiseen.

  • korpisoturi

    Niin, ja taisi olla Hesarissa, että olisi kuitenkin olemassa metsänomistajan vapaus valita vanhan ja uuden vaihtoehdon välillä. Nähtäväksi jää mitä tapahtuu.

    Puun takaa

    Tuolla toisessa ketjussa kerroin näistä samoista asioista, mutta tulin suunnilleen ammutuksi.
    Asiathan ovat tietysti hetken hyvin jos sanansaattaja tapetaan.

    Niko

    Eihän sitä avausta ampunut kukaan. Saati viestintuojaa. Ihan hyvää keskustelua pitkät pätkät.

    Siinä vaan tapahtui ns. Anton-ilmiö, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Aloittaja Puuntakunen rupesi heittelemään totuuksina omia tunnetilojaan. Fiilispohjalta stetsonista, kuten sanotaan.

    Hiluxmetsuri

    Tuollaisista lauseista se ”uudistus” on viimeaikoina alkanut.

    Lopputuloksena saamme veroasteen jälleen nousuun.

    Nythän julkisen sektorin osuus Bkt:stä on vain 57%, toiseksi eniten koko Euroopassa.

    Voi hyvää päivää. Ehkä jotain hyvääkin on tulossa, mutta yleensä ei. Sorry vaan kaikki uudistusmieliset. Verotuksen uudistus vaan ei koskaan ole tuottanut mitään hyvää. Niin kova rahapula ja ahneus rahalle on veronkerääjien puolella, että sille on ihan sama kuoleeko lypsävä lehmä kunhan vaan omat Ailukset on kunnossa…

    metsänvartija

    Moni on luopunut jo työn teosta verotuksen takia.

    Vero alella lähtisi talous nousuun. Kekkosta tulee jo ikävä.

    Gla Gla

    ”Niin, ja taisi olla Hesarissa, että olisi kuitenkin olemassa metsänomistajan vapaus valita vanhan ja uuden vaihtoehdon välillä.”

    Hesarissa sanottiin näin: Metsänomistajien etujärjestön MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola kannattaa ministeriön ajatuksia, mutta hänen mielestään metsänomistajalle on sallittava valinnanvapaus. Jos omistaja haluaa jatkaa myyntiverotuksessa, mahdollisuus siihen olisi suotava.

    Perustelut ovat hyvät: Jos metsät olisivat esimerkiksi toiminimen omistuksessa, metsätulot lisättäisiin muiden tulojen päälle. Tällöin kokonaisverorasitus saattaisi kasvaa.

    http://www.hs.fi/talous/
    Valtio+kaavailee+muutoksia
    +mets%C3%A4veroon/
    a1385012344623

    Gla Gla

    Toistaiseksi kaavailut verotuksen muuttamisesta tiivistyvät luonnoksen seuraavassa kohdassa:

    ”Strategisten päämäärien saavuttamiseksi on onnistuttava seuraavissa asioissa:
    Luomme edellytykset yritysmäisten metsäelinkeinojen harjoittamiselle muun muassa verotusta uudistamalla ja tilarakennetta parantamalla.

    Verotuksen keinoin kannustamme tilakoon kasvuun sekä yritysmäiseen ja aktiiviseen metsätalouden harjoittamiseen.

    Luomme edellytyksiä kannattavalle metsätalouden harjoittamiselle ja metsänhoidon investoinneille sekä poistamme yritysmäisen metsäelinkeinojen harjoittamisen säädöspohjaisia esteitä.”

    Nuo ovat kauniita ja periaatteessa kannatettavia asioita, mutta toistonkin uhalla peräänkuulutan konkreettisia keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Poliittisessa puheessa kannustaminen yleensä tarkoittaa jotain muuta kuin kannustamisella perinteisesti tarkoitetaan. Metsätaloudessa hyvä esimerkki ”kannustimesta” on puun pakkomyyntivero. Minua kannustaa puun myyntiin jo nyt se, että se on ainoa keino saada metsästä tuottoa. Ja koska omaa ja velkarahaa olen resursseihin nähden kohtuullisen määrän metsään sitonut, tuottoa tarvitaan.

    Käsite ”yritysmäinen” toistuu usein. Mitä se tarkoittaa ja kuka sen määrittelee?

    Raportissa todetaan, ettei ainakaan 2020 mennessä puun käytön ennusteta kasvavan, joten teollisuuden puuhuolto ei liene vaarassa nykyisellä tuotantopohjallakaan. Omistus kaupunkilaistuu, mutta samalla omistajien koulutustaso nousee ja kiinnostus tuottoon säilyy. Missään ei ole osoitettu, että teollisuuden tuotantoa olisi puun saaatavuus haitannut, kun viimeisen 10 vuoden aikana lopputuotteiden kysyntä on vähentynyt. Tarjonnan parantamisessa kyse onkin hinnan laskusta, vaikkei sitä suoraan sanotakaan. Tämä on siis pakko kompensoida tehokkaammalla tuotannolla eli tilakoon kasvulla ja puun myyjien nykyistä paremmalla osaamisella. Ok, mutta mitkä siis ovat keinot tämän kuvion hallinnassa?

    Puun takaa

    Suomen osalta lopputuotteiden kysynnän vähenemisessä on paperinkysynnän lisäksi tapahtunut vielä vakavampi kehitys.
    Samaan aikaan mekaanisten puujalosteiden kysynnän lisääntyessä, Suomi on menettänyt markkinaosuuttaan naapureilleen.
    Tähän on nyt pakko reagoida.

    Hiluxmetsuri

    Tuossa puhuttiin tilarakenteen parantamisesta. Mitenköhän sitä verotuksen keinoin voidaan muuttaa?

    Alla ehdotuksia:

    A) Pienmetsänomistamisen vero, sanotaanko vaikka 500€/ha,a

    B) kiinteistöveron ulottaminen metsämaahan, sanotaanko vaikka 1,5% verohallinnon vuosittain vahvistamista arvoista. Hiukka sukua kohdalle A)

    C) heikosti hoidetun puuston rangaistusvero, mhyn pakotetaan antamaan metsäkeskukselle lausunto, jossa ilmoitetaan tehdyt hoitotyöt. Jos ei ole hoitotöitä tehty, laitetaan vaikka 1000€ vuotuinen rangaistusvero.

    D) heikon kasvun vero perustuen vuotuisen laserkeilauksen kasvuprosentteihin. Jos ei ole kasvua vähintään 5mottia/ha, niin laitetaan vaikka 100e,a maapohjan heikkokasvuisuusveroa.

    Jos ei tässä vaiheessa ala *tuttamaan, niin ei koskaan.

    En viitsi jatkaa tätä enempää.

    Verotuksella ei aikaansaada kuin lisää kilpailukyvyttömyyttä, joka on Suomessa älyttömän kokoisten julkisten menojen kattamisella itseaiheutettu.

    JULKISIA MENOJA on pakko saada alemmaksi. Vastustan kategorisesti kaikkien julkisten menojen nostoa. Katsokaa Hesarin artikkeli tänään Lappeenrannan mielenterveyshoidosta, miten se muutettiin asiakaslähtöiseksi. Siinä on tekemisen meininkiä.

    Mutta Suomessa poliittinen munattomuus, myös naisilla, on valittu toimintamalli eikä mikään tule muuttumaan kuin pakon edessä. Vielä ei ole tarpeeksi kriisitunnelmaa. Liian moni saa palkkaansa verotuloista.

    Puun takaa

    En voi välttyä ajatukselta, että perisuomalainen kateus näyttäisi nousseen pintaan, kun lukee joitakin tämän verotusaiheen kirvoittamia kommentteja.
    Suomi on ajanut itse itsensä tilanteeseen, missä joudumme tulemaan pois mukavuusalueelta.
    Kaikkia se ei tietenkään miellytä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 66)