Keskustelut Metsänomistus Metsävähennyspohjan ehtyminen

  • Tämä aihe sisältää 17 vastausta, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Panu toimesta.
Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Metsävähennyspohjan ehtyminen

    Metsävähennys alkaa loppumaan ja lähivuosiksi olisi luvassa vielä puunmyyntituloja. Onko uusien tilojen osto ainut järkevä keino alentaa verotettavan pääomatulon määrää tai onko tähän muita keinoja?

    Toisaalta ostetulta tilalta tehdyt hakkuut syövät vähennyspohjaa. Rahoituksen kannalta olisi järkevin tehdä nykyisiltä tiloilta hakkuut ja sen jälkeen ostaa uusi tila. Tässä tapauksessa ei tietenkään voisi aikaa vastaan yrittää tehdä ostoa, jos järkevää kaupankohdetta ei löydy.

    Onko ryhmäläisillä kertoa kokemuksia julkisesta tilakaupasta, että kuinka kauppahinnat on suhteutuneet pyyntihintoihin itäisessä Suomessa?

    Yksi vaihtoehto on tietysti tehdä loput hakkuut ja laittaa rahat pörssiin vaikkapa metsäteollisuuden osakkeisiin…

  • TTL

    ”Puljaamisella” tarkoitin kaikkia virallisia toimia, mitä siirtyminen yhtiömuotoiseen metsätalouteen tuo verrattuna toimimiseen henkilönä.

    Makarov

    No joo ei varmaan kannata Oy:ta perustaa ihan pien tilallisen. Itsellä pääelinkeino on metsätalous niin tietysti homma on aktiivista vuosittain niin hyöty Oy:sta on vaivan arvoinen. Sen verran olen yrittäjä henkinen että kaikki keinot joista yritykselle on hyötyä kannattaa käyttää, Toki lakeja noudattaen. Silloin ei pelota esim. Verotarkastukset kun kaikki on läpinäkyvää.

    Panu

    Metsätiloja ei tarvitse myydä Oy:lle vaan voi tehdä omistusmuodon muutoksen. Osinkojen vero% on aina vähintään 27,5% eli siinä mielessä yhteismetsä on parempi (26,5%).

    Mutta tuo SVOP jäi mietityttämään. Sehän on normaalisti rahaa jota laitat osakeyhtiöön. Makarov, rahoititko siis itse SVOPilla jotain toimia alussa ja nyt nostat SVOPia takaisin? Jos näin niin korollinen laina itseltä Oy:lle kuulostaisi äkkiseltään järkevämmältä.

    Makarov

    Svop on minulla se mikä katsotaan että olen aikoinani sijoittanut omaa pääomaa kun olen ostanut metsiä. Eli en ole rahaa lainannut yhtiölle vaan se on laskennallinen pääoma mikä on mahdollista Svoppina nostaa yhtiöstä ilman veroseuraamuksia.

    Jos ostat henkilökohtaisesti metsätilan ja sen siirrät Oy:lle niin siitä pitää tehdä virallinen käypään arvoon perustuva kauppa. Muuten kyllä verottaja kiinnostuu asiasta. Pelkkä omistusmuodon muutoksen teko ei onnistu ilman seuraamuksia. Voihan yhtiölle tietysti suoraan ostaa metsää ja yhden tilan olen ostanutkin.

    Panu

    Mielenkiintoinen tuo SVOP.

    Oikea termi sille mitä tarkoitin on toimintamuodon muutos:

    ”Metsätalouden harjoittaja voi siirtää aikaisempaan toimintaan liittyvät varat ja velat osakeyhtiöön, kun kyse on tuloverolain mukaisesta toimintamuodon muutoksesta. ”

    https://www.veronmaksajat.fi/neuvot/yritysverotus/yrityksen-verotus/varojen-siirto-yritykselle/2019/metsatilan-yhtioittaminen–aiheutuuko-toimintamuodon-muutoksesta-veroja

    pihkatappi

    Miten yel-maksu hinnoitellaan metsätalous oy:ssä? Ohjeissa yel perustuu yrityksen liikevaihtoon ja se ei tietysti tässä toimi.

    Panu

    Ilmarinen:

    ”YEL-työtulo on työpanoksesi rahallinen arvo. Arvioi työtulosi niin, että paljonko maksaisit palkkaa toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle vuodessa, jos hän tekisi työsi.”

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)