Keskustelut Metsänomistus Metsätilojen kuumentunut markkina ja metsärahastojen tulevaisuus?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 129)
  • Metsätilojen kuumentunut markkina ja metsärahastojen tulevaisuus?

    Merkitty: 

    Olen ”juurille paluun” myötä alkanut vasta tänä vuonna seurata ostomielessä metsätilakauppaa ja tuntuu ainakin Etelä-Karjalassa julkisessa välityksessä (Metsätilat.fi) olevista tiloista maksettavan vähintään 10-20 % yli summa-arvon käyvän arvon 5-30 ha tiloista. Tarjouksia kuulemma jättävät kovasti metsärahastot ja tuntuu kuplaa olevan näiden toiminnassa. Onkohan muillakin alueilla vastaavaa ilmiötä? Muista sijoituskohteista tuttu malli menee, että rahastot pumppaa ostoilla hintaa ylös, kun niihin sijoittajia tulee, mutta laskusuhdanteessa sitten osakkaiden lunastusten myötä niiden on pakko omaisuutta myydä. Olisiko nyt viisasta myydä liikenevät tilat ja ostaa sitten laskusuhdanteessa metsää takaisin järkevämpään hintaan?

  • derHorst

    Tässä täytyy muistaa rahastojen ansaintalogiikka, oli sitten kyseessä metsä- tai asuntorahasto. Pääasia rahastolle on osuuksien myynti, ei varsinaisesti esimerkiksi metsän tuotto. Rahasto nappaa merkintäpalkkion, hallinnointipalkkion ja myyntipalkkion ja tekee sillä tuottonsa, joten tärkeintä on lähinnä löytää sijoittajia. Jos metsärahasto vetää, niin ostetaan sitten metsiä. Aina voi muutaman vuoden näyttää paperilla hyvää tulosta vaikka ylihakkuilla, arvonkorotuksilla tms.

    Jos ajatellaan metsän tuotoksi vaikka 3-4 % ja hallinnointipalkkio on 2 %, niin puolethan siihen menee vuosituotosta. Siihen päälle merkintäpalkkio ja myyntipalkkio tulostuksesta, niin saahan tuota aika monta vuotta pitää, että pääsee edes nollille. Tämä vain tupataan unohtaa kertoa selkokielisesti osuuksia myydessä.

    Gla

    Mehtäukko: ”Sekin riittää, että ostopalstan mä -tukkirungon hinnoittelu myytäessä pylväänä tuottaa kolmanneksen enempi.

    Tai vanerikoivikko, joka muutamalla puhelinsoitolla sopien tuo viilutyvenä 3- kertaisesti paremman mottihinnan..”

    Enempi tai paremman kuin mikä?

    Aimo Jortikka

    Ei kai nyt metsärahaston sijoitusstraregia voi perustua pidemmän päälle  greater fool teoriaan eli kalliilla ostetut metsät myydään vielä kalliimmalla jollekin suuremmalle hölmölle. Jossain kohtaa tulee varmasti seinä vastaan , rankka romahdus ja jättää jälkeensä paljon tyytymättömiä sijoittajia. Tietysti negatiivisten korkojen maailmassa on paljon rahaa mikä etsii epätoivoisesti tuottoa niin homma voi jonkin aikaa toimia ennenkuin korkotaso palaa normaalille tasolle.

    mehtäukko

    Parempi kuin enempää ajattelematon puunmyyjä myydessään em. erikoispuut tavan tukkitavarana…

    Gla

    Tietysti välinpitämättömyyttä talousmetsäajattelun suhteen voi aina perustella keksimällä jotain virheitä, mitä itse ei tee. Minä en tuohon halua ryhtyä.

     

    kmo

    Ei kai nyt metsärahaston sijoitusstraregia voi perustua pidemmän päälle  greater fool teoriaan eli kalliilla ostetut metsät myydään vielä kalliimmalla jollekin suuremmalle hölmölle.

    Ei rahaston tarvitse edes myydä metsiä kalliimmalla; riittää että sanovat että metsät on ostettu halvalla ja oikeasti niiden arvo on korkeampi ja kirjanpidossa nostavat rahaston arvoa. Just näin teki asuntopuolella Orava rahasto. Mutta joo, ei tätäkään voi loputtomiin jatkaa, ja tietty jos rahaston ylläpitäjät tyytyvät vain keräämään parin prosentin hallinnointi+merkintä+lunastus palkkioita niin tarvetta puliveivaukselle ei ole, jos saavat rahastot täyteen merkityiksi. Tietty tuo aina rohkaisee lisäämään ja kasvattamaan rahastoja, ennen pitkää tulee tarvetta näyttää että myös sijoittajat saavat tuottoa.

     

    mehtäukko

    ”Tietysti välinpitämättömyyttä talousmetsäajattelun suhteen…”

    Eihän noita virheitä tarvitse keksiä, kun milloin minkin metsätien laanin puupinoja vilkaisee. Jotkut ahtavat tukkia kuitupinoon, jotkut pylvästä tukkipinoon.!

    No sehän on jokaisen oma asia,- on seuraava selitys ?!

    Gla

    Pinosta on kovin vaikea nähdä, miksi tukkikokoinen on kuitupinossa.

    jees h-valta

    Koska Gla olet viimeksi ostanut uuden metsätilan?

    tamperelainen

    Gla on kovasti tykästynyt noihin prosenttilaskuihin metsätilakaupoissa jopa 75v aikajaksolla.Laskin,että jos 60v kuluttua päätehakataan 100000 e,niin taimikon nykyarrvo(3%) olisi n 17000.

    Jos tuottovaatimus olisi 4%,niin taimikko pitäisi saada alle 10000e Kuka laskee metsän tuottoja yli 50v päähän.Eikös ne odotusarvotkin ole n 15-20v päähän(seuraava toimenpide) laskettu

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 129)