Keskustelut Metsänomistus Metsätilan myynti/osto, kauppakirja

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)
  • Rane2

    Ihan hyvä.Kemeroita ei ole tullut kyseltyä.

    A.Jalkanen

    Perinpohjainen lista – useimmiten selviää vähemmällä. Esimerkiksi luontokohteet näkee useimmiten kohteeseen tutustuessaan. Tila-arvio kannattaa myös mainita. Kunnalta voi kysyä etukäteen, aikooko se käyttää etuosto-oikeuttaan. Panttikirjat voidaan siirtää kiinteistön mukana, mistä maininta kauppakirjaan.

    Metsuri motokuski

    Tuon voisi laittaa vaikka Metsälehden johonkin näkyvään arkistoon jotta se ei hautaudu tänne keskusteluketjuun. Hyvä lista ja noita kun noudattaa niin aika monelta vaivalta säästyy. Kiitos aloittajalle.

    Näätä

    Jos myytävä kohde on määräala ja kiinteistöön kohdistuu kiinnityksiä, on tilanne hieman monimutkaisempi.

    MML:n sivuilla on tuohon kiinteistö- ja myös määräalakauppaan liittyviä ohjeistuksia ja valmiita sopimustekstejä.

    https://www.kiinteistoasiat.fi/help_groups/advanced_information?locale=fi

    Jätkä

    Teimme juuri kauppoja jakamattoman kuolinpesän osuudesta ja täytyy vaan todeta, että ammattitaitoisesta kaupanvahvistajasta ei ollut yhtään haittaa. Päinvastoin asia sujui varsin kitkattomasti, kun hänellä oli ohjelmat, joilla hän sai tietokoneesta ulos kaiken tarvittavan tiedon, eikä maksanut palvelu paljon.

    Voin vain suositella kyseisen henkilön palveluksia, eikä yksikään kiinteistövälittäjä tempaissut välistä killinkiäkään.

    kmo

    Tilan mahdolliset oikeudet vesialueisiin pitää mainita kauppakirjassa myös.

    Näätä

    Kauppakirjaan kannattaa mieluummin kirjoittaa liikaa kuin liian vähän. Niin kuin nimimerkki Metsuri motokuski sanoi, monelta vaivalta säästyy myöhemmin. Jos myytävä kohteen pinta-ala on iso, ei voida olettaa, että ostaja olisi maastokäynnillään esimerkiksi löytänyt kaikki luonto- ja suojelukohteet. Myyjä varmistaa oman selustansa vaatimalla asian kirjoittamista kauppakirjaan, jottei ostaja voi vaatia myöhemmin kauppahinnan alentamista.

    Vielä tuosta välittäjän käyttämisestä metsätilan tai määräalan myynnissä. Täytyy ikäväkseni todeta, että hyvin harvoin on välittäjällä antaa suoraan vastauksia hyvinkin oleellisiin kysymyksiin myytävänä olevasta kohteesta. Minun ensimmäiset kysymykset yleensä liittyvät edellä mainittuihin ehtoihin. On suorastaan noloa, jos välittäjä ei ole etukäteen selvittänyt tiestöstä aiheutuvia vuosikustannuksia, kiinnityksiä, vuokrasopimuksia. Välittäjät ovat myös kokemukseni mukaan arkoja ottamaan kantaa siihen, että aiheuttaako kaavatalous rajoituksia metsänhoidolle. Pyytävät ottamaan yhteyttä kaavoittajaan. Eikö tämänlaista asiaa voisi osaava välittäjä selvittää etukäteen? Välittäjän tehtävähän on saada paras mahdollinen myyntihinta myyjälle. Jos epäselvyyksiä on liikaa, ainakin minun mielenkiintoni lopahtaa.

    Planter

    Oikein hyvä pohja. Kaikkki tieoikeudet /rasitteet on syytä kaivaa esiin. Itselleni teetti eniten töitä selvittää tieoikeudet, joita oli aikanaan selvitelty voimakeinoin, kun kummallakaan osapuolella ei ollut mustaa valkoisella.

    Jätkä

    kmo:n maininta on hyvä muistaa. Siis oikeudet kaikkiin yhteisiin ja myös se, että ei ole osuutts esim koskiin tms.

    Kyllä tuolla Kaupanvahvistajarouvalla oli kaikki osatekijät koneessaan

    A.Jalkanen

    Kaupanvahvistajan velvollisuuksiin ei kuulu muuta kuin katsoa että kauppakirja täyttää määrämuodon vaatimukset. Jos siis on epävarma ja ehkä jopa eka kertaa kiinteistökaupoilla, välittäjä tai vaikkapa oman pankin asiantuntija on hyvä apu. Osuudet yhteisiin alueisiin eivät välttämättä siirry tilan mukana, se on sopimusasia – hyvä lisäys kmo:lta!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)