Viimeisen 10 vuoden aikana olemme tehneet sekä kiinteistö että määräalakauppoja. Vaikka parempi puolisko on sivunnut samoja asioita omassa työssään, annoimme kauppakirjan teon asiantuntijalle ja hän hankki myös kaupanvahvistajan. Tulimme alunperin siihen tulokseen, että tämän tason asiat annetaan asiantuntijalle.
Todella perinpohjainen on nm.Näätän kauppakirjaluonnos.Kyllä paljon vähemmällä kirjauksella selviää.Itse olen yli 20 tilaa ostanut ja paritonttia myyneenä tullut hyvin toimeen vähemmällä tekstillä.Jos olisin myymässä ja ostaja vaatisi noin yksityiskohtaisen kauppakirjan kemeroista lähtien,en tekisi todennäköisesti kauppoja.
Itsellä ei ole kaupoista ja kauppakirjan kirjauksista ollut kertaakaan ongelmia,mitä maanmittari parikertaa valitellut epämääräistä lauselmaa,hänen mielestään.
Mielenkiintoista, että jollain on varaa hylätä kallein tarjous sillä perusteella ettei jaksa selvittää milloin on Kemeroita saatu. Olen minäkin metsäkaupoilla useamman kerran ollut ja vielä useamman tarjouksen jättänyt. Kertaakaan ei ole myyjä/ostaja jättänyt kauppakirjaa allekirjoittamatta edellä mainittujen vaatimuksieni takia ja kertaakaan ei ole tarjousta hylätty sen vuoksi että se sisältää nuo ehdot.
Kaupanteossa fakta on aina se, että myyjä tietää kaupattavan kohteen tiedot paremmin kuin ostaja. Miksi ostaja ei siis saa vaatia, että myyjä kertoo kaiken oleellisen joka vaikuttaa toiminnan kannattavuuteen. Esimerkiksi tuo kemera-asia tulee vastaan viimeistään siinä vaiheessa kun ostaja on lähettänyt kemerahakemuksen ja se tulee bumerangina takaisin. Vaikka kysymys olisi sadoista tai muutamasta tuhannesta eurosta, tuskin ostaja alkaa vaatia kauppahinnan alentamista, mutta huono maku hänelle voi jäädä. On se ainakin aiheuttanut vaivaa mikä olisi voitu yhdellä lauseella sopimuksessa välttää.
Laitoin maininnnan kemerasta. Myyjä ei kyllä ollut enää ihan terävimmillään, kun esim. rasitusten ja muiden sopimusten kohdalla ei muuta mainittavaa ollut kuin rasitustodistuksessa mainitut. Kuitenkin tilalla toimi mehiläistenhoitaja. Hänen kanssaan ei kuitenkaan ongelmaa tullut, eikä yksikään kemerakaan ole vielä bumerangina tullut. Varmaa kuitenkin on se, että myyjän näkökulmasta kaupat tehtiin tuurilla. Nyt on jo aikaa kulunut, mahtaako tuo myyjä olla enää edes elossa eli hyvitysten vaatiminen voisi olla teoriassakin turhaa.
Gla, mistä olisit sitten vaatimassa hyvitystä? Jos kerran kemerat ovat menneet läpi ja mehiläistenhoitajasta ei ole olemassa rasitetta tai muutakaan sopimusta niin pyydät häntä poistumaan mailtasi.
Ajattelin, että helpottaisin muiden metsätilakauppoja listauksella kauppaehdoista. Anteeksi, ei näitä ole pakko käyttää. Itse olen aina pärjännyt itse kauppa-asiakirjojen laadinnassa ilman lakimiestä tai välittäjää. Vastapuolen apuna näitä on ollut välillä. Aina on päästy tosiaan yhteisymmärrykseen eikä tähän mennessä ole tarvinnut käräjille lähteä kauppahintojen korjaamisesta tai kauppojen purkamisesta. Kuitenkin metsäkaupoissa liikkuu sen verran rahaa, että aion itsekin vastaisuudessakin vaatia tietyt ehdot kauppakirjaan joista en tingi. Jos en niitä saa, jää kauppa tekemättä.
Jos kemeraa on jo myönnetty edellisen omistajan aikana, minä tuskin sitä samalle kuviolle voin saada. Ja jos myyjän mukaan kemeraa ei ole käytetty, vaikka oikeasti on, kyse on tappiosta.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään