Keskustelut Metsänomistus Metsävero tulossa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 60)
  • Metsävero tulossa

    Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.)
    Lainaus:
    ”metsäpuolella on teollisuuden taholta esitetty, että pitäisi saada metsämaksu tai -vero sellaiselle metsäomaisuudelle, jota ei käytetä, Kataja väläyttää.

    Aikaisemmin muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto on tyrmännyt veronkorotukset herkässä suhdannetilanteessa.

    Metsäverojärjestelmässä annettaisiin keppiä niille metsänomistajille, jotka eivät myy metsäänsä. Aktiiviselle metsänhoidolle syntyisi veroporkkana, joka kannustaisi metsänomistajat tuottamaan raaka-ainetta teollisuudelle.”

    Miten käyttämätön metsäomaisuus määritellään jos sama kuvio hakataan kerran 30 vuodessa? Vai onko voimassa oleva metsäsuunnitelma merkki siitä että metsä on käytössä? Virkistyskäyttö ei taida täyttää kriteereitä. 🙂
    http://yle.fi/uutiset/kokoomuksen_kataja_jokainen_veronkorotus_ei_hidasta_talouskasvua/7075202

  • hemputtaja

    Voi jumalauta, mistä näitä viisaita sikiää.

    Että miten määritellään käyttämätön.

    Siinäpä sitä on paikka parille kolmelle – ellei useammallekin – viisaista koostuvalle toimikunnalle.

    Yksinkertaisinta olisi tietysti naapurin lausunto: ”Ei vaineen ole mehtässään käyny ees kusella, ei monneen vuoteen. Pystyyn lahhoo taimikot”.

    Lievin käytön riteeri voisi olla , että alueelle on myönnetty hirvilupia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tällaiset esitykset taitavat kalahtaa teollisuuden omaan nilkkaan.

    hatelo

    Ja satavarmasti kokoomuksen.Vaalit on yllättävän lähellä..

    putte

    Olen monet kerrat yrittänyt tälläkin palstalla palstalla painottaa sitä, ettei puunutottajat itse olisi aiheuttamassa näitä ymmärtämysvaikeuksia, joista tässä Katajan lausunnoissakin lienee kysymys. Hänen mukaansa metsänomistajan tulisi myydä metsänsä. Eikö esim. mökin omistajallekin pitäisi antaa keppiä ellei tämä myy mökkejään.

    Epäilemättä Kataja tarkoittaa että puuntuottajan tulisi myydä puuta, mutta miksi tämä kysymys nousee esiin tilanteessa, jossa puun kasvusta vain puolelle on teollista käyttöä? Miksei tähän asetelmaan tulla muiden tuottajien kohdalla? Miksei pellonomistajille harkita pellonomistusmaksua vaikka ylijäämää kertyy huomattavasti vähemmän? Entä miksei sikalanomistajille määrätä sikalanomistusmaksua vaikka sianlihaa ei tuoteta juuri lainkaan enempää kuin teollisuus ottaa vastaan?

    Vastaus on tietenkin siinä, että kaksi viimeksi mainittua kutsuvat itseään maanviljelijöiksi ja lihantuottajiksi, kun taas puuntuottajat tuovat erityisen korostuneesti esiin sen itsestäänselvyyden että he omistavat metsänsä. Jostain syystä osalle puuntuottajista omistamisen korostaminen on mennyt päähän, ja seurannaisvaikutukset näkyvät Kajatan kaltaisissa käsityksissä.

    Rane

    Putte itselleen tyypillisesti ottaa esille juuri epäolennaisen.
    Oikeasti syy siihen että tämmöisiä ehdotuksia sikiää on metsänomistajien ja tuottajien suhtautuminen edunvalvontaansa.
    Äänestetään puolueita jotka suhtautuvat vihamielisesti metsätalouteen ja suhtaudutaan itse vihamielisesti omaan edunvalvontaan.
    Tosin Rane ei usko että mitään ylimääräistä maksua on tulossa,sen verran useasti kokoomuslaiset (mm.Orpo) ovat joutuneet semmoiset suunnitelmat kumoamaan.
    Sitäpaitsi teollisuus saa tällä hetkellä helposti kaiken haluamansa puun.Jos valtio tahallaan yrittäisi luoda tässä tilanteessa ylitarjontatilanteen joka romahduttaisi puun hinnan niin onko kyseessä enää vapaa markkinatalous?

    Puun takaa

    Ei kai kukaan sentään ehtinyt kuvitella, että valtiovalta ihan vain hyvää hyvyyttään loi avoimen metsävaratietojärjestelmän vain meidän metsänomistajien iloksi?
    Kyllä aloite tuli verottajan suunnalta, – valitettavasti.

    Koukku

    Taitaa olla ne hyödyntämättömät puuvarannot lähinnä sellaisilla alueilla ettei korjuu ole kovin järkevää, esimerkiksi soilla ja kallioilla. Lisäksi pienet harvennusleimikot, varsinkin ensiharvennukset käyvät teollisuudelle huonosti kaupaksi, etenkin jos ovat talvileimikoita. Eipä siinä raippaverot auta, korjaamatta ne jäävät silti.

    Puumarkkinat toimivat tällä hetkellä hyvin, miksi niitä pitäisi taas sotkea?

    Gla Gla

    ”Puumarkkinat toimivat tällä hetkellä hyvin, miksi niitä pitäisi taas sotkea?”

    Tuo on aiheellinen kysymys. Yrittäjämäisyyden lisääminen on otettu veromuutosten teesiksi. Myös näitä metsäteollisuuden juoksupoikia riittää aina huutelemaan puun pakkomyyntiverosta.

    Verokeskusteluissa valitettavan harvoin lähtökohta muutokselle on tarve ratkaista jokin olemassa oleva ongelma. Itse ainakin olen saanut käsityksen, että ensin halutaan pohtia muutosta ja vasta sitten sen vaikutusta. Eli kiivetään ns. takapuoli edellä puuhun. Siksi on kovin vaikeaa ottaa muuta kuin kielteistä kantaa vireillä oleviin hankkeisiin.

    Katajan ajatukseen liittyen pitää muistaa, että yksimielisen hyväksynnän myös teollisuudelta saanut memo-muistio painotti metsien monipuolista käyttöä. Perinteinen talousmetsä on vain yksi osa tätä kokonaisuutta virkistysarvojen, suojelun ja maiseman ohella, joten tässä vaiheessa on täysin kestämätöntä alkaa valittaa siitä, jos jokin palsta ei suoraan palvelekaan metsäteollisuuden tuotantoa. Takinkääntö on samaa luokkaa kuin vihreillä, jotka toivoivat vaihtoehtoisia metsänkäsittelymenetelmiä ja kun ne saatiin, oltiin pettyneitä siihen, että jaksollinen kasvatus säilyi sallittuna.

    Hiluxmetsuri

    Kaikkea ne vaalit teettää….ja hymiö loppuun 🙂

    Tuskin teollisuudella on sitä mitään vastaan, että puuta tulee tarjolle enemmän, joten asiaa ei vastusteta, mutta tiukan paikan tullen ei kyllä kannatetakaan, jos asiasta nousee suuri harmitus ja puukaupan sotku.

    Asiakas se on asiakkaallakin…

    tervaHauta

    Varmaa on puunhinnan lasku, jos tuollainen vero toteutuu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 60)