Keskustelut Metsänomistus Metsäveroilmoitus

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 229)
  • Metsäveroilmoitus

    Merkitty: 

    Räknäsin taas kuitit (39 kpl) ja ajopäiväkirjan rivit (71), sekä laitoin hankintatyön arvot, metsävähennykset, poistot ja menovaraukset. Tuo olikin pelastus,kun kemeratuetkin ovat metsävähennyskelpoisia ja niin kääntyi taas tappiolle verovuosi. Laskeskelin että noin 5000 euroa tuolla veroilmoituksen teolla tienasi ja reilu kolme tuntia siihen meni. ALVeissa jää tietysti useinmiten maksumieheksi, mutta reilu neljäsosa niistäkin väheni kuittien avulla. Vielä pitää nuo näpyttää tuonne vero.fi palveluun, kaikkinensa varmaan neljän tunnin homma.

    Mites kolleegat, tuleeko tehtyä veroilmoitus, käyttääkö joku ulkopuolista asiantuntijaa peräti?

  • Anna

    ”Kodin ja metsäpalstan välinen ajo ei ole verottajan hyväksymää metsätalouden ajoa, jos auto kuuluu metsätalouden kalustoon. Metsätalouden ajoa olisi esim. metsätilojen väliset ajomatkat tai esim. taimien haku taimitarhalta ja niiden kuljetus metsäpalstalle.”

    Väännetään vielä hetki tästä. En missään nimessä ole yrittämässä autoa metsätalouden kalustoon. Mutta teoriassa:

    Jos minulla on palsta kodistani 150 km etelään, toinen palsta kodistani 100 km länteen ja kolmas palsta kodistani 350 km pohjoiseen. Niin teoriassa monikin ajo voisi olla nimen omaan palstojen välistä ajoa, eikö?

    Ja kuten mainitsin, niin tarkoitukseni ei ole yrittää laittaa autoa nyt tai tulevaisuudessa metsätalouden kalustoon, kunhan vain teoriassa pohdin asiaa.

    Nuakka

    Jos asut yhdellä palstalla ja menet toiselle töihin, on kaikki ajo palstojen välistä? Jos auto kuuluu kalustoon, ei kai ole väliä mitä ajaa kun kaikki kulut menee vähennyksiin? Vai oliko metsäverotuksessa eri kohtelu kalustoon kuuluvalla autolla kuin muussa yritystoiminnassa?

    ate

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48542/metsatalouden-matkakustannukset/

    Tästä pääsee lukemaan verottajan ohjetta metsätalouden matkakuluista. Nuakalla sen verran, että ohjeessa erikseen mainitaan, että kodin ja metsätilan välinen matka ei ole ”metsätalouden ajoa”. Ja ns. yksityisajojen osuus on tuloutettava verotuksessa pääomatulona.

    Panu Panu

    Näköjään noissa ohjeissa verottajan oletus on:

    ”Yksityisiin varoihin kuuluvan auton tai muun kulkuneuvon metsätalouden harjoittamiseen kohdistuvasta käytöstä aiheutuvat kulut vähennetään todellisten kustannusten mukaisesti.”

    Ja se 0,27€ käytetään vain ”Jos todellisten kustannusten selvittäminen ei ole mahdollista”.

     

    Anna

    Jos asut yhdellä palstalla ja menet toiselle töihin, on kaikki ajo palstojen välistä? Jos auto kuuluu kalustoon, ei kai ole väliä mitä ajaa kun kaikki kulut menee vähennyksiin?

    En asu yhdelläkään palstalla. Asun neljännellä ”palstalla”, jossa ei harjoiteta metsätaloutta.

    Auton kuulumisella kalustoon tosiaan ymmärtääkseni on paljonkin väliä. Kun ymmärtääkseni kodin ja metsätilan välisiä ajoja ei lasketa. Mutta se siitä, en ole autoani kalustoon pistämässä eikä se sinne kuulu nytkään.

