Keskustelut Metsänhoito Metsätyön kilpailutus ja harmaa talous

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)
  • Metsätyön kilpailutus ja harmaa talous

    Uuden Teollisuusliiton jäsenlehden, TEKIJÄ, numerossa 2 /2018 on iso artikkeli koskien metsätyön harmaata vyöhykettä.  Tämä ja työturvallisuus oli ay aktiiviurani ajan ykkösteemoinani. Tuntuu niin pahalta, että metsähallitus etunenässä avasi pandoran lippaan ja hyväksyy epäsuorasti orjatyön. Laitoin noi lainaukset, tuttua. Ihan samaa olen itsekin sanonut Puuliiton valtuustoaikoinani. Näennäisyrittäjyydestäkin.

    ****METSÄHALLITUSLAKI AVASI KÄYTÄVÄN

    Suomen suurin metsänomistaja on valtio. Sen metsien hoidosta vastaa Metsähallitus, jonka metsätalousliiketoiminta siirrettiin huhtikuussa 2016 valtion omistaman osakeyhtiön Metsätalous Oy:n haltuun.

    Metsähallituksen työsuojeluvaltuutetun ja Teollisuusliiton hallituksen jäsenen Reijo Kontisen mukaan harmaa talous Metsähallituksen ulkoistamissa urakoissa lähti liikkeelle tai se lisääntyi merkittävästi sen jälkeen, kun osakeyhtiö aloitti toimintansa.

    – Metsähallituslaki uudistui niin, että työllistämisvelvoitetta ei enää ole siinä muodossa kuin se oli aikaisemmin. Se mahdollisti työnantajaa käyttämään hankintayrityksiä. Metsätalous määritteli yhtiön linjan johtajan suulla niin, että jatkossa tullaan käyttämään ulkomaisia yrityksiä ja työntekijöitä.

    Uudistus johti Kontisen mukaan ulkomaisen työvoiman tuloon työmaille taimikon hoitoon ja istutuksiin. Samalla Metsähallituksen omiin metsureihin kohdistettiin toistuvia kolmen kuukauden lomautuksia, jollainen on parhaillaankin käynnissä.****
    <h2>****IHMISTEN HYVÄKSIKÄYTTÖÄ</h2>
    Ulkomaisten työntekijöiden lisäksi harmailla markkinoilla käytetään kotimaista työvoimaa.

    – On paikallisia yrityksiä, jotka käyttävät kausityövoimaa ja sellaisia ihmisiä, jotka ovat työmarkkinoilla huonossa asemassa: heikolla ammattitaidolla varustettuja, tietämättömiä ja järjestäytymättömiä.

    – Siellä on sukulaisia ja naapureita mukana. Osaa pidetään töissä säälistä. Käsittämätöntä on, että ihmiset alistuvat sellaisiin ehtoihin.

    Velvoitteitaan laiminlyövien yrittäjien toimintatavat ovat monet. Työntekijöiden palkat maksetaan puutteellisesti. Yleistä Vertasen mukaan on se, että kulkemiskorvauksia eli työntekijän kilometrejä työmaalle ja sieltä pois ei makseta lainkaan. Toisinaan palkka maksetaan sahakorvauksena ja toisinaan pimeästi setelirahalla.

    Yleistynyt ilmiö on myös se, että työntekijöitä painostetaan firman alihankintaa tekeviksi yrittäjiksi vasten tahtoaan ulkoistamalla työ.

    – Näennäisyrittäjyys on yksi yhteiskuntavelvoitteiden järjestelemismuotoja. Sekin aiheuttaa kestävyysvajetta, Vertanen mainitsee.***

    Kannattaa lukea koko juttu alusta loppuun. Kukin voi sitten miettiä, pystyisikö osaltaan tehdä jotain harmaan talouden karsimiseksi ja ihmiskauppamaisia piirteitä saaneen kilpailutuksen lainsäädännön muuttamiseksi, jotta metsätyöt toteutuisivat  reilun pelin säännöillä.

  • wanhajätkä

    Timpan kans juri samaa mieltä. Mitäpä sitä vanhuuseläkettä keräilee. Nuorille se vaan on tärkeetä saada joka euro kerätyksi. Voit olla työkyvytön jo ensviikolla tai ens kuussa. Eläkettä kun silloin lasketaan on tilanne sama kuin olisit maksanut työurasi loppuun. Yrittäjänä olen maksanut eläketurvani omasta lompsasta…ihan vaan sen että pärjäilen vaikka jouduin sairaseläkkeelle ennen aikojaan. Vanhuuseläke alkaa syksyllä.

    Minusta on kaikkein ikävintä jos et kerro tätä tärkeää asiaa nuorelle työntekijälle. Mulle on sama mitä kieltä työntekijä möngertää mutta kohtelu on kaikille yhtä suora ja rehellinen. Vääränlainen kuva syntyy monille siitä että esim virolainen on tyytyväinen meidän tessiin. Kotimainen ei toki liikahakkaan jos palkkaa ei liuvuta hurjasti ylöspäin. Mieluummin makaavat monetkin.

    Mitä virkaa on tessillä….kysyn vaan?

    Arnold Layne

    Isänmaallisesti ajattelemalla ei tue ainakaan vierasperäistä veronkiertoa. Minun metsiini ei muut kuin suomalaiset mene työtä tekemään. Yhtään kielitaidotonta en sinne halua, olipa sitten kuinka ahkera olevinaan. Kun tietää että kotimaisia metsureita on läjäpäin työttömänä.

    wanhajätkä

    Se lojaliteeti ei minulle käy. Jos liittojen ajama tessi ei kelpaa ni sitte se ei kelpaa. Nuo tessit minusta pitää tehdä pohjan meidän taloudelle. Miksi niitä tehdään jos niistä ei ole perusta työsopimuksen kirjoittamiseksi??? Minusta sillä pitäisi mennä. Koko hommastahan katoaa pohja. Näitä tessejä kuitenkin käytetään aseina. Jos ei tessi kelpaa ei oo töitä. Se on holotnapraavda. Urakkapalkat on ihan erikseen ja siinä en kynsiä mittaa…

    Miten voi olla olevinaan ahkera…ei se onnistu muutaku vanhalla venäjällä. Kyllä palkan eteen töitä tehdään.

    pihkatappi pihkatappi

    Säästöä sekin, kun ei tarvi taksoittaa noita urakoita. Muutaman kuukauden työnteon jälkeen työnantajalla on käsitys, mikä työntekijän tuotos on ja tuntitaksaa voi sen perusteella rustata. Kilometrikorvaukset voivat olla merkittävä osa palkasta, jos tehdään lyhyttä päivää tai ei muuten osata tai kiinnosta, mutta jos tekee reippaasti 7 tuntia päivässä ja jälkeä syntyy, niin kait siitä sitten on asiallista maksaa työnsaantoa vastaava palkka. Voihan se olla että kaikki eivät ajattele muuta kuin omaa palkkaansa ja vedättävät ja lusmuilevat joka välissä, sellaiset kai ne puhuvat korpilakoista ja tesseistä ja menevät lopulta sinne rakennukselle tai tehtaaseen, missä heille sielunveljiä riittää. Metsässä kun joutuu olemaan itse omien ajatustensa kanssa ja enimmäkseen työnmerkeissä on kanssakäymisissä sen palkanmaksajan kanssa ja ehkä jonkun muun vastaavaa työtä mielellään tekevän kanssa.

    rööri roope

    Uskomattomia tarinoita nuo Toukon viherpiiperö kaverit suunnittelee.Eilen aamun 3 tv:n aamulähetyksessä  työstäkieltäyjien piipertäjä höpötti itsensä pussiin.

    Kaikkia hulluja ne telkkariin ottavat höpöttää.Jotennii ymmärtää kun ylen r…kkarit suosii vassuja,sossuja,piiperöit.Nyt on mainos tv:kin sortunut samaan.

    mehtäukko

    Niivvaen. Työllisyystavoite se vaan lähenee 72% :tia uhkaavasti. Minkä konstin ja verukkeen Rinne seuraavan kerran molottaa kuuluville?

    Tähän saakkahan kaikki tulipalot on väärin sammutettu eikä vastarannankiiskien pensa oli riittänyt jälkeensä jättämille savuaville raunioille. Kunhan työstäkieltäytyjien liitto ei vaan olisi heidän masinoima lorvikatarien kuppikunta?

    Jovain Jovain

    Tuosta työstäkieltäytyjien liitosta ei vielä tiedä, on kovin vähän tietoa. Voivat olla ihan oikeassa, mutta täällä joissain puheen vuoroissa halpuuttamista tulkitaan väärin. Pidetään jopa markkina ja kilpailuetuna. Kysymyshän on tuotannonalan halpuuttamisesta, jonka markkina-arvo on jo niin alhainen, että sitä ei voi tuottaa kuin halpatyövoimalla. Tämähän ei voi olla kilpailu ja markkinaetu.

    arto arto

    Työllisyystavoite se vaan lähenee 72% :tia uhkaavasti. Minkä konstin ja verukkeen Rinne seuraavan kerran molottaa kuuluville?……………………………..kuinka paljon tuosta määrästä on piilotyöttömiä eli työ aika vaikka kuukaudessa 3 päivää. Tai vaikka 1 tunti. sekin katsotaan ei työttömäksi. osa-aika työ yleistynyt huimasti.

    wanhajätkä

    Jos ei työntekijä kolmessa päivässä näytä kynsiään tolokun työntekijänä seuraavassa kuussa voikin sitten olla tunti ja ei vieläkään. Sitten ollaan syrjäytyneitä…valitettavasti…näin se vaan menee.

    Turha on liittojen yrittää tasapaistää työntekijöitä. Parhaille saa ja pitää maksaa reilusti ja kyllähän se tessi on minimi ja monille myös maksimi. Eihän se työ ole hväntekeväisyyttä. Edellytys on että työsuorite myös tuottaa.

    Pääministeri Mauno Koivisto, sittemmin presidentti kommentoi aikanaan etelän hätäaputyömaalla:” Työmies on palkkansa ansainnut ja on myös sen arvoinen ” Paljon sanottu. Jokainen saa käsittää miten haluaa. Miettiipä mitenpäin vaan, niinhän se on…

    MIISU4F MIISU4F

    Nosto: Samaa vanhaa aihetta  ja uusia näkökulmia:

    Tuolla uutispuolella on huolta, kun koneellistuminen ei tuonutkaan ratkaisua metsänhoidon ongelmiin.

    Lainaus***”Esimerkiksi metsänhoitoyhdistykset ovat ongelman äärellä. Uusia metsureita ei tahdo löytyä”, tietää asiamies Markus Tähkänen Yksityismetsätalouden työnantajista. Samaa kertovat lukuisat metsäpalveluyrittäjät.

    Baltiasta tai Itä-Euroopastakaan ei enää ole solkenaan tulossa sahureita, koska palkat lähtömaissa ovat nousseet.

    Ruotsissa työvoimapula on Suomeakin pahempi. Myös etelän plantaasimetsämaissa ollaan saman äärellä, sielläkin väki pakenee maaseudulta kaupunkeihin. Ei siis ihme, että viime vuosina istutuskoneiden suurimmat markkinat ovat olleet plantaasimaissa.

    Taimikonhoidossa lisämurheena on työn kallistuminen.”Raivaussahatyön yksikkökustannukset ovat kaksinkertaistuneet 30 vuodessa. ***Lainaus loppuu.

    Lukekaa koko juttu ja kommentoikaa sitten.

    MUTTA, Metsäyhtiöt eivät palkkaa työsuhteeseen metsureita vaan alihankintana metsäpalveluyrityksistä. Ne ovat ennen saaneet lue suoraan: HALPATYÖVOIMAA. Jutussahan avoimesti sanotaan, ettei Baltian ym. maista enää saa sitä, kun eivät suostu alipalkkaukseen!  OHOH, suora tunnustus! Vai ei tahdo löytyä uusia metsureita. No, kun ei palkata suoraan palkkalistoille. Metsätyön ja metsurin mainetta on rapautettu vuosia. Kausityöllekin olisi voitava olla ratkaisu, muuta kuin pitkät lomautukset. Suunnittelu tms. Alalle ei kouluttauduta, kun työnsaanti ei ole varmaa.

    No, kun ne saavat ulkomaista kausityövoimaa, ei sen ammattitaito välttämättä riitä vastaamaan koulutetun metsurin työnjälkeä. Sitten on valitettu huonosta työnjäljestä, sekä  mh-toimenpiteiden kalleudesta–kun perään mahdollisesti lähetetty toinen metsuri paikkaamaan.

    Kustannukset nouseet, kun ei olla ajoissa liikkeellä. Taimikonhoito- ja nuoren metsän kunnostusrästejä ei riitä  ulkolainenkaan työvoima tekemään. Koneellistuminen ei ollut se ratkaisu.

    Olisiko ratkaisunmalleja olemassa mm:

    – metsätyön arvostuksen nosto, julkisuukuva- ollaan Suomen metsätalouden kivijalan perusta

    – painotus ammattikoulutukseen ja sen mainostus myös luonnonhoitotutkinnot yms ympäristöpainotus

    – työnantajien herääminen siihen, että ammattitaitoisesta työvoimasta on pula, eikä nykyinen toimintamalli ole kestävä

    – metsätyön palkkaus–olisiko tarkistuksen paikka- sosiaalinen puoli kuntoon

    Hiilinielut: Vain hyvin hoidettu taimikko kasvaa tasaisesti ja sitoo hiiltä. Rydöt lahoavat ennenaikaisesti, ei sido, eivätkä tuota taloudellisesti. Jo uudistamisesta alkaen, hyvällä taimiaineksella, hyvin istutettu, oikea-aikaiset hoitotoimenpiteet jne.  ammattitaitoisella työvoimalla. Kerralla  hyvin tehty säästää!

    Ongelmakohteissa ammattitaito korostuu entisestään, puulajituntemus, mitä tehdä, minkä hyväksi jne.

    Metsurin työ on niin ikään metsäluonnonhoitoa, monimuotoisuuden vaalimista, taloudelliseen pitkäjänteisyyteen perustuvaa, vihreää taloutta! Ennen slogan oli että euro mh töihin tuottaa kolme takaisin. Mikä suhde lie nykyisin, riippuu varmaan oikea-aikaisuudesta.

    Koulutuksessa nousi, että metsurin nimike voisi olla= hiilinielun hoitaja <3

    Näin. Metsurin ammattiylpeyden nosto ja hyväksyttävyys yhteiskunnassa tulee nostaa sille kuuluvalle paikalle arvostuksessa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)