Keskustelut Metsänomistus Metsäveroilmoitus

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 229)
  • Metsäveroilmoitus

    Merkitty: 

    Räknäsin taas kuitit (39 kpl) ja ajopäiväkirjan rivit (71), sekä laitoin hankintatyön arvot, metsävähennykset, poistot ja menovaraukset. Tuo olikin pelastus,kun kemeratuetkin ovat metsävähennyskelpoisia ja niin kääntyi taas tappiolle verovuosi. Laskeskelin että noin 5000 euroa tuolla veroilmoituksen teolla tienasi ja reilu kolme tuntia siihen meni. ALVeissa jää tietysti useinmiten maksumieheksi, mutta reilu neljäsosa niistäkin väheni kuittien avulla. Vielä pitää nuo näpyttää tuonne vero.fi palveluun, kaikkinensa varmaan neljän tunnin homma.

    Mites kolleegat, tuleeko tehtyä veroilmoitus, käyttääkö joku ulkopuolista asiantuntijaa peräti?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen
    Panu Panu

    Onko Jauhiaisen kirjaa näkynyt?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ei  vielä ole näkynyt. Itse tykkään tehdä verotuksen valmiiksi heti vuoden alussa. Joskin sitten vasta helmikuun lopulla oma-verossa ilmoittelen. Viime vuona oli yksi reilun tonnin Kemera tuki jäänyt ilmoittamatta epähuomiossa, selvityspyyntöhän siitä tuli. Olisi hyvä Metka tuista tuli itselle samanlainen yhteenveto, kuin Metsäkeskus lähettää verottajalle. Verotuksessa on kaksi asiaa eurolleen syytä täsmätä, Kemera/ Metkatuet ja puunmyyntitulot. Näitä näkyvät vertailevan ja jos ei täsmää, niin selvityspyyntöä tuppaa pukkata.

    Anna

    Kiitoksia vastauksista, erityisesti Turvekangas ja A.Jalkanen. Aikalailla olen noita verohallinnon ohjeita lukenut ja itselleni taulukkolaskentaan kirjanpidon tehnyt. Sähköinen veroilmoituskin hoituu. Kunhan kaikki menee oikeisiin sarakkeisiin ja kaikki tarvittava sinne saadaan. Kerran lähti alvit väärään sarakkeeseen, mutta sekin saatiin käännettyä oikein päin.

    Noista A.Jalkasen mainitsemista tilapäisistä matkakuluista tms. Ne on jotenkin niin hämäriä, siis kun mennään omalle palstalle. Päivärahoja ei saa. Mutta tosiaan suoraan ei ole kielletty eikä myönnetty, että esim yöpymisen kustannukset saisi vähentää. Taidan soittaa näistä vielä yhdelle veroneuvojalle, josko hän osaisi opastaa. Lisäksi nuo ”lisääntyneet elantokustannukset” (vai mikähän termi olikaan) – kuuluvatko vain noihin koulutus yms matkoihin vai voiko esim lisääntyneitä ruokakustannuksia lisätä vähennyksiin? Jos nyt sillä reissulla, kun omaan metsään menee, haluaa kerran päivässä vaikka sen lämpimän aterian syödä eväsleipien lisäksi. Näistäkin olen lukenut paljon, mutta ihan ei ole vielä selvinnyt, voinko nämä vähentää vain sillä koulutusreissuilla vai myös reissulla sinne omaan metsään?

    Noihin auton todellisiin käyttökustannuksiin olen myös perehtynyt ja itse sain viime vuodelle summan 34snt/km todellisten kustannusten mukaan. Jos siis laskin oikein. En ole ihan varma. Meillä on tälle vuodelle uuden tai lähes uuden auton hankinta edessä, joten tätä voisi tietenkin pureskella myös siltä kannalta. Edellisessä on kohta 500000 km mittarissa ja alkaa jättämään tien päälle.

    Tällaisen ohjeen kopioin tähän jota varmaan voinee soveltaa myös tuohon autoon?

    ”Esimerkki 1: Metsänomistaja on vuonna 2010 hankkinut pihatöitä varten mönkijän peräkärryineen. Näiden hankintahinta ilman arvonlisäveron osuutta oli 5 000 euroa. Syksyllä 2015 tehdyn pystykaupan ja päätehakkuun jäljiltä metsänomistajalla on kolmen hehtaarin aukko uudistettavanaan. Hän hankkii ja istuttaa taimet uudistusalalle itse keväällä 2016. Taimilaatikot ja istutusvälineet hän kuljettaa työmaalleen mönkijällään. Muuta metsätalouden veronalaisen pääomatulon hankintaan liittyvää käyttöä mönkijällä ei vuonna 2016 ole. Mönkijän käyttöpäiväkirjan mukaan istutusurakkaan kohdistui 4 käyttötuntia, ja mönkijää käytettiin vuonna 2016 yhteensä 30 tuntia.

    Vuonna 2016 mönkijästä aiheutuu metsänomistajalle kaikkiaan 300 euroa polttoaine- ja yleiskuluja. Mönkijän käypä arvo vuonna 2016 on 1 000 euroa, ja laskennallinen 25 prosentin poisto siitä on 250 euroa.

    Toteutuneen käytön mukainen vähennys metsänomistajan metsätalouden pääomatulojen verotukseen on siten 4 / 30 x (300 + 250) = 73,33 euroa.”

    Kuvitteellisesti jos vaikka hankkii 40000e auton ja polttoainekulut on vaikkapa 5000e/v ja huolto/vakuutus yms kulut vaikkapa 5000e/v. Ajoista vaikkapa puolet metsätalouden ajoja. Niin ymmärränkö tätä oikein, että ekana vuonna laskennallinen poisto voisi olla 40000e x 0,25 =10000e. Kuluja siis metsätalouden puolelle puolet, eli 5000+2500+2500=10000e ja olkoon nyt vaikka ajoja se pyöreät 10000km, joten tulokseksi saadaan 1,0e/km. Vai menikö tämä nyt oikein?

    Entäs seuraavana vuonna? Katsotaan nettiautosta, että auton nykyinen arvo on vaikkapa 32000e ja siitä tehdään samat laskelmat? Vai miten tämä menee?

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ymmärtäisin niin km-kulun laskennan että ynnätään auton kaikki kulut plus vaikka se 25 prosentin poisto nykyisestä hinnasta aloittaen. Seuraavana vuonna ei tarvitse laskea auton hintaa uudelleen vaan voi tehdä taas 25 prosentin poiston menojäännöksestä. Eli 40 tonnin auton poisto olisi 1. vuonna 10000, 2. vuonna 7500 (0,25 x 30000) jne.

    Tämä vuosikulujen summa jaetaan vuoden aikana ajetuilla kilometreillä niin saadaan kilometrin kustannus. Tämä kerrotaan metsätalouden ajojen kilometrien määrällä ja saadaan vähennys euroissa. Ajopäiväkirja on tässä kohtaa paras muistiinpanojen keräystapa, mutta riittänee sekin että merkkaa veromuistiinpanokirjaan jokaisen metsäkeikan: pvm kellonajat ajoreitti kohde (metsäkuvio tai paikka) työ ja kilometrit.

    En vähentäisi metsäkeikoilta aterioita vaan pelkästään majoituskulut.

    Turvekangas

    A. Jalkasen ja Annan laskelmat ovat sellaisia auton osalta joita olen käyttänyt. Hyvä huomioida myös mahdolliset rahoituskulut, jos sellaisia liittyy auton hankintaan, huoltoon taikka jotain muuta kautta.

    Taloudessa voi olla useampiakin autoja, km kulu lasketaan jokaiselle erikseen ja ajopäiväkirjassa käytetään kyseiseen matkaan käytetyn auton km-kulua.

    Autoihin liittyy useastikin sähköinen ajopäiväkirja, jolloin jokainen auton liikahdus tallentuu automaattisesti. Näitä on hyvä ottaa aika-ajoin talteen, jos vaikka tulee kysymyksiä jälkikäteen.

    Polttoainekulut lasken ABC-mobiilin tiedoista. Siinä on samalla myös runko ajopäiväkirjalle pitkien matkojen osalta. Jos tankkaan muualla kuin ABCllä, lisään tuollaisen tankkauksen sinne mobiiliin ja laitan tankkauskuitin talteen muistiinpanoihin.

     

     

    Turvekangas

    Auton km-kulun laskenta.

    v. 2021, auto hankitaan hintaan 60500 eur.. Vuoden ajetut kilometrit 42000km.

    Laskennallinen vuosipoisto 25% = 15125 eur, laskennallinen menojäännös 60500-15125=43375eur

    Polttoainekulut 3500 eur, auton muut kulut (vakuutus, vero, huolto, katsastus, renkaat, rahoituskulu, varaosat, yms) 4000eur.

    Ko. vuoden km-kulu tälle autolle on: (15125+3500+4000)eur/42000km = 0,54 eur/km.

    Metsätalouteen liittyvät kilometrit v. 2021 olivat ajopäiväkirjamerkintöjen mukaan  14876 km. Matkakulut metsätalouden verotuksessa ovat tällöin: 14876 km x 0,54 eur/km = 8033,04 eur.

    Vastaava laskelma vuodelle 2022 olisi ollut muutoin samanlainen, mutta laskennallinen vuosipoisto osuus on 25%* 43375eur = 10843,75 eur.

    ***************************************************************

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turvekangas todisti tuossa hyvin että jos ajaa kalliilla autolla ja paljon, kannattaa laskea todelliset vuosikulut. Korjattu: ei omavastuuta, ei ylärajaa.

    mettämiäs

    Älä nyt Anneli ala sotkemaan selviä asioita. Sitä paitsi jos ajaa kalliilla autolla vähän, km-kustannus on isompi eli nimenomaan silloin on vielä kannattavampaa laskea todelliset kustannukset. Esitin tätä eräälle palstan kevytnimimerkille, mutta hän totesi, ettei hänen autoasiat kuulu muille…

    Visakallo Visakallo

    Muistan tuon oikein hyvin mettämiäs. Minullahan oli, ja on vieläkin aivan hyvät perusteeni omalle valinnalleni. Ensinnäkin metsätalouteni on sen verran pienimuotoista, ettei se houkuta ostamaan kallista autoa. Toisekseen haluan ajaa uudella autolla, joten nykyinen ratkaisu ei vaadi ajamaan sitä kallista autoa loppuun, tai myymään sitä pimeästi jollekin. Siten nykyinen pelkkä km-vähennys soveltuu minulle parhaiten.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 229)