    Se mitä tässä hain takaa, on seuraava. Koti (K) palsta 1-3 (P1, P2, P3). Ajan Välin K-P1 (100 km). Sen jälkeen ajan välin P1-P2 (200 km). Sen jälkeen ajan välin P2-K (150 km).

    Välit K-P1 ja P2-K ovat siirtymiä välillä koti-palsta. Väli P1-P2 on siirtymä välillä palsta-palsta. Kun käytän yksityisautoa, ei ymmärtääkseni näillä siirtymillä ole väliä. Jos käyttäisin metsätalouden kalustoon kuuluvaa autoa, näillä olisi väliä.

    Koska yhdellä tilalla on myös maatalouden tuloja, niin matka K-P1 menee maatalouteen liittyvissä ajoissa oman ansiotuloni vähennyksiin ja matka K-P1 menee metsätalouteen kuuluvissa ajoissa metsätalouden vähennyksiin. Tämä ei ole maatalouden keskustelupalsta, mutta jos kuljen omalla yksityisautollani ensin välin K-P1 ja sen jälkeen kuljen välin P1-pelto_x, niin katsotaanko se kodin ja maatilan välisiksi matkoiksi vai katsotaanko se ”tilan välisiksi siirtymiksi”? En muista muistelenko oikein, mutta mielestäni maatalouden ajot koti-maatila välillä katsottiin ”työmatkoiksi” ts menevät ansioverotukseen ja menisikö tilan väliset matkat vaikka pellolta toiselle sitten maatalouden verotukseen? (itse en harjoita suoranaista maataloutta, mutta pellot vuokrattu ja tilalla on muutakin vuokraustoimintaa, mm maata on vuokrattu).

     

     

    Turvekangas

    Jos harjoitat maataloutta yhdellä tilalla, niin se vaikuttanee mm. matkakulujen kirjaamisiin. Itsellä ei ole tästä käytännön kokemusta. Yhdellä tilalla on pelto joka on vuokralla, itse en maataloutta harjoita. Vero-ohjeista käsitin niin, että tällaista pellon vuokrausta ei katsota maatalouden harjoittamiseksi.

    Kun metsätalous sekoittuu maatalouteen ja mahdollisesti vielä ansiotyöhön ja jonkinlaiseen yritystoimintaan, niin yksi ja ehkä se varmin on selvittää oma tilanne verottajan kanssa. Samoin käy, jos mukana on erilaisia tilakohtaisia omistussuhteita.

    Kun tilannetta tarkastelee eurojen näkökulmasta, millainen lopputulos milläkin tavalla saadaan aikaiseksi, lopputulos voi auttaa valitsemaan omalla kohdalla parhaiten toimivat ratkaisun.

    Visakallo Visakallo

    Minulla on ollut juuri se tilanne, että on sekä metsätalouden, maatalouden ja muun yritystoiminnan ajoja. Niiden rajapinta ei aina ole ihan helppoa hahmottaa. Taannoin täällä joillekin tuntui olevan jo 20 000 km vuotuinen ajomäärä näitä ajoja vaikea käsittää, saati se, että käytänkin verottajan valmiita km-vähennyksiä. Se on kuitenkin minun ja verottajan yhdessä sorvaama ratkaisu, ja olen ollut siihen tyytyväinen.

    Tolopainen Tolopainen

    Mitäs maataloutta Visakallolla on kun ei ole peltoja eikä traktoria. Onko pellon metsitys maatalouden harjoittamista.

    Minäkin harjoitan maataloutta, kun mela maksaa työeläkkeen.

    Visakallo Visakallo

    Mistäs se Tolopainen on sellaisen käsityksen saanut, ettei minulla peltoja olisi? Mihin sitä omaa traktoria välttämättä tarvitaan? Jos olet käynyt esim. Tarton Maamessuilla, niin näet, että esillä on yleensä vain traktoreiden ja työkoneiden leasing-hinnat. Maataloutta voi olla myös maatalouden liitännäiselinkeinot.

    Tolopainen Tolopainen

    Ikävä juttu, että et olekaan vielä voinut jäädä nauttimaan eläkkeestä. Ilmeisesti pankki painostaa jatkamaan.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 229)