Keskustelut Metsänomistus Metsätilan hinnoittelu

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)
  • Metsätilan hinnoittelu

    Miksi metsämaan tilakauppa-arviossa  hintaan lisätään nuoren metsän odotusarvo? Ymmärrän asian täysin puuston tuhoarvioissa, metsämaan ns. pakkolunastuksissa jne. mutta en vapaaehtoisissa tilakaupoissa. Asia kulminoituu etenkin nyt, kun metsätilojen hinnat ovat nousseet muutenkin pilviin.

  • isaskar keturi

    Pystymetsäähän ei kannata ostaa myydäkseen puut. Yksinkertainen laskuharjoitus osoittaa tämän järjettömyyden. Oletetaan 25ha tila, jolla 200 000 euron edestä uudistuskypsää metsää (muut taimikkoa). Ostat sen 220 000 eurolla (maapohja 20 000). Myyt puut ja metsävähennys hyödynnettynä saat puista verojen jälkeen 176 000 euroa (tappiota heti 24 000 euroa). Päälle uudistuskulut noin 12 ha=12 000 euroa (tappio kasvaa jo 36 000 euroon). Sitten vuosia pelkästään kuluja aukoista.

    Rahaa ei kannata vaihtaa runkopuuksi muuttaakseen sen heti takaisin rahaksi!

    Nyt on turha alkaa ruotia ylläolevaa laskelmaa, koska se on karkeasti pelkistetty vain havainnollistaakseni yksinkertaisilla luvuilla tuon ylläolevan teesin.

    A.Jalkanen

    Tilanne paranee, jos sijoittaa osan metsärahoista hyvin, vaikka Metsäliiton osuuksiin. 150000 euroa siellä voisi tuottaa vuodessa vaikka 5 % eli 7500 (netto verojen jälkeen), ja tuoton voi jättää osuuksiin kasvamaan korkoa korolle. Tuottoa saa alkupääomalle (220 tuhatta) heti 3 %, ja se paranee ajan myötä. Toinen voi sanoa, että laita sama raha pörssiosakkeisiin, tuottaa paremmin, mutta siellä voi pääoma pienentyäkin jos huonosti käy. Kolmas sanoo että tee jatkuvan kasvatuksen hakkuu niin ei tule kuluja, vain pelkkää tuloa!

    Puuki

    … Ja 4. sanoo että osta myös kalustoa ( ruostumaan) 75 tonnilla , niin voit tehdä verovähennyksiä metsätuloista heti 25+25% uudesta kalusta  ja jatkossa lisääkin.  Samoin kuin tietysti kaikista muistakin metsämenoista.     5. sanoo että sijoita rahat rahastoon josta saa 7-8 % hyvää/vuosi ja arvonnousun päälle.    6. sanoo että ei kannata kuiteskaan, kun ei huvita, laitan roponi patjan alle ja odotan parempia aikoja… yritän olla murehtimatta raha-asioita jne.

    Taimikostakin voi olla myös tuloja. Myydään osa joulupuiksi vaikka pystyyