Keskustelut Metsänomistus Metsäveroilmoitus vuodelta 2023

  • Tämä aihe sisältää 95 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 kuukautta sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 95)
  • Metsäveroilmoitus vuodelta 2023

    Tein tuon ja ALV-ilmoituksen eilen. Tänään lähetin pari kertaa korjauksen kun muistui mieleen kirjaamattomia ajoja. Ajot kannattaisi kirjata taulukkolaskentaan aina heti matkan päätteeksi.

    Omalta osaltani tulot olivat vähän alle kolmasosan menoista, mites muilla meni? 🙂

    Tulojen kehnouteen oli syynä kaksi loppuvuoteen ajoittunutta hakkuuta, joiden maksupäivä meni 2024 puolelle (toisen osalta piti vähän venyttää maksuaikaa).

    Menot taas olivat tavanomaista suuremmat isohkojen typpi- ja tuhkalannoituksen takia.

    Positiivisena asiana ALVia on tulossa takaisin reiluhko summa.

  • Visakallo

    Kyllä niitä vanhoja osakekirjoja kuitenkin vielä aika paljon pankkienkin hallussa on. Ovat olleet aikoinaan esim.  lainan vakuutena, tms. Voihan toki pankille tehdä toimeksiannon osakekirjojen sähköiseen muotoon muuttamisesta, mutta aika suolaiset taksat näkyy niillä olevan. Maanmittauslaitos perii siitä vielä oman taksansa.

    Gla

    Onhan niitä, minullakin tuossa pöydällä paperit osakkeiden muuttamisesta sähköiseen muotoon. Pitäisi vaan jaksaa ajatuksella lukea, mitä se käytännössä vaatii. Sähköiseksi ne kuitenkin muuttuu ja kun tarve papereiden postittamiseen vähenee entisestään, aika harvoin 160 kilsaa (15-20% yhdestä bensatankillisesta) pankkiasian takia pitää ajaa. Suunnitelmallisuudella maitokaupassa asioinnilla säästää tuon verran kilsoja vuodessa helposti eli ei kovin keskeinen ongelma pankkien keskittymisen suhteen.

    A.Jalkanen

    Ensiksi tulee tarkistaa onko asoy siirtänyt osakasluettelon MML järjestelmään. Asoy yleensä tiedottaa osakkaita tästä. Jos tämä vaihe on ok ja asunnon paperinen osakekirja on itsellä hallussa, toimenpide on mutkaton mutta vaatii käynnin Maanmittauslaitoksen toimipisteessä. (En luottaisi postiin tässä kohtaa.)

    Itse täytin ja tulostin lomakkeen ja saapastelin sen ja osakekirjan kanssa Pasilaan. Jonotuksessa meni aikaa mutta itse toimenpide on nopea: tarkistetaan paperit ja henkilöllisyys ja maksetaan maksu. Osakekirja siirtyy MML:n haltuun, ja toimenpiteestä saa todistuksen. (MML olisi voinut helpottaa asiointia muuttamalla sen tunnistautuminen mukaan lukien kokonaan sähköiseksi kuten vaikka autokauppa on tehnyt.)

    On sanottu että tuo voi estää yhtiökokoukseen osallistumisen, jos kauppa on juuri tehty eikä ole vielä osakasrekisterissä. Rekisteröityminen osakkaaksi tulee joka tapauksessa huolehtia ennen kuin luopuu osakekirjastaan. Estää myös asuntokaupan teon ennen kuin osake rekisteröityy MML järjestelmään – tämä ei siis tapahdu vielä silloin kun vie osakekirjan! Jos kauppa täytyy saada tehtyä juuri nyt, MML toimintaa voi nopeuttaa lisämaksusta.

    Tolopainen

    Jotkut näkevät verotuksen kustannustekijänä. Kun hiukan viitsii perehtyä verotukseen siitä tuleekin lähes neutraali kustannusvaikutuksiltaan. Vieläkö joku syyttää ankeuttamisesta.

    Kalle Kehveli

    On sanottu että tuo voi estää yhtiökokoukseen osallistumisen, jos kauppa on juuri tehty eikä ole vielä osakasrekisterissä.

    Ei estä, isännöitsijälle toimitettu kauppakirja riittää.

    Paperisen osakekirjan muuttaminen sähköiseksi on simppeli homma, niin kuin A.j. selvittikin.

    Visakallo

    Yhtiökokoukseen voi toki osallistua, mutta äänioikeuden kanssa voi olla vähän eri juttu. Toki ainahan voi pyytää valtakirjan joltain osakerekisteriin merkityltä, joka ei itse tule kokoukseen.

    A.Jalkanen

    Kyllä tuo on enemmän teoreettinen asia, ettei voisi yhtiökokoukseen osallistua. Ostajalla on asuntokaupan jälkeen velvollisuus rekisteröityä osakkaaksi esittämällä kauppakirja ja sen jälkeen on täysivaltainen jäsen.

    Visakallo

    Eniten tahtoo tulla ongelmaa kuolinpesien omistuksessa olevien asunto-osakkeiden kanssa, kun joku osakkaista tulee kokoukseen, mutta ei ole ymmärtänyt pyytää muilta osakkailta valtakirjoja. Silloin voi kyllä osallistua kokokseen, mutta ilman äänioikeutta.

    Puuki

    Jos sattuu että paperinen osakekirja ei ole tallessa, niin sen mitätöinti kustantaa käräjäoikeudessa 500 € ja kestää yli 3 kk.  Juristit on osanneet hinnoitella pienetkin palvelut toisten suuriksi kustannuksiksi. Juristinhan tunnistaakin siitä, että niillä on molemmat kädet taskuissa-sinun taskuissasi.

     

    Ola_Pallonivel

    Jos ei rekisteri ole ajantasalla, valtakirja tarvitaan. Isännöitsijä pesee kätensä ongelman suhteen, myyjän ja ostajan välinen asia.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 95)