Keskustelut Tekniikka Metsävaunu sit kun mä rikastun?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 74)
  • Metsävaunu sit kun mä rikastun?

    Minulla on hoidossani pari metsäpalstaa. Korjuukelpoisuus toisella osin kesällä ja toisella talvella. Nyt jos menee lisäpalstoista tekemäni tarjoukset läpi niin jatkossa olisi hoidettavana enemmänkin (n. 50 ha), kuviot yhdessä ikäjakaumaltaan muuten ”tavoitteellisen kehitysluokkajakauman” mukaista paitsi että ne uudistuskypsät kuviot puuttuvat. Ensiharvennuksia olisi tehtävä näillä kaikilla palstoilla seuraavien vuosien aikana, harvennushakkuita alkaa olla vasta kymmenen-viidentoista vuoden päästä.

    Omat kalkyylini sanovat tässä kohden, että jos teetän pystykauppana niin voi olla ettei tule tiliä laisinkaan. Ja jos itse teen ja vieraalla ajatan niin pitkän ajomatkan takia voipi olla ettei siitäkään tule tiliä. Joten vaihtoehdoksi jäisi tehdä itse.

    Pystyisin tekemään niitä ensiharvennuksia itse nyt noin 1 ha/syksy ja 1 ha/kevät ja muutaman vuoden päästä -jos kristallipalloon on luottamista- noin 2 ha/syksy ja 2 ha/kevät. Arvelen että saisin kaiken tehtyä suht koht metsäsuunnitelman mukaisessa aikataulussa.

    Ostin 60-70 -lukujen vaihteessa valmistetun traktorin hyvästä kodista aikomuksenani käyttää vehjettä lähinnä takalanan kanssa lumitöihin ja levittää soraa metsäteille etukuormaajalla. Hydrauliikan tuotto 26,4 litraa/min 150 bar paineella.

    Pelkään, että minua rupeaa kuormaimettoman rankakärryni naama kyllästyttämään jo ennen viidettä sataa rankamottia.

    Mitä vehkeitä olisi taloudellisesti kohtuulliseen lopputulokseen pääsemiseksi järjellistä hankkia? Nollatulos pidemmällä aikavälillä (5-10 v) riittäisi jos periaatteena olisi, että lyhentäisin hankintahakkuutuloilla kalustohankintojen poistot.

    Uusi metsäkuormain vaatii ilmeisesti ärhäkämmän hydrauliikan kuin mitä traktoristani löytyy? Metsävinssi taitaisi olla enemmän tukkisavotalle (joka ei vielä ole ajankohtainen)? Liian uuden traktorin ostaminen saattaisi viedä taloudellisen tuloksen miinuspuolelle.

  • Metsäjaakko

    M. Motokuski, minun ei kulje ilman polttoainetta vaikka kulkeekin vain hyvällä ilmalla. Kysyin arviota sen 3×160 m3 ainespuun kaatamiseen ja ajamiseen tarvittavalle työmäärälle, jotta voisimme arvioida kustannukset vaikka verohallinnon arvioimalle 11 eur/h (vähemmän kuin mönkijän 14 eur/h) kalustoon kuulumattoman koneen kustannuksen mukaan ja ennen kaikkea laskea sitä tuntipalkkaa.

    Minusta 6% on liian iso vaihtoehtokoroksi ja osoittaa isoa riskiä. Valtion tuotto-obligaation kuponkikorko oli viimeksi 2,7 % mitä ehdotan tässä käytettäväksi. Traktorille ei tarvii korkokustannusta laskea kun se on jo olemassa muihin tarkoituksiin ja on olemassa myös pystykauppatilanteessa.

    Verottaja on joskus laskenut että kuljetuksen konekustannukset 3,33/3,89 eur/kuutio (tekee 480 m3:lle 1.732 eur). Puun valmistuksen kustannuksista 0,25x(12,52+11,58)/2 =3,01 eur/m3 (tekee 480 m3:lle 1.446 eur). Molemmat yhteensä tekee 3.178 eur mikä on vähennyskelpoinen menoerä eli verojen pienentymisen jälkeen jää kustannuksiksi 2.224,60 eur. Vaihtoehtojen 1. ja 2. käteen jäävän osalta välinen ero pienenee tämän verran.

    Tämähän on nollaa isompi tuntipalkka ja samalla kuntokin kohenee…

    Jani

    Ihan mielenkiinnosta jaakolta kysyn samaa kuin jo aiemmin kysytty, että onko kyseessä takaveto vai neliveto traktori? Vuosimallin perusteella luultavimmin takaveto mutta kuitenkin. Ei sinäsä vaikuta kannattavuuteen mitenkään, mutta mielekkyyteen sitäkin enemmän.

    Juontokourasta ei kokemusta ole, mutta kärryn kanssa takapotkalla metässä liikkuminen ei varsinkaan talvisaikaan mitään mielekästä puuhaa ollut…

    Ammatti Raivooja

    Metsäyhtiöt maksaa 3,5-6% ja minä käytän niitä. Asuntosijoittamissa korkotuotto on keskimäärin 6% mutta traktorilla ja juontokouralla ei saa asuntoa.

    jees h-valta

    Jani varmasti oikeassa ettei takapotkutraktori kärryn kanssa kovin hyvä maastoon ole. Juontokouralla olen itsekkin aloittanut takapotkulla ja se nyt menetteli koska paino on silloin takasillan päällä. Ei sekään tosiaan nelivedolle pärjää toimivuudeltaan. Siinä ei ole edessä paljoa painoa joten joutuu aika miehekkäästi laittamaan lisäpainoa eteen. Nelikossa en ole tarvinnut lainkaan. Toki sekin koura täynnä kelvää on neesulla mutta jos ei joudu jyrkkään nousemaan pystyy hallitsemaan.

    Metsäjaakko

    Traktori on takavetoinen englantilainen. Varustelukierre juontokouraa varten alkanut hydr. työntövarren ja venttiilipöydän hankkimisella. Kourasta tullut tarjous muutamalta.

    Enson puunostaja kertoi tänään että talvi-ensihakkuuleimikoista on ylitarjontaa, ostavat kuitenkin hankintapuuta mielellään.

    Jätkä pätkät

    Juontokouran kanssa ajellessa liikkumisen ongelma on se, että etupainot painavat keulalla niin paljon, että takaset kuopivat. Yksi apu voisi olla asentaa eteen huomattasti leveämmät renkaat.
    Kun kourassa on kuorma, ei etuvedosta ole mitään hyötyä, koska ilmassa olevat pyörät eivät vedä.
    Yksi lisäkeino voisi olla suolaveden laitto takapyöriin.
    Juontokourassa PITÄÄ olla kolme sakaraa, kahdella ei taakka pysy ojennuksessa.
    Käytettykin on aivan hyvä, jos se on ehjä.
    Joku huimapää on asentanut juontokouran taakse ja toinen etukuormaajaan. On melkoinen mammutti ajouralla!

    jees h-valta

    Jätkä pätkät taas aivan turhia höpäjää. Pari sakaraa on aivan kelpo koura kunhan ne ei ole mitkään tikut. Leveät kunnon värkeistä tehdyt. Vaikka mainostaa ei saa olen ihan kotimaan versioista löytänyt sellaisen ja jo toinen koura menossa. Kait sillä muistaakseni jotain virolaistyypin taustaakin on. Mutta leveät kunnon levyteräksestä tehdyt ja pysyy satsi paikallaan. Isolla aukeamisella tietysti myös.

    Jätkä pätkät

    Näköjään ikinä tehnyt aikuisten oikeasti mitään muuta kuin soittanut poskeaan.

    Jätkä pätkät

    Jos metsässäajelua haluaa harrastaa ja on jo hyvä traktori, jota voisi käyttää työhön, mutta se on vain takapotkuinen, eikä oikein haluaisi laittaa vetävää kärryä, niin maastokelpoisuutta olen nähnyt lisättävän ”Häntäohjauslaitteella”, jolla etupyöriä saa kohotettua maasta ohjauskyvyn silti jopa parantuessa, koska yhdistelmästä tulee runko-ohjattu.
    Jos laite keventää keulaa tonnin, se siirtää kärryn painosta vastaavan lisäpainon vetäville pyörille.
    Aikoinaan oli Farmet – metsätraktori rakennettu takapotku-Valmetista ja se oli todella näppärä ilman etuakselia.

    jees h-valta

    Juontokoura on lähiteloukseen tehty eli lyhyen kuljetusmatkan (joko kärryyn tai lanssiin) työkalu. Selkeästi näppärämpi yhdistelmä maastossa kuin kärry/traktoriyhdistelmä. Aika simppeliä ajaa traktori kourakasalle ja nostaa föliin. Ajaa tienvarteen ja pudottaa. Lähes motti aina pois metsästä. Kun tuhraat kärrikuormaa saatat olla lähikohteelta jo sen verran keräillyt ja ajanut pois metsästä. Kumpikaan ei sulje toistaan pois vaan molemmille on paikkansa. Molempia käytän myös itse. Toki en ole vaivautunut aivan järeään telimetsäkärryyni hankkimaan hyrdaulista nosturia koska nostelen kouralla joko kyytiin tai ”tarjottimelle” josta autan käsin loput kyytiin. Kun tuo aihealue ei ole ykkösmetsätalouteni tekoa vaan lähinnä poltinpuuta ja ensiharvennuksien kuitua. Eihän juuri muu kannatakkaan.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 74)