Keskustelut Metsänomistus Metsäverotuksesta

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)
  • Metsäverotuksesta

    Kun metsän myyntivero tuli voimaan  (taisi olla Lipposen hallituksen aikaan) oli vielä silloinkin puun kantohinnat nykyistä parempia ja vero% oli muistaakseni aluksi 25 .  Vero on nyt 30/34 % jos ei ole metsävähennyksiä käytettävissä.

    Puun myynti on verrattavissa yleishyödylliseen toimintaan koska kantohinnat on matalia vs. maailmanmarkkinahinnat .   Tuet on enimmäkseen metsäteollisuudelle tarkoitettuja tai ainakin  sinne ne menee pääosin,  ja puun jalostusketju lisää paljon valtion verokertymää.      Yleishyödyllisen statuksen syystä tai toisesta saanut firma tai toimija saa nauttia verottomista tuloista ( esim. ay-liikkeiden ja eläkeyhtiöiden omistama Kojamo,  muut eläkeyhtiöt, säätiöt ym.).  Niille on  työryhmä ollut miettimässä 5 %:n  lähdeveroa.    Sama vero% olisi vähintään kohtuullista muuttaa koskemaan myös puun myyntiä.    Puun kasvatus on yli sukupolvien kestävää  toimintaa ja sen toimintaedellytykset ( metsänhoito & teiden kunnossapitäminen)  tulisi turvata entistä paremmin puuhuollon varmistamiseksi.       Kojamojen ja muiden veroparatiisiyhtiöiden (on niitä ulkomaillakin useita vastaavia järjestelyjä) tuotot on tunnetusti ihan eri tasolla  metsänkasvatuksella saatavissa oleviin =>   Kojamo : tuotto 60- 65% /v.   metsänkasvatus ; 4-5 % /v.

     

  • mettämiäs

    Kyllä muutos metsäverotukseen tehtiin Ahon hallituksen aikana. Siirtymäaika alkoi v. 1993 ja se kesti 13 vuotta vuoteen 2005 loppuun asti.

    Muuten metsäverotus lienee yksi huonoimmin hallituista/osatuista metsätalouden tulokseen vaikuttavista tekijöistä tällä palstalla; kyllä täällä teräketjujen viilaus hallitaan suhteellisesti ottaen huomattavasti paremmin…

    Scientist

    Kyllä tavallisella tilnsa perineellä vero on yleensä 30%. Toki kulut saa vähentää myyntitulosta, mikä pienentää hieman veroa.

    Sitten sellaisina vuosina kun ei ole puunmyyntiä, voi metsänhoitokulut vähentää muista pääomatuloista, kuten osakkeiden myyntivoitoista (jos on).

    vmt

    A.J

    ”Pitäisikö siis metsiä omistaakin vain osakeyhtiömuodossa, jotta pääsisi nauttimaan yrittäjien eduista liittyen verotukseen ja sukupolvenvaihdokseen?”

     

    Ei ole ihan noin yksinkertaista.. Omistan isoimman osan metsäomaisuudestani Oy-muodossa ja eipä se verotuksellisesti niin erinomainen tapa ole.. Joissain asioissa perusteltu, mutta ei kaikessa edullisin.

    Tolopainen

    Osakeyhtiö systeemi ei sovi lainkaan pääosalle pienmetsänomistusta. Sehän on aika raskas pyörittää byrokratioineen ja tilintarkastuksineen. Tulee vain isot kulut. Pitää laatia kaksinkertainen kirjanpito, pelkät muistiinpanot ei riitä.

    Tuossa tuli tv:stä juuri verotustietoa, joka osoittaa että pääomatuloverotus on Suomessa kireämpi kuin palkkaverotus 45k€ palkkatulon veroprosentti on 31%. Pienet palkkatulot on verottomia ja pääomatulosta menee 30%.veroa.

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)