Keskustelut Metsänomistus Metsävähennys ja tilan myynti

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)
  • Metsävähennys ja tilan myynti

    Enpä keksi selvää vastausta netistä, täältä se löytyy nopeimmin ?

    Tila ostettu 2014 hintaan 40 000, tarkoitus myydä, josta tulee myyntivottoa vaikka 30 000 e

    Vähentääkö tämä metsävähennystä hankintahinnan mukaan, vai 70 h, vai puhtaasta myyntitulosta n 65 h ?

     

     

  • kuivakorpi

    No ei tässä kopiot veroilmoituksesta auta, kun nimenomaan se, mitä niihin kirjataan, on epäselvää. Sehän on selvä, että luovutusvoittoihin lisätty metsävähennys merkataan oikeaan kohtaan, mutta mitä tapahtuu esim. vähennyspohjalle? Mitä arvoja joutuu laskemaan uusiksi?

    R.Ranta

    Metsävähennyspohja on sinun kaikkien metsävähennykseen oikeuttavien tilojen hankintakustannusten mukaan laskettujen metsävähennysten summa. Metsävähennys on 60 % hankintakustannuksista. Tämä summa sinulla täytyy olla ja se, mistä se summa tilakohtaisesti on muodostunut. Jos myyt siitä jonkun tilan pois, niin sinun pitää tästä sunmmasta vähentää ko. tilan osuus.

    Metsänomistajien on syytä pitää tallessa tiedostot, kuinka metsävähennyspohja on aikoinaan tilakohtaisesti laskettu, jolloin tämä vähennyslasku on helppo suorittaa, kun joku tila siitä poistuu.

    Silloin myös voiton tai tappion laskeminen on helppoa, kun hankintakustannukset tiloista on selvillä.

     

    kuivakorpi

    No niin kiitoksia. Eli vähennyspohjaa täytyy itse muokata pienemmäksi myydyn tilan metsävähennyksen verran. Ja vielä varmistus, että luovutusvoittoon lisätty vähennys sitten kompensoi sen, ettei jäljellä oleva vähennyksen määrä pienene?

    Teufelin Zumi

    Lopputuloksena on että vähennyksestä saadun veroedun joutuu myydessä tilittämään takaisin valtiolle.

    Metsäkupsa

    Juuri näin se menee, eli siirrettyä veronmaksua, jolloin käytetty metsävähennys tuloutuu myydessä .

    oksapuu

    Pitää ensin omistaa se ostettu metsätila 10 vuotta ja myydä sitten jälkikasvulle…

    Timppa

    Minulla oli mielenkiintoinen keissi.  Tehtiin vanhempieni kuolinpesien perinnönjako.  Sain yhdestä tilasta osan ja loppuosan ostin veljentyttäreltä.   Tein hakkuun, jossa käytin koko metsävähennyksen tuosta kaupasta.   Sitten myin osan tilasta ( olin myynyt siitäkin puut) laajennukseksi yhdelle mökkitontille.

    Piti jakaa kauppahinta ensiksi perintönä saadun ja ostetun osuuden suhteessa.  Perintönä saadussa käytin hankintameno-olettamaa.  Ostetussa pinta-alakohtaista osuutta kauppahinnasta.  Sitten samassa suhteessa lisäsin siihen taas tuon käytetyn metsävähennyksen.  En tiedä, että ymmärsikö verottaja, mutta ei kysellyt.

    Vanhempieni perikuntien perinnönjako onnistui verotusmielessä mukavasti.  Minun lapsille tuli osa eräästä tilasta, jonka arvo oli pienentynyt, koska siltä oli myyty paljon puuta.  10 vuotta vanha perintöverotusarvo riitti, joten eivät joutuneet maksamaan myyntivoittoveroa, kun myivät osuutensa tädilleen, joka puolestaan sai kaupasta metsävähennyspohjaa.    Äskettäin orvoksi jääneen veljentyttären isänsä kuoleman jälkeen käyttämä perintöverotusarvo oli taas niin suuri, ettei hänkään joutunut maksamaan myyntivoittoveroa.

    Meille neljälle jäljelle jääneelle omistajalle syntyi metsävähennyspohjaa.  Oli aika syherö systeemi, koska vanhempien perikunnilla oli vähän erilaiset omistajat.  Piti ensiksi suorittaa kuolinpesien välillä ositus, sitten pesien jako ja ja lopuksi tarvittavat tilaosuuskaupat.  Kaikki yhdellä allekirjoituksella.  Tarvitsi siinä vähän exeliä ennen kuin palaset olivat kohdillaan.  Arvonmääritys perustui MHY:n tilakohtaiseen hinnoitteluun.

    jpjulku

    Hankintamenon mukaan määräytyvä metsävähennyksen määrä lisätään luovutusvoittoon, oli sitä käytetty tai ei. Riittää, että tila on ilmoitettu metsävähennyspohjaan. Vastaavasti hankintameno jää metsävähennyspohjaan, vaikkei tila enää ole omistuksessakaan. Useimmiten tilaa ei kannata liittää metsävähennysjärjestelmään, mikäli sen aikoo myydä.

    Puuki

    Hankintamenon mukaan määräytyvä metsävähennyksen määrä lisätään luovutusvoittoon, oli sitä käytetty tai ei. Riittää, että tila on ilmoitettu metsävähennyspohjaan. Vastaavasti hankintameno jää metsävähennyspohjaan, vaikkei tila enää ole omistuksessakaan. Useimmiten tilaa ei kannata liittää metsävähennysjärjestelmään, mikäli sen aikoo myydä.

    Vai meneekö niin, että alkuperäisestä hankintamenosta laskettu metsävähennys jää tilan metsävähennyspohjaan.  Ei kai se koko hankintameno sentään jäisi.    Erikoista on kyllä jos käyttämätön metsävähennyskin lisää myyntivoittoa ja siitä perittyä veroa.   Verottaja perii silloin olemattomasta arvonlisästä veroa tilan myyjältä.  (Tai toisaalta lisäähän se metsävähennysmahdollisuus sitä myyntihintaakin , joten…)    Mutta onhan niitä erikoisempiakin muutoksia joskus tehty verottajan toimesta jälkikäteen verokertymän lisäämiseksi.

    Onko kellä tietoa syntyykö tilusvaihdossa metsävähennyspohjaa ?

    jpjulku

    Olet Puuki terminologiassa oikeassa. Minä mielsin ”metsävähennyspohjaksi” hankintamenon, oikeammin sitä on kuitenkin metsävähennykset. Samaa asiaa kuitenkin tarkoitettiin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)