Keskustelut Tekniikka Metsätyön historiaa ja opetusta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Metsätyön historiaa ja opetusta

    Minua on aina kiinnostanut metsätyö eri muodoissa ja varsinkin metsurit 70-80luvuilla! Täällä palstalaisissa on varmasti alan ammattilaisia/valveutuneita harrastajia jakamaan mielipiteitä työtekniikoista r saha niin kuin moottori saha hakkuusta. Onko esim raivaussaha työtekniikka muuttunut 80luvulta? Minun käsittääkseni ei hirveästi! Sahat ja varusteet kehittyneet kylläkin! Olisko noin että 80-luvun metsuri tänä päivänä näillä nykysahoilla pääsisi parempiin työsuorituksiin mitä silloin? Paljonko silloin esim 80-luvulla raivattiin päivätuotoksia vaikeissa kohteissa keskimäärin! Laitetaan hyvät keskustelut ja intot käyntiin:)

  • mehtäukko

    Niinpä. Nostalgiset ovat muistelot kun 80-luvun alussa ryvettiin.Se metsurikausi jäi kolmi vuotiseksi, ja ei kyllä kertynyt rasvaa vyötärölle…Eväspalaset, termoskahvi ja litra jogurttia oli vakioannos päivälle kun sahattiin vakiosti 9:ää tankia päivässä.

    Prosessorille kaato oli sahalle (ja selälle ) rankkaa.

    arto

    Kyllä ennen oli metsurien palkat paljon paremmat kuin nyt, ainakin jos verrataan minkä tahansa muun ansiotyön palkkaukseen……Ei pidä paikkaa. Totta että istumalla ei metsässä pärjää, Kovalla työllä pärjää todella hyvin, Niin ennen kuin nytkin.

    Tolopainen

    Iltasanomissa on vertailu vuoden 1974 hintatasoon. Markka vastasi silloin ostoarvoltaan nykyistä euroa. Palkat ovat kaksinkertaistuneet.  Mäntytukin hinta on puolittunut samoin talouspaperin. Monen elintarvikkeen hinta on laskenut huomattavasti paitsi ruisleivän.

    Puuki

    Metsurien palkathan on ihan hyvät esim. taimikonraivauksessa. Ei varmaan tule istumalla ja ihmettelemällä, mutta hyväkuntoinen osaava tekijä pärjää varmasti hyvin.

    Tukkien reaalihinnat on siis n.  1/4 -osa v:n -74 hinnoista.

    Jätkä

    Metsähallituksella RS-hommiin laitettiin huonoselkäiset metsurit, jotka muuten olivat käteviä.

    Sahat olivat poikkeuksetta HVA:n 165 raivureita. Kun kaverit harjaantuivat liikkumaan sahan kanssa, he tienasivat saman verran, tai hieman enemmän kuin sen aikaiset ministerit.

    Hakkuullakin pääsi samoihin, jos sattui oikein ”huono” palsta. Eli yleensä oikein oksainen puusto.

    Syrjälä Jari

    Varmasti niitä hurjia metsureita löytyy joka kolkasta ympäri suomen maan! Nämä hiljaiset työnsankarit elättivät perheensä ja menettivät osan terveydestään! Kuulin että hurjimmat hakkasivat 12h päiviä! Tämmöistä  täältä kainuusta!

    Hiluxmetsuri

    Missäpäin Suomessa pääsee perehtymään metsätyön historiaan? Onko Lusto-museo vielä hengissä?

    Minua kiinnostavat ihmiskohtalot ja tarinat. Olen lukenut melkoisen määrän sotakirjoja, enimmäkseen eri joukko-osastojen vaiheista kertovia dokumenttejä ja kaukopartioiden matkoista koottuja kertomuksia. Metsätöiden historia lienee täynnänsä samanlaisia mielenkiintoisia ihmiskohtaloita. Niitä olisi mukava lueskella. Toki on mukavaa lukea myös Teidän hieman vanhempien kokemuksista metsätöiden kultaisilta vuosilta.

    Jätkä

    Syrjälä Jari:”-Varmasti niitä hurjia metsureita löytyy joka kolkasta ympäri suomen maan! Nämä hiljaiset työnsankarit elättivät perheensä ja menettivät osan terveydestään! Kuulin että hurjimmat hakkasivat 12h päiviä! Tämmöistä  täältä kainuusta!”

    -Kyllä nuo 12 tunnin päiviä tekevät ovat olleet ehdoton poikkeus säännöstä. Jos hakkuutyötä tekee ihan oikeasti urakkavauhdilla, on rasitus niin kova, että noin pitkän työpäivän aikana on pakko joko tahtia hidastaa aika paljon, eli hyssyttelemällä tehdä, taikka usein ja pitkähköjä huilitaukoja pitäen.

    Eräs jo iäkkäämmän puoleinen metsuri teki tosiaankin todella pitkiä päiviä. Hän joskus leimasi kirveellä poistuvat puut  päivänvalossa, että erotti sitten myrskylyhdyn valossa kaadettavat puut. Joskus hänellä oli tuo lyhty roikkumassa vyöstä puuta karsiessa jne.

    Hän selvitteli tuon touhun sillä, että enää ei saa päivän valolla riittävästi tehtyä, kun tahti on hidastunut.

    Kalle Päätalon Iijoki-saarjassa on monet kohdat taitavasti kirjoitettuna ihan oikeasta metsätyöstäajalta, jolloin ei ollut moottorisahoja.

    kuusessa ollaan

    Suomen metsämuseo Lustossa kannattaa käydä katsomassa vanhanajan touhuja.

    Puuki

    Hiluxmetsurille :

    Oletko lukenut Veikko Huovisen kirjoja ?  Ainakin ”Luonnonkierto” -kokoelmakirjassa on kertomuksia vanhoista savotoista ym.lyhyitä tarinoita. Huovinen on kirjoittanut mm. Metsälehteen pakinoita ja tarinoita 1950-luvulla.  Kirja on julkaistu 2012.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)