Keskustelut Metsänhoito Metsätuhot

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Metsätuhot

    Ensin aukko sitten äestys,auraus tai mätästys jolloin myyrille edullinen pintakasvillisuus lisääntyy,joka on jo sinänsä haitallista taimien kasvulle.
    Myyrät saavat mainittujen toimien ansiosta runsaasti hyviä oleilu ja pesäpaikkoja.
    Siihen kun lisätään tukkimiehentäin aiheuttamat tuhot ja kuusikoissa toisinaan vaivaava kevät halla.
    Pahin tuhojen aiheuttaja on kuitenkin hirvi,mutta ei siitä sen enempää.
    Juurikääpä on lisääntynyt huolestuttavasti motolla sulan maan aikaan tehtyjen hakkuiden ansiosta.
    Sori vaan Jesse tosta viimeisestä.
    Paras keino suojata metsät tuhoilta lienee kasvattaa metsiköt sekametsiköinä.

  • Pete

    No ei kyllä kannata taimia näin keväällä suoristella. Jos taimet eivät itse itseään suoristaisi, niin ei meillä montaa suoraaa puuta Suomessa kasvaisikaan. Lumi on painanut taimia ja latvoja hiukan vinoon ja kyllä ne siitä korjaantuvat. Männyn viimeisin vuosikasvain on talven jäljiltä usein aivan vinossa, mutta kesällä puussa ei huomaa enää mitään erikoista.

    Taimikoissa on mukava keväällä kävellä, mutta täysin tekemätön paikka on taimia suoristella jos taimikkoalaa on vaikkapa useampi kymmenen hehtaaria. Sama juttu kyllä heinäämisen suhteen tekee sitä sitten keväällä tai kesällä.

    Taimien ruskistumista on tämän kevään aikana tapahtunut vissiin tavallista enemmän. Syynä ehkä kevätahava ja/tai sienitaudit? Näistäkään ei kannata ressiä ottaa tässä vaiheessa.

    suorittava porras

    ” Hirvistä huolimatta” maassamme on runsaasti ylitiheitä nuoria metsiä. Ne ovat erittäin alttita tuhoille . Hoikimmat ja vähäoksaisimmat tiheässä kasvaneet rungot tuhoaa lumi ja ympärillä pystyyn jääneet rungot edellä mainittuihin pirstoutuneisiin puihin pesiytyneet ötökät.

    ”Lukijoiden kuviin” ilmestyy lähiaikoina asiaa selventäviä kuvia.

    Ensin on riukuuntunut metsä , joka kärsii lumi- ja hyöneistuhosta . Kymmenen vuoden kuluessa alueelle on muodostunut ”pienaukkoja” , joissa töröttää lahoavia kantoja muistona menneistä tapahtumista . Parin kymmenen vuoden kuluttua kukaan ei tiedä , mikä aukot on aiheuttanut. Kannot ja kaatuneet puut ovat tuolloin jo maatuneet täysin. Aukkoisuus voi olla merkittävääkin , jos ei toivotut tapahtumat saavat alkunsa silloin , kun tuhohyönteiskanta on runsaimmillaan.

    (Anton laittaa nämäkin aukot varmasti hirvien ”piikkiin” , mutta totuus on toisenlainen 🙂 🙂 )

    Puun takaa

    Suorittavalla on hyviä huomioita metsäluonnosta.
    Luonto tosiaan tekee aika rajua ala-harvennusta hoitamattomissa ja tieheissä taimikoissa ja nuorissa metsissä. Jos näin ei tapahtuisi, ei luonnontilaisissa metsissä olisi lainkaan isoja puita, vaan ne olisivat läpitunkemattonia tiheikköjä.
    Siten ihmisten toimesta tehty ala-harvennus on luonnonmukainen metsänhoitomenetelmä.

    metsänvartija

    Samaa mieltä kuin ”puun takaa”.

    Luontokin harventaa tosiaan alta ja varovaisesti.

    Laadullisesti huonot poistaa sitten aktiiviset metsänhoitajat.

    Liian kovat harvennukset johtavat myös lumituhoihin/tuulenkaatoihin.

    Eli usein toistuvat, lievät apuharvennukset ovat paras tyyli harventaa metsää.

    jees h-valta

    Kuis nyt tunnuis et metsänvartija sepittelee aivan päinvastoin kuin lähimenneissä jutuissa?
    Olin huomaavinani että kertalaakilla mentäs kuusikoita maaliin ja repäistäis hirveän kauhhian kova, oliko peräti 7-800mottia kuusta kumoon.
    Kuis ny kelkka käännyi vai onko mielistely tärkeämpää kun periaate?

    metsänvartija

    Lievillä apuharvennuksilla tiheyteen 700-1000 runkoa/ha.

    Esim.

    15v-1800 r/ha
    20 v-1600
    25 v-1400
    30 v-1200
    35 v-1000
    40 v- 800
    70 v-avohakkuu

    Eli 200 r/ha viiden vuoden välein.

    Valiorungoille voi antaa elintilaa koko hoitovaiheen ajan.

    Kurki

    Kun olen tarkastanut taimikoita viime päivinä, niin tuollainen ikävä huomio on tullut eteen männyn osalta, että latvakasvu männyntaimilla taipuu helpommin kuin kuusella. Viime talven jälkeen on myös paljon männyntaimien latvoja mennyt poikki siten että ovat lumenpainamina nyt vaakasuorassa eivätkä enää nouse mitenkään siitä asennosta pystyyn.
    Eritoten tuo vaiva on taimikon keskipuuden alittavilla taimilla eli luonto sitten kuitenkin tasoittaa taimikon. Sitten on kasvupaikkaeroja eli rehevällä pohjalle esim. aurausalueelle istutustaimikkoon ei kasva juurikaan yhtään suorarunkoista petäjää, josta saisi tyvitykin.
    Metsähallitus hakkaa nykyisin 50 vuotiset kauheimmat räkämänniköt (paljasjuuri mäntyntaimilla istutetut) paljaaksi täällä Länsi-Kainuussa. Mielenkiintoista nähdä miten nuo alueet uudistetaan.

    metsänvartija

    Lumi runtelee tehokkaasti nuo räkämänniköt.

    Kuin tykistötulen jäljiltä. On ainakin tikoille pesäpuita!

    Kurki

    Kävin n.1ha kuusen istutusalla penkomassa heinikon sisältä taimia alle 0,5m. Kyllä heinikon sisällä olevia taimikoita pitää käydä oikomassa ja penkomassa esiin, muuten tuhoutuu liian suuri määrä kalliita taimia. Onneksi tuo heinittyvä alue ei ollut kuin kolmasosa tuosta alasta. Muutama aari oli niin tiheän ei kyllä pitkän heinän peittämä, että viime keväänä täydennettyjä kuusen taimia en löytänyt käsipelillä. Pitää vielä vielä käydä rautaharavan kanssa penkomassa heinikkoa josko löytyisivät ja merkitsemässä kepeillä, sillä kyllä ne taimet siellä ovat, kun vuosi sitten ne istutin. Muokkaamattomaan ja jo valmiiseen heinikkoon ei pitäisi taimia istuttaa ilman että merkitsee ne ja löytyvät sitten helpolsti.

    Pete

    Pellonmetsitysalan ruiskutus glyfosaatilla ei ole minkäänlainen uhka mehiläisille edes teoriassa, eli harmi että oelnnainen työ jäi sinulta tekemättä. 4ha on sellainen ala, että työtä tarjolla vuosiksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)