Keskustelut Metsänhoito Metsätyömiehet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • tamperelainen

    Tampereen seudulla 60-luvulla puhuttiin mettätyömiehistä.Oliskoos se ollut metsäradio,jossa joskus 70 -luvun alussa alettiin puhua metsureista.Kyllä tämän metsuri-sanan joku ”kielipoliisi” lanseerasi,ei se kansan parissa syntynyt

    harrastelija

    Lopetin savottajätkänä v. 1967. Ainakin savotoilla ”jätkä” oli kunnioitettava ammattinimike (ymmärrän palstan ko nimimerkin kuuluvan siihen kastiin). Kämpillä oli 1950-luvulla vielä myös ”lento-jätkiä” joilla ymmärrettiin ympäri maata kiertäviä lähinnä Lappiin tulevia metsämiehiä. Osa näistä oli vielä sota-ajan perua.

    Kova jätkä tunnettiin joskus savotan kunkkuna, olipa kyseessä ”riiman” teko tai keväällä lanssissa kuitupuiden kuorinta. Yleensä kämpällä kunnioitettiin parhaan tilipussin saanutta rivakkaa ja ahkeraa jätkää!

    Uppo

    Metsän ”hakkuu” on myös vähän  vanhanaikainen nimitys. Ennen hakattiin kirveellä mutta eihän siellä nykyään hakata mitään.

    Voisiko tuolle keksiä nykyaikaisemman nimityksen. esim. metsän puinti.

    Tolopainen

    Metsässä ei käytetä puimakoneita. Kyseessä on puunkorjuu ja metsänhakkuu on vakiintunut puhekieleen sinänänsä aivan kuvaava termi. Jokainen tietää mistä on kysymys eikä sillä enää tarkoiteta kirjaimellisesti sitä, että puita hakattaisiin.

    Jätkä

    Jätkä ei tarkoita pelkästään metsätyömiestä, vaan pohjoisessa oi  jätkä ”monessa mukana”, ei kuitenkaan liian monessa, kuten Hankkija aikoinaan.

    Pohjoisesta kirjoitetuista romaaneista tulee esiin Tukkijätkää, Uittojätkää, Lentojätkää, Heinäjätkää, Hevosjätkää jne. Myös naiset ovat olleet ”jätkänä”.

    Metsuri – nimikettä lanseerattiin ehkä koulutuksen kautta alalle tulleiden osalle. Raatikais-Ville Evolla sitää ajoi kuin käärmettä pyssyyn, hän oli metsätyökoulun johtaja silloin. Samoin hän oli mukana kehittelemässä työpukuja, ja turvavarusteita viiltosuojista ja turvasaappaista alkaen.

    Kakkia kunnia metsänhoitaja Raatikaiselle ja hänen kehitystyölleen.

    Jos metsään halutaan puimakonetta, niin sellainen tässä vaiheessa olisi lähinnä hakkuukone, joka samalla otteella syöttäisi rungot hakkurin kautta säiliöön ja tyhjentäisi säiliön konttiin. Sellainen kone on jo!

    Planter

    ”Metsästäjä”olisi hyvä nimi metsässä työskentelevälle, mutta se käytössä, johon se ei oikein sovi. Eihän sorsanmetsästäjä kaada sorsia metsässä.

    Rane2

    Itse asiassa kansainvälisesti harvester (sadonkorjuukone,sadonkorjaaja) nimitystä käytetään sekä hakkuukoneesta että puimurista.Eli suorittava porraskin on puimakoneen kuljettaja.

    Metsuri motokuski

    Niinhän se on . Itsekkin sanomme motohakkuuta puimiseksi. On siis ”työnimi”.

    tamperelainen

    Tuo metsänhakkuu-sana oli hyvin kuvaava aikaisemmin.olin 50-luvun lopulla olin isäni kanssa tukin ajossa hevosen kanssa,vänkärinä.Muistan kun kireänä pakkaspäivänä hakkuumiesten kirveet paukkuivat suuriin oksiin,äänikuului ainakin kilometrin päähän

    Uppo

    Kyllä tuo puinti on kuuvaavampi nimitys kuin hakkuu.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)