Keskustelut Metsänomistus Metsätilojen kuumentunut markkina ja metsärahastojen tulevaisuus?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 129)
  • Metsätilojen kuumentunut markkina ja metsärahastojen tulevaisuus?

    Merkitty: 

    Olen ”juurille paluun” myötä alkanut vasta tänä vuonna seurata ostomielessä metsätilakauppaa ja tuntuu ainakin Etelä-Karjalassa julkisessa välityksessä (Metsätilat.fi) olevista tiloista maksettavan vähintään 10-20 % yli summa-arvon käyvän arvon 5-30 ha tiloista. Tarjouksia kuulemma jättävät kovasti metsärahastot ja tuntuu kuplaa olevan näiden toiminnassa. Onkohan muillakin alueilla vastaavaa ilmiötä? Muista sijoituskohteista tuttu malli menee, että rahastot pumppaa ostoilla hintaa ylös, kun niihin sijoittajia tulee, mutta laskusuhdanteessa sitten osakkaiden lunastusten myötä niiden on pakko omaisuutta myydä. Olisiko nyt viisasta myydä liikenevät tilat ja ostaa sitten laskusuhdanteessa metsää takaisin järkevämpään hintaan?

  • MaalaisSeppo

    Metsärahastot ja Bitcoin systeemithän ovat laillistettuja pyramidihuijauksia. Halpaa hyväuskoisten rahaa virtaa järjestelmiin siinä määrin, että markkina-arvo ylittää tuottoarvon reilusti.

    Mukavaltahan se tuntuu, kun metsätilani arvo on viisinkertaistunut 20 vuodessa. Puuston määräkin on kyllä tuplaantunut.

    Nyt olisi sopiva hetki myydä koko tila, mutta kun tunne voittaa järjen.

    Mysteeri

    Yksityistalouksista metsärahastoihin virtaama raha ei varmasti ole fiksua. Siksi mahdollisimman hyvän varainhoitajan valinta korostuu. Tästä maksetaan luonnollisesti korvaus hallinnointipalkkion muodossa.

    Arvopaperipörssistä löytyy monta yhtiötä joiden tuloksenteko perustuu hallintoitavien omaisuuserien jatkuviin palkkiotuottoihin (Evli, eQ, Taaleri, UB, CapMan, Titanium jne..). Rahaa varainhoidon piiriin virtaa kansakunnan vaurastuessa kokoajan enemmän ja enemmän sekä suurten ikäluokkien perinnöt sen kuin kasvavat. Suomen suurimman varainhoitaja Nordean tulokse alarivi koostuu tänä päivänä enemmän varainhoidosta kuin korkokatteesta. Tilanne on poikkeuksellinen ja korkojen noustessa tilanne käy mielenkiintoiseksi myös metsän osalta. Jos markkina aikanaan pettää alta syystä tai toisesti johtaa tämä myös piensijoittajien hermojen pettämiseen ja osuuksien myyntiin rahastoissa.

    Jos rahastot (metsä/asunto) joutuvat pakkorealisointeihin lienee ostajan markkinat. Helsingin osakeindeksin tuotto lienee maailman top-3 viimeiseltä sadalta vuodelta. Tämä perustuu pitkälti siihen, että olemme reunapörssi josta myyntipaniikissa dumpataan ensimmäisenä laput laitaan ulkomaisten varainhoitajien toimesta ja loistavia yhtiöitä saa hetkellisesti alennuksella (p/b luvut kävivät finanssikriisissä jopa 0,5 tasolla). Aika näyttää tuleeko korjausliike huomenna, ensi vuonna, kahden vuosikymmenen päästä ja saako kotimaista metsäomaisuutta silloin myös alennushintaan. Yleensä suursijoittajat käärivät silloinkin parhaat tuotot kylmähermoisuudellaan ostamalla vastavirtaa. Yleensä velkavipu on isosti käytössä ja luottokelpoisuus hyvä.

    Joten suuri kysymys lieneekin miten kalliiksi tulee mahdollisen käteisposition päällä istuminen tai ovatko metsäkiinteistöjen hinnat kuplautuneet ja kannattaako odotella mahdollista korjausliikettä.

    jees h-valta

    Metsäkiinteistöjen hinnat eivät varmasti ole kuplaantuneet. Tasaista nousua on vielä odotettavissa piiiiitkään. Mielestäni vieläkin pyöritään hyvin sopivissa rajoissa ja varsinaiset pyynnin ylilyönnit kyllä pysyy myyntilistoilla vuodesta toiseen. Sanotaan että siihen syyllistyy lähinnä huonot kiinteistövälittäjät joilla on tuollaiseen taipumusta myös talokiinteistöjen ja mökkien myynnissä.

    Kalle Kehveli

    Niin että rahaa on, muttei järkeä. Näin voi kuvata hyvin nykyisiä metsätilakauppoja.

    A.Jalkanen

    Asuntorahastoissa laskettiin teoreettista arvonnousua vuotuisiin tuottoihin  ja sitä kai jopa maksettiin ulos osinkoina. Metsärahastot kai laskevat rahaston arvon puustopääoman ja rahapääoman vuotuisina muutoksina (kasvu + myynnit). Jos rahasto ei ota koko ajan uusia osakkaita, se ei ole pyramidi vaan pyörii omillaan. Kertokaapas, miten metsärahasto voi tehdä voittoa myymällä metsänsä: joko ostohinta tai myyntihinta on silloin vinksahtanut? Ovatko muuten rahastot oikeutettuja metsävähennykseen?

    Timppa

    Eivät ole oikeutettuja metsärahastot metsävähennykseen.  Mm tämä leikkaa niiden tuottoja suhteessa suoraan metsäomistukseen.  Toisaalta nämä rahastot eivät maksa verojakaan.  Vasta osakkaat maksavat joko osingoista tai rahasto-osuuksien myyntivoitoista.  Varmaa epäilemättä on, ettei näitä maksettavia veroja kerry, kun ei kerry tuottojakaan.  Sillä tietysti myös suuret hallinnointipalkkiot rasittavat rahastoja.

    Pyramidihuijausta metsärahastoissa muistuttaa se, että ne laskevat arvonnousuja, jotka eivät ole realisoituneet.  Aivan kuten tekee Orava-asunttorahasto, joka jakoi niitä toteutumattomia arvonnousuja osinkoina, joiden maksua varten rahasto otti velkaa.  Nythän Oravan osuudet pudonneet alle puoleen huippuhinnoista.

    Rahaston taitaa olla käytänössä pakko hankkia uusia osakkaita ja metsiä, jotta sitä toteutumatonta arvonnousua onnistuisi taikomaan.

    jees h-valta

    Kalle Kehvelinkin on turha vaivata päätään, voi vain alkaa särkeä. Kyllä metsä on ja pysyy järkevien sijoitusten joukossa, sen juuret ovat niin syvällä isänmaassa että kyllä metsää pitää omistaa. Ja sehän tietää että ostajia löytyy lähes aina ja puullekkin on alkanut uusi tulevaisuus paperikauden jälkeen. Metsätalous on niin laaja elementti että sehän pyörittää lähes koko kansantaloutta. Jos ei itsellä ole rahaa ostaa joku muu ostaa että turhaa sitä on muita kadehtia, pitää vain pyörittää metsätalouttaan niin että sitä potentiaalia uusien palstojen ostoon alkaa tulla. Puun hinnalla ei metsää kuulukkaan saada, sehän varsinaisen ryöstötalouden saisi aikaan. Sitä jopa esiintyi tuossa -90luvulla kun metsän arvostus oli huonolla tolalla ja keinottelijat yrittivät iskeä siihen hakkaamalla heti halvalla ostamansa palstat. Mutta aika nopeaan ne markkinat loppui.

    pihkatappi

    6% tuotto-odotukseen pitäisi arvon kolminkertaistua 20 vuoden aikajänteellä. Ostamalla nuorta metsää vaikkapa 3000 eur/ha tuollainen tuotto on ihan mahdollinen. Mutta jos rahasto ostaisi päätehakkuukypsää metsää ja saisi omansa heti pois avohakkuulla, olisi rahasto tuhon tiellä, kun siellä uudistamis- ja hoitokustannukset lankeavat täysimääräisenä, jolloin rahasto olisi välittömästi tappiolla tai tuotto-odotus 6% olisikin jatkossa 3%. Rahaston pitäisi tehdä hyviä tilakauppoja, sekä ostaessa että myytäessä ja ammattilaiset kai tuolla touhuaa, jolloin pitäisin mahdollisena, mutta jos rahastoon vain virtaa kokoajan pääomaa niin miten riittää hyviä palstoja markkinoilla.

    mehtäukko

    Metsärahastoseikkailuun en lähde itsesuojeluvaiston ( huom. ei laskutoimitusten) varoittamana…

    Metsänhoitotoimenpiteiden ajoitukseen en tarvitse laskutikkua.Kun tietää työn tärkeyden, oikea-aikaisen toteutuksen ja niitä seuraavan arvokasvun, se riittää mulle.

    Sekin riittää, että ostopalstan  mä -tukkirungon hinnoittelu myytäessä pylväänä tuottaa kolmanneksen enempi.Tai lannoituksen tuotto kasvukuntoisessa tukkimetsässä ikäänkuin ”pullauttaa” tilipussin 6-8 vuoden kuluttua päätehakkuussa.

    Tai vanerikoivikko, joka muutamalla puhelinsoitolla sopien tuo viilutyvenä 3- kertaisesti paremman mottihinnan..

     

    Reima Ranta

    Jos ja kun metsästä joudutaan maksamaan ostettaessa puuston verojen jälkeistä arvoa enemmän, se tarkoittaa sitä, että metsän tuotto prosentteina hankintamenoista on oltava suurempi kuin ostoon käytettävän rahan korko inflaatiolla vähennettynä. Muuten metsätaloudellinen arvo ei koskaan saavuta ostohintaa. Tuottoa lähdetään tavoittelemaan silloin takamatkalta ja takaliston on kestettävä enemmän tai vähemmän aikaa merivettä. On huomioitava, että metsän kasvu on reaalikasvua, jonka vuoksi nimellisestä rahan korosta on vähennettävä inflaatio.

    On täysin ymmärrettävää, että jo pitkään jatkunut näin poikkeuksellisen matala korkotaso on nostanut metsien hintoja. Aivan oleellinen kysymys metsien hinnoittelussa on se, miten korot tulevat käyttäytymään pitkällä aikavälillä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 129)