Keskustelut Metsänomistus Metsätilan myynti

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Metsätilan myynti

    Vähän pikkuhiljaa tullut ajatuksia että myydä metsätilat pois ja sijoittaa rahat esim osakkeisiin, jos joku on myynyt palstoja/tila/tiloja niin mitä kautta olette sen tehneet? Oletko ollut tyytyväinen miten hommat sujuneet? Kokemuksia kaivattaisiin. Lähinnä itsellä ollut mielessä mhy:n kiinteistönvälityksen kautta myynti, sekä tarjota suoraan esim Tornator yms. Mitä katselin aika vähän on mielestäni metsätiloja nyt myynnissä.

  • EP

    Tornator maksaa vielä hyviä hintoja, jos sille päälle sattuvat. Rahastoilla ja yhteismetsillä on mennyt hanat kiinni korkojen nousun seurauksena. Nythän isot rahastot on myynyt kaikki metsänsä muille, samoin tässä oli joku yhteismetsä myynyt kaiken Tornatorille. Eivät päässeet tuottotavoitteisiin, yllätys yllätys.

    Kannattaa katsella rauhassa tarjouksia, nyt on muutamat tuttavat saaneet ostettua hyviä tiloja 20-40% alle pyyntihinnan. Korot kun lähti nousuun ostajat kaikkosi. 3-5% korko vie metsäsijoittamiselta pohjan ilman suurta oman pääoman osuutta. Hullut vuodet on hetkeksi myyjien osalta ohi ainakin isommilta tiloilta. Ns. puuhapalstat on vielä hinnoissaan, koska ne on tavallisen pulliaisen tavoiteltavissa.

    isaskar keturi

    Onko palstalaisilla tietoa, miten sujuu yhteismetsäosuuksien kauppa? Ainakin omasta näkökulmasta yhteismetsäosuuden hankinta ei tunnu hyvältä idealta verrattuna muuhun sijoittamiseen. Tilanne varmaan eri, jollei ole lainkaan omia metsiä ja tarvitsee esim. metsästysmaita.

    Mutta mitkä tekijät vaikuttavat noilla markkinoilla? Käykö kauppa? Kuka ostaa, kuka myy?

    herranumero47

    Samat yhteismetsäosuudet näkyvät ainakin metsätilat-sivulla olevan pitkään. Hinnoittelu vastaa normaalin metsätilan arvioita, ehkä vähän alakanttiin. Mutta tuottoa tulee vain ylijäämän jakona ja se tuntuu olevan hintapyyntöihin nähden matala. Useammalla myytävällä yhteismetsäosuudella tuotto (huom. verojen jälkeen) olisi jäänyt noin 2 prosenttiin. Ylijäämän jako vuosittain tietysti vaihtelee.

    Ja oma päätöksenteko tai metsätöiden tekeminen ei käytännössä ole mahdollista eli vastaa muuta sijoitustoimintaa.

    isaskar keturi

    Minkähänlaisia ”kansanosakkeita” noista ajan kanssa tulee, kun perikuntien kautta pilkkoutuu osuudet sukupolvesta toiseen. Onkohan niillä enää merkitystä muille kuin työntekijöille (hoitokunta)?

    juha.m.leppanen

    Yhteismetsien osuuksien kauppaan vaikuttaa oleellisesti se, kuinka luotettavasti yhteismetsän osuuksien arvo on muodostettu ja kuinka avoimesti yhteismetsä antaa tietoa arvostaan. Valitettavan monessa tilanteessa yhteismetsäosuuksien arvoa ja sitä mihin se perustuu piilotellaan ja tämä heikentää mahdollisten ostajakandidaattien halukkuutta tarjota osuuksista. Mikäli yhteismetsä on pitänyt esimerkiksi metsiensä arvon koko ajan hyvin ajantasalla ja avoimesti kerrotaan muut yhteismetsän arvoon vaikuttavat seikat (sijoitukset ja muu omaisuus), niin potentiaalinen ostaja tietää saavansa tarjoamalleen rahalle ihan oikeasti vastinetta sen rahan edestä. Silloin yhteismetsän osuuksien hankinta toimii samanlaisena sijoituksena, kuin esimerkiksi osakkeiden osto. Osuuksien arvo nousee yhteismetsän metsien arvon noustessa. Matkan varrella maksetut ylijäämät rinnastuvat osinkoihin, ylijäämästä vain ei itse enää makseta veroa.

    Yhteismetsien säännöissä on yleensä määritetty pienin mahdollinen osuus, mitä pienemmäksi osuudet eivät voi pilkkoutua.

    Apli

    Toki monelle joka harkitsee metsätilan myyntiä yksi vaihtoehto voi olla tilan liittäminen yhteismetsään, itsekkin sitä tuli aikanaan mietittyä..

    Jean S

    Aloittajalle sen verran, että kannattaa miettiä sitä, mihin ”tuoteryhmään” oma metsä tai metsät kuuluvat ja kuka sen voisi ostaa? Onko se suojelumetsä? Mökkiläisen lähimetsä? Onko tonttipotentiaalia? Onko metsä hakattu loppuun ja montako hehtaaria ja manttaalia metsästysseuraan pyrkivä ostaja tarvitsee? Onko turve- vai kivennäismaata? Onko ostajia pienille vai suurille aloille ja mistä saa parhaan hinnan? Myisinkö kenties osissa, jopa määräaloina, tai pakettina? Saanko parhaan katteen, jos myynkin yhteismetsäosuuksina tavaran ulos?

    Sanoisin näin, että jos tietää, paljonko omasta metsästä haluaa euroja saada, niin Etuovi ja Oikotie ovat ihan hyviä vaihtoehtoja itse ilmoittavalle myyjälle. Vielä parempi, jos sen pystyy perustelemaan jollain metsäsuunnitelmalla / arviolla, jonka on saanut hankittua halvalla. Välittäjän käyttäminen metsähommissa ei oikein hauku hintaansa, kun näyttöjä ei tarvitse käydä järjestämässä. Ne kirjekuoret osaa kyllä täysjärkinen myyjä avata itsekin, riitaisien perikuntien kanssa tilanne voi sitten olla toisenlainen.

    pihkatappi

    Metsätilat.fi tavoittaa ainakin minut paremmin, kuin muut markkinapaikat. Etuovi.com oli aiemmin, 20 vuotta sitten, ensisijainen. Tilan koosta, arvosta, saavutettavuudesta ja tuurista kiinni, maksaako toimeksiannot itsensä. Me myytiin aikoinaan (ehkä vuosi 2008) etuovi.comin kautta yksi tila huitsin nevadasta ja silloin etuovi oli ykkös markkinapaikka ja hinnasta väännettiin yhden ainoan tarjouksen tehneen tosi kiinnostuneen ostajan kanssa.

    EP

    On tainnut metsäsijoittaminen tyssätä aikalailla? Oliko se buumi nyt siinä?

    Osa tiloista myynnissä jo toista vuotta. Monia tiloja tullut takaisin myyntiin, mitkä kaupattiin muutama vuosi sitten. Yhteismetsä osuuksia myös melkoinen nippu tarjolla. Ei oikein kauppa käy?

    Ola_Pallonivel

    En tunne henk. koht. ketään, joka olisi sijoittanut yhteismetsään. Marginaali puuhastelua.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)