Keskustelut Metsänomistus Metsäveroilmoitus

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 229)
  • Metsäveroilmoitus

    Merkitty: 

    Räknäsin taas kuitit (39 kpl) ja ajopäiväkirjan rivit (71), sekä laitoin hankintatyön arvot, metsävähennykset, poistot ja menovaraukset. Tuo olikin pelastus,kun kemeratuetkin ovat metsävähennyskelpoisia ja niin kääntyi taas tappiolle verovuosi. Laskeskelin että noin 5000 euroa tuolla veroilmoituksen teolla tienasi ja reilu kolme tuntia siihen meni. ALVeissa jää tietysti useinmiten maksumieheksi, mutta reilu neljäsosa niistäkin väheni kuittien avulla. Vielä pitää nuo näpyttää tuonne vero.fi palveluun, kaikkinensa varmaan neljän tunnin homma.

    Mites kolleegat, tuleeko tehtyä veroilmoitus, käyttääkö joku ulkopuolista asiantuntijaa peräti?

  • jees h-valta

    Aika outo veto Toloppa. Kai sitä jokainen kirjanpitoa metsätaloudestaan tekee. Minä en käytä enää muita kuin Omaveron valmista pohjaa. Muutama vuosi sitten käytin Metsä-W ohjelmaa mutta kun se loppui en ole uutta alkanut enää maksaa. Toloppakin säästyisi laskuvirheiltä noilla valmisohjelmilla mutta taitaa olla turhaa kun ei ole laskettavaakaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Minulla on enempi laskettavia pääomatuloja metsästä, vaikka en myy kalikkaakaan kuin Jessellä koko vuoden hankinta hakkuista. Parempi tonni käteen kuin känni toteen.

    Kun kävin Jessen ihannevaltiossa 70-luvun puolivälissä kaupan kassoilla laskivat helmitauluilla. Tämä tapahtui Moskovassa yhdessä suurimmista tavarataloista.

    mehtäukko

    Annan kertomus on ehkä aika yleinenkin. Mainittu puhelin esimerkkinä menee selkeästi kokonaan mt:n vähennykseen, jos siinä on työssä tarvittava ominaisuus, ja toisessa yks.käytössä olevassa ei. Sama pätee kaikkeen muuhunkin : nelivetoinen lava-auto alveineen kokonaan kun talossa on muu kauppakassi jne…

    Hyvä atk kp-ohjelma, tositteet järjestyksessä ja kirjausperiaatteen ymmärtäminen, niin ohjelma laskee ja hoitaa loput. Onnistut varmasti.

    Tolopainen Tolopainen

    Mihin se Metsäverkon verokirjanpito ohjelma on kadonnut, kun en löydä.

    jees h-valta

    Todennäköisesti on päivitettävänä uuteen kauteen. Sitä vielä tarvita. Groupiltakin tulee yhteenveto vasta tämän kuun loppupuolella.

    Tolopainen Tolopainen

    Niin olikin Metsä Groupin tiedot on suljettuna vuodenvaihteessa pari viikkoa.

    Turvekangas

    Annalta hyvä ja aktiivinen kysely tärkeästä aiheesta. Verotuksessahan se lopullinen tili  kullekin vuodelle tehdään.

    Jostain syystä metsänhoito ja veroilmoituskin on saanut sellaisen leiman, jotta rakettitiedettä ne ovat. Hoidon osalta kun ei ole oikeaa ja väärää enää nykyään, ja tekemisen kautta oppii lisää. Veroilmoitus on yksinkertainen ja kuten jo täällä mainittu, Omaverossa lomakkeen voi täyttää ja lähettää.

    Tulonhankkimiseen liittyvät kulut, se olennee se opettavin osio johon mainitsen joitakin ajatuksia omalta kohdalta. Etämetsänomistajana (>500km) ja aktiivisena tekijänä näitä on tullut mietittyä. Vanhemmilta hankitut metsät olleet omistuksessa sen 20 vuotta.

    1. Tiet kuntoon ja vuosipoistoja tekemään. Poistot on niin hitaita, jotta ne on hyvä saada rullaamaan heti alkuunsa ja hyvässä kunnossa olevat tiet palvelevat vuodesta toiseen.

    2. Tarpeellinen varasto ja majoitustila jollekin palstalle. Tämä on nyt jo helpompi hoitaa kuntoon, kun laki muuttui vuoden vaihteessa. Näistä kulut vähennyksiin suoraan tai poistojen kautta. Tämä sijoitus maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, jos itse hoitaa istutukset ja raivauksia.

    3. Luotettava auto, joka palvelee myös metsätalouden tarpeita. Itse hankin uuden ja ajan sen 300tkm ennen vaihtoa. Kilometrikohtainen kulu lasketaan toteutuneiden kulujen avulla vuosittain (laskelman tekeminen ekan vuoden jälkeen vie aikaa pari tuntia, kun on Excelit jo valmiina). Jauhiaisen verokirjan esimerkki pitää paikkansa, testattu useaan otteeseen verottajan kanssa, kun on pyydetty näyttämään eur/km laskelma. Tässä on siis mukana auton hankintakulun laskennallinen vuosipoisto.

    -24 vuodelle km kuluksi näkyi tulevan 0,31 eur/km, kun 35t km tuli autolla vuoden aikaan liikuttua, vuonna -23 km kulu oli 0,34 eur/km. n. 12t eur/a vuosikulut jakaantuu seuraavasti: Polttoaineet 1/3, yleiskutut  (vakuutukset, verot, renkaat, huollot  jne) 1/3 ja poisto 1/3. Auton hankintahinta v. 2018 oli <70 t eur.

    4. Raivurit, muut sahat ja vaatetus kuntoon ja kunnon vehkeet kerralla. Nämä ovat pitkäaikaisia hankintoja ja näissä ei ole syytä kitsastella, se hankitaan mikä tarvitaan. Olipa tulonhankkimismenona aikanaan 2 kpl lehtipuhaltimiakin – tein niistä rakeistetun tuhkan ja salpietarien levittimen ja ajoin ne niissä hommissa loppuun. Osa istutusputkista on nykyään ArGrow-putkia, suosittelen ken varsinkin mäntyjä istuttaa.

    5. Mönkijälle on monenmoista käyttöä. Itsellä se on ollut kalustossa ja siihen liitetty kärry vinsseineen. Hankintapuuta tienvarteen jonkin verran, reilusti lannoituksia käsipelillä ja tietysti taimien ja välineiden kuljetukset istutuksille ja raivauksille. Näitä tilan sisäisiä siirtymisiä tulee yllättävän paljon vuoden mittaan. Menipä aikanaan auton perävaunukin kalustoon, muuta käyttöä sille kun ei ollut osoittaa kun mönkijän ja tarvikkeiden kuljetusta sekä niiden säilytystä – kuomuvaunu on siis tarvikkeiden (ml. bensat) varasto kaupungissa asuessa. Perävaunun veto nostaa auton polttoaineen kulutusta ja se tulee huomioitua, kun auton km-kulu perustuu toteutuneisiin kustannuksiin.

    6. Tuhka,- ja kasvatuslannoitukset kannattaa tehdä. Itse päädyin näiden maksimaaliseen toteutukseen mm. siksi, jotta tuhkan vaikutusaika on pitkä – lähes metsänomistajuuden pituinen ja rämemänniköt sai  hyvään kasvuun. Salpietarit siksi, jotta olemassa oleva pinta-ala tuottaa sen minkä pystyy, tarve lisämaan hankinnalle ei silloin ole niin ajankohtainen. Näistä kertyy jonkin verran vähennyksiä.

    7. Puhelimet, printterit yms. vähennyksiin 50%, jos 100% ei tunnu perustellulta.

    8. Menovarauksen käyttö positiivisen tuloksen puskurina. Verottaja tekee 5% vähennyksen positiivisesta tuloksesta. Mielestäni on edullisempaa tehdä silloin tällöin positiivinen tulos, jos se kerran on väistämättä tulossa, ja hyödyntää tuo 5% alennus. Negatiivisessa ja nollatuloksessa sitä ei pääse hyödyntämään.

    9. Työhuonevähennyksen käyttö ohjeiden mukaan.

    Ja lopuksi 10§. Sukupolvenvaihdokset.

    Näihin on monia lähestymistapoja ka syitäkin. Perintö on sitten se viimeinen vaihtoehto. Useastikin ennen perintöä voi olla hoitokotivaihe. Ja ken sinne kotinsa perustaa, tulee laitettua tilille omaisuudestaan josta sitä hoitomaksun suuruutta lasketaan. Metsätilallisen osaltakin metsän tuotto otetaan hoitomaksuissa huomioon, vaikka runkoakaan sieltä ei myydä. Jos metsäomaisuuden myy, saadut kaupparahat omalla tilillä eivät tule otetuksi huomioon hoitomaksujen suuruutta laskettaessa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyviä ohjeita. Miten arvioidaan auton hankintakulun laskennallinen vuosipoisto?

    Turvekangas

    Laskennallinen vuosipoisto? Itse käytin 25%, ja sitten myöhemmin annoin itselle kertoa, jotta jossain verottajan sivujen syövereissä on siihenkin ohjeet. Verottajan luku taisi olla uudelle hankinnalle aluksi jotain 15% luokkaa.

    Verottaja ei asiasta huomauttanut, kun vuosien varrella lie sen kolme kertaa laskelmia tarkastellut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kysyin asiasta kun autojen kuulumisesta metsätalouden kalustoon keskusteltiin tällä palstalla vuonna 2018. En tiedä onko tuon jälkeen tullut uutta tarkempaa ohjeistusta. Kari Pilhjerta vastasi näin:

    ”Todellisten kulujen selvittämisestä ei ohjeessa ole laskentaesimerkkiä, mutta kuten linkkaamassasi esimerkissä, lisättäisiin kokonaiskustannuslaskennassa verovuoden polttoainekuluihin ja huolto- yms. menoihin auton pääoma-arvon aleneminen eli eräänlainen laskennallinen poisto. Siinäkin laskennassa sitten varmaankin 25 % on maksimipoisto (ja pienempää prosenttia voi käyttää, jos haluaa), mutta olennaista on että poistot lasketaan kulloisestakin käyvästä arvosta (esimerkiksi, jos nyt 2017 keksittäisiin alkaa laskea todellisia autokuluja, ei siis poistoa lasketa auton vuoden 2010 hankintahinnasta lähtien vaan sen nykyisestä käyvästä arvosta).

    Toisaalta on myös esitetty näkemyksiä, ettei tällaiseen laskentaan (olipa kyse sitten vuokratulon tmv. tai metsätulon hankinnasta) sitten kuuluisi lainkaan tuollaista laskennallista poistoa vaan vain käyttökulut. Ehkäpä oikeuskäytännön kautta tulee selvyyttä tähänkin tulkinnalliseen yksityiskohtaan.”

    Eli verottajalle käynee auton kululaskelmassa tasapoisto max 25 prosenttia ja pienempääkin poistoa voi halutessaan käyttää. Sitä pienempää poistoprosenttia voi perustella katsomalla oman auton merkin, mallin, ajokilometrien ja vuosimallin pohjalta netistä referenssiarvot yhden vuoden arvon pudotuksesta. Toisaalta useimmiten on edullista käyttää hankinnoissa mahdollisimman suurta poistoprosenttia.

    Jos ei jaksa laskea todellisia kuluja niin voi käyttää matkakuluvähennystä omalla autolla joka on 0,27 e/km vuonna 2024.

    Verottajan ohjeesta ote. Itse päättelisin tuosta että tilapäiset majoituskulutkin saisi vähentää.

    ”Asunnon ja metsätilan väliset matkat eivät ole sellaisia tilapäisiä työmatkoja, jotka oikeuttaisivat metsänomistajan vähentämään metsätalouden pääomatulosta elantokustannusten lisäykseen perustuvia niin sanottuja omia päivärahoja (KHO 1999:29).

    Jos metsänomistaja tekee työmatkan metsätilansa ulkopuolelle erityiselle työn tekemispaikalle ja siitä aiheutuu lisääntyneitä elantokustannuksia, hän voi vaatia lisääntyneet elantokustannukset vähennettäväksi matkakustannuksina metsätalouden pääomatulojen verotuksessa. Tällainen työmatka voi olla esimerkiksi matka metsätalouden koulutustapahtumaan.

    Muun selvityksen puuttuessa vähennyskelpoisten lisääntyneiden elantokustannusten määrä voidaan arvioida samalla tavalla kuin kunkin verovuoden verotuksen toimittamista varten annetun Verohallinnon yhtenäistämisohjeen mukaan arvioidaan palkansaajan tilapäisestä työmatkasta aiheutuneiden lisääntyneiden elantokustannusten määrä.

    Metsätalouden pääomatulojen verotuksessa ei sovelleta maatalouden ja elinkeinotoiminnan verotukseen säädettyä lisääntyneiden elantokustannusten perusteella vähennettävää lisävähennystä. Tästä lisävähennyksestä on lisätietoa ohjeessa Liikkeen- ja ammatinharjoittajien sekä maataloudenharjoittajien matkakustannusten vähentäminen.”

    http://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48542/metsatalouden-matkakustannukset/

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 229)