Keskustelut Metsänomistus Metsäveroilmoitus

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 229)
  • Metsäveroilmoitus

    Merkitty: 

    Räknäsin taas kuitit (39 kpl) ja ajopäiväkirjan rivit (71), sekä laitoin hankintatyön arvot, metsävähennykset, poistot ja menovaraukset. Tuo olikin pelastus,kun kemeratuetkin ovat metsävähennyskelpoisia ja niin kääntyi taas tappiolle verovuosi. Laskeskelin että noin 5000 euroa tuolla veroilmoituksen teolla tienasi ja reilu kolme tuntia siihen meni. ALVeissa jää tietysti useinmiten maksumieheksi, mutta reilu neljäsosa niistäkin väheni kuittien avulla. Vielä pitää nuo näpyttää tuonne vero.fi palveluun, kaikkinensa varmaan neljän tunnin homma.

    Mites kolleegat, tuleeko tehtyä veroilmoitus, käyttääkö joku ulkopuolista asiantuntijaa peräti?

  • Tolopainen Tolopainen

    Miksi Visakallo lähtisin itse hoitamaan metsiäni, kun voisin noilla turhilla majoituskiluilla palkata metsurin tekemään raivauksia ja itse makoilla palmun alla. Kaikki kulut olisivat vähennyskelpoisia ja metkalla nollaisi loput. Jos laskemaan aletaan metsätalouden koneisiin ei kannata investoida euroakaan. Ei edes raivaussahaan.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Menehän siulta Tolopainen majoituskulut myös palmun alla. Kyllä raivaussahatyössä hankkii palkkansa. Sahahan on muutamassa tunnissa maksettu ja sen jälkeen päästelee lähes ilmaiseksi.

    Anna

    En ihan kaikkea ota todesta. Vain puolet. Ja netissä kirjoitettuhan on takuulla aina paikkansa pitävää 😁 Arvokkaita neuvoja toki otan vastaan. Kiitos niistä. Ei oma äly ja ymmärrys riitä kaikkeen. Pikkuhiljaa yrittää kartuttaa tietoa. Aloitin nollasta 20-vuotiaana, ei ollut nettiä mistä kysyä eikä sukulaisia, jotka olisivat auttaneet. Varmasti tuli tehtyä monta virhettä niin metsän hoidossa kuin hoitamattomuudessakin, mukaan lukien veroilmoituksessa. Aikaa ja kiinnostusta ei aikaisemmin ole ollut. Itkun kanssa ekat veroilmoitukset tuli tehtyä. Kaikkien suurimpana ongelmana olen kuitenkin kokenut yhteisomistajuuden, josta nyt pikkuhiljaa olen tai olemme pääsemässä eroon. Oman perheen kanssa se on ok, mutta siinä vaiheessa kun siihen liittyy sisaruksia, serkkuja tai lähes satavuotiaita pappoja, niin siitä ei ole kuin haittaa ja jarrua. Siinä oikeastaan syy, miksi ensimmäiseen 15 vuoteen ei tapahtunut mitään ja nyt vasta viimeisen viiden vuoden aikana on voinut alkaa tekemään jotain ja korjailla virheitä tai tekemättömiä töitä. Vieläkin tuo yhteisomistajuus vähän jarruttaa, joten vielä täytyy hieman himmailla. Vaikea sanoa lähes satavuotiaalle, että asiat voisi tehdä toisin eikä niin kuin on ruukattu tehdä 50 vuotta sitten. Jotkut kun tapaavat ajatella, ettei esim päätehakkuuta kannata tehdä, kun naapurit pian kyseenalaistavat, onko rahat loppu kun metsää joudutaan sileäksi pistämään.

    Osa on itse rahalla hankittu, osa lahjana saatu ja osa perintönä. Yhdellä palstalla on yhteisomistajuus ja sitä nyt kovasti yritetään ostaa kokonaan itselle, vaikka se jossain vaiheessa perintönä itselle päätyykin. Hallinnan kannalta olisi helpompaa jo tässä vaiheessa. Mutta koitappa lähes satavuotiaalle selittää, että miksi hänen kannattaisi metsä myydä kun hän haraa vastaan, että ei siinä ole järkeä kun perintönä sen kuitenkin joskus saa ja silloin se on ”ilmainen”. Ja ennemmin lahotetaan puu pystyyn kuin myydään pois.

    Paljon on vielä opittavaa eikä oma kiinnostus ihan kaikkeen riitä. Verot kuitenkin haluan hoitaa oikein ja kirjanpidon mielelläni pidän itselläni. Jos vain osaan sen tehdä. Täysin noviisi olen ja mistään en mitään tajua, vaikka kuinka haluaisinkin. Ideaalitilannehan vain on, että kaikki ne laitetaan vähennyksiin, mitä sinne vain voi laittaa. Ja sitä tässä kartoitin, että sinne varmasti kaikki tulee. Ja siksi kysyin, että mistä te niitä vähennyksiä revitte. Toki samaan aikaan tiedostan, että jos joka vuosi menisi tappiolle, niin ei kai tätä kukaan tekisi. Eli tiedostan kyllä, että eihän tämä ihan tappiolla aina mene. Toki jokainen harrastus maksaa.

    Tällä hetkellä nuo metsät alkaa olemaan siinä pisteessä, että siellä on suurimmaksi osaksi pelkkää 50-100 vuotiasta puuta, muutama nuori taimikko lisäksi. Kaikkineen hehtaareja taitaa olla lähemmäs 250,mutta osa tosiaan edelleen yhteisomistuksessa ja kaikki ei tietenkään  ole metsämaata. Tavoitteena olisi, että omaa työpanosta voisi metsissä lisätä (kunhan sitä älyä kertyy), nyt kun ne kuuluisat ruuhkavuodet on kohta takana ja omistuspohja siirtyy pikkuhiljaa perheelleni. Samalla voisi keventää omaa päätyötä ja ottaa hyötyliikunnan ja harrastuksen sieltä metsistä samalla.

    Yksi palsta on 350 km päässä ja aiemmin kyselinkin toisessa ketjussa, että saako majoituskulut vähentää. Yhdeltä taisin saada vastauksen, että saa. Täytyy tämä vielä jostain varmistaa. En tietenkään halua laittaa veroilmoitukseen sellaista, joka sinne menee kyseenalaisesti, mutta kyllä olen esim tietokoneen, puhelimen ja tulostimen hankinnasta tietyn prosentin sinne laittanut. Näistä taisi olla puhetta jossain toisessa ketjussa. Tulostin ostettiin ihan puhtaasti näitä asioita varten. Ja Ite ainakin puhelimen avulla ihan suunnistan siellä metsässä ja en minä niitä palstoja löytäisi ilman sitä. Mielestäni puhelin on silloin ihan perusteltu, toki verottaja voi olla toista mieltä. Nuo hotelli/mökkiyöt on vielä selvityksen alla ja jos jollain on niistä tarkempaa tietoa, niin saa kertoa. Näissä tapauksissa matkan tosiasiallinen tarkoitus on nimen omaan siellä omassa metsässä käynti, tarkistus tai työn teko.

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itsekin olen syntynyt perikunnan tilalla, jonka isäntänä olen nyt 6 vuotta ollut. Oli 80 vuotta perikuntana isoisäni jälkeen, jollaista omistajuutta en toivo kenellekään. Känäsetäni muisti aina äkäillä isälleni ja meille, että toinen jalka  on hänen maallaan. Siksi halusin omaa maata ostaa, ensin harrastukseksi, sitten siitä tuli metsätalousyrittäjyys ammattina. Tilayhtymä  siskonpojan kanssa myös vapailta markkinoilta hankituista tiloista luotu. Tämä ”harrastus” ei ole köyhdyttänyt, kuten moni muu harrastus.

    Tolopainen Tolopainen

    En toisaalta ymmärrä mitä vaikeutta on täyttää metsveroilmoitus nykyaikana, kun sen voi tehdä sähköisesti. Yhtiöiden kirjanpito- ohjelmia voi käyttää hyväkseen, esim. Metsä verkossa on ohjelma, joka taitaa tehdä suoraan ilmoituksen, kun laittaa vähennykset. Sieltä saa myös alv ilmoituksen tekemiseen tarvittavat laskelmat. Nykyisin kun veroilmoitus tulee esitäytettynä, tilanne on entistä helpompi. Eipä tuosta mitään ressiä kannata ottaa tulonhankkimiskulut saa vähentää ja sillä sipuli. Koskaan ei ole mitään kyselyjä tullut. Tai joskus kauan sitten verovirkailijs soitti, kun oli jokin laskuvirhe tullut tehtyä, mutta se hoitui helposti.

    jees h-valta

    Kyllä sinne Metsäverkkoonkin kannattaa laittaa esim. muiden kuin Metsä-Groupin kanssa tehdyt puukaupat. Toki Tolopalla tuskin niitä on kuten ei taida enää Groupinkaan kanssa. Metsäveroilmoitus on kyllä helppo tehdä ihan Omaverossakin. Eihän siellä isoja kömmejä tule jos vuoden mittaan laittaa ylös toiminnan metsässä.

    Metät kunnossa!

    Olen useammassa yhteydessä todennut, että Suomen verottaja on tehnyt hyvää työtä. Ilmoituksia ja maksuja saa hoidettua minuuteissa ja tietoiskut s-postin ja somekanavien kautta toimii. Esimerkillinen valtion virasto!

    pihkatappi pihkatappi

    Meillä oli pitkään taimikko valtaisia palstoja ja ensiharvennus metsiä just hankintahakkuisiin asti, jolloin metsävähennys ja hankintatyön 0-vero teki toiminnasta tappiollista, vaikka kassavirtaa tulikin vähän. Nyt on verojen maksun aika, metsävähennyspohja nollilla ja pakollisia harvennuksia ja avohakkuita teetetty enempi, mutta täytyy kärvistellä 30-34% veroprosenttien kanssa, näin se pitää ollakin.

    Tolopainen Tolopainen

    En uskonutkaan, että Jesse osaisi Metsäverkon kirjanpito- ohjelmaa käyttää. Mitään kirjanpitoa kun hänellä ei ole.

    Visakallo Visakallo

    Vero-ohjelmat ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä. Ongelmaa saattaa vain joskus hieman tuottaa eri tulonlähteiden rajapinnat, kun liikutaan metsätalouden, maatilan ja muun yritystoiminnan välillä.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 229)