Keskustelut Metsänomistus Metsätilan ostaminen

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Metsätilan ostaminen

    Moi,

    En tiedä mihin kategoriaan tämä aihe sopii, joten laitetaan tänne muiden aiheiden joukkoon.

    Monesta metsään liityvästä asiasta on kokemusta vanhemman sukupolven omistusten johdosta. Istuttaminen, taimikonhoito ja osin harvennushakkuutkin tuttua samoin kuin puukauppaa on hieman tullut seurattua sivusta.

    Nyt on kuitenkin itänyt ajatus metsätilojen (alkuun toki yhden) ostamisesta, etupäässä Itsä-Suomesta. Eräitä nettisaitteja (etuovi.com, metsätilat.fi jne) olen seuraillut jonkin aikaa, mutta ensin tarvittaisiin viisaampien kokemuksia ja keskustelua aiheesta.

    Hintataso ei vaikuta erityisen edulliselta, usein pyydetään yli 30 €/m2 jopa nuorehkoilla kuitupuuvoittoisilla tiloilla. Lisäksi metsävähennyksen hyödyntäminen vaikeutuu jos ei merkittäviä hakkuumahdollisuuksia lähiaikoina.

    Kuinka te laskette kannattavuuden ostotiloille? Maksetaanko 10 – 50 ha tiloista keskimäärin yli pyyntöjen ja onko kysyntää enemmän kuin tarjontaa? Toisin sanoen kannattaako edes tarjota alle pyynnin?

    Sana on vapaa.

    -m83-

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tällä hetkellä metsätilan ostaminen kiinteistövälittäjän kautta raharikkaiden hommaa,hinnat muodostuvat yleensä kolmanneksen ylihintaisiksi.

    Yhdistysten metsätilahintanäkemykset ylittyvät käytännössä aina tällä hetkellä Etelä-Suomessa Mikkelin korkeudelle asti.Kakkostila tuli kuukausi sittenkin,vaikka tarjosin hinnan ,joka oli oli puusto+odotusarvo+maapohja arvot yhteensä.Tilan osti pörssimeklari.

    Olen ostanut maat suoraan myyjiltä,viimeiksi alkuvuodesta sisarelle,hinta asiallinen,jolloin myös metsätaloudellinen kannavaisuus turvattu.Jos kannavuutta vallan laskee,ei tuppaa kannatamaan,ja kaupat kyllä menevät sivusuun. Aina kannatta tarjota,mutta jos aikoo ostaa tällä hetkellä,niin alle pyynnin/hintanäkemyksen tila toiselle ostajalle päätyy.

    Itse en sukulaisten kanssa ole kauppoja tehnyt,mutta silti osa kadehtii työllä hankituja metsätiloja,joita olen ostanut reilut paritusinaa omiin ja sisaren nimiin.Olen tyytyväinen kauppoihini ja toivon että m83 nimimerkkikin oman tilansa löytää,tämä maakauppa sattumien summaa.

    tamperelainen tamperelainen

    Noissa puustoarvioissa kannatta olla tarkkana.Viimeksi kun kävi metsää katsomassa,niin laatuvikainen männikkö oli luokiteltu tukkipuuksi,vaikka suurin osa oli johonkinpäin lenkoa.Samoin kuutiohinnat oli harvennukselle otettu päätehakkuutaulukosta.Nämä odotusarvolisät kannataa jättää huomiotta.
    Metsää pidetää hyvänä sijoituksena,mutta riskejäkin on.Viimeisen kolmen vuoden aikana kuusikoista on useammassa myrskyssä kaatunut tukkipuuta,jota ei kannata korjata.Pystykuivaa myös tulee
    Kun puuston arvo menee yli 30e,niin pitää osa olla jo päätehakattavaa.

    Aukusti

    Entä ne muut arvot tilakaupoissa? Jos myytävä palsta rajoittuu omaan palstaan, niin silloin kannattaa maksaa ylihintaakin.

    Sitten, jos tilalla on vesioikeuksia ja tykkää kalastaa niin sehän voi olla huomattava arvo. Olen huomannut, ettei sitä aina oteta myynnissä mukaan todelllisesta arvostaan.

    Entäs sitten metsästysmahdollisuus. Silloin voi jo pelkkä puuton suokin olla arvokas. Joskus voi metsästysseuraan pääsyn ehtona olla määrätty pinta-ala omistuksessa.

    On monenlaisia virkistysarvoja, puuhapalstoja jne, jolloin puuston arvo ei suinkaan ole määräävä tekijä kauppahinnan muodostumisessa.

    raivuri

    Niin, tämä metsätilakauppa puhtaasti rahan kautta ajateltuna on monimutkaista ja vaikeaa.
    Yleisesti ottaen yli 20 ha tiloilla ei ole enää puuhalisää. Niitä kannattaa tavoitella. Kannattaa myös käydä itse palstalla katselemassa. Tarjous kannattaa myös jättää aina, sopivalla hinnalla. Yhdestä syrjäseudun tilasta olin ainoa tarjoaja, onneksi lähti halvalla.

    Yleensä parhaita hinta/laatusuhteelta ovat taimikot, ei huippuhoidetut nuoret metsät ja päätehakkuukuusikot. Omilta rajoilta aina ylihintaa. Myös asutuksen läheisyyttä kannattaa riskisijoituksena harkita, jos ylimääräistä löytyy. Niistä voi saada hyvät voitot.

    putte

    >>Yleensä parhaita hinta/laatusuhteelta ovat taimikot, ei huippuhoidetut nuoret metsät ja päätehakkuukuusikot.<<

    Samaa mieltä. Taimikoiden hyvyys pätee etenkin, jos on ennestään metsävähennyskiinteistöjä, joissa on hakattavaa. Näin metsävähennystäkin pystyy heti hyödyntämään vaikkei taimikosta tulekaan hakkuutuloja.

    Besserwisser

    Kannattaa seurata useita sivustoja. Itä-Suomessa myy myös mm. Bonvesta, Laatumaa, Otso, Opkk, Kiinteistömaailma. Kohteiden vertailu arvon e/m3 perusteella ei kerro aina totuutta.Kaiken lähtökohta on riittävän tarkka puustotieto eikä myyjän antama tieto ole aina sitä. Mikäli ei itse osaa arvioida tai hinnoitella, kannattaa ottaa kaveriksi sellainen, joka osaa.

    Ei voi myöskään sanoa niin, että kohteista maksetaan aina enemmän kuin on hintapyyntö.Tässä muutamia esimerkkejä tänä vuonna myydyistä tiloista, metsätilat.fi-sivustot.

    hp kauppa ala m3/ha/metsämaa
    Etelä-Savo: Sulkava 45000 46200 12 108
    Puumala 60000 70000 22 100
    Hirvensalmi 190000 207000 58 72
    Mikkeli 115000 122000 19 161
    Pohjois-Savo Nilsiä 35000 31500 11 26
    Vesanto 40000 35100 13 82
    Maaninka 78000 67000 26 99
    Keitele 258000 280000 93 110
    Pohj-Karjala Joensuu 108000 110860 70 83
    Juuka 270000 220000 110 95
    Ilomantsi 68000 62000 55 90
    Lisäksi pari kauppaa Opkk:n kohteista.
    Nilsiä 69000 73150 22 106
    Tohmajärvi 350000 336000 170 60

    Hyvistä kohteista kannattaa maksaa hyvä hinta. Hyvällä kohteella on hyvä kasvu ja arvokasvua (valtaosa MT/OMT), hyvät puustot ja metsätie. Sijoituksen tuoton kannalta on tärkeää, että merkittäviä hakkuutuloja kertyy nopeasti ja tasaisesti.

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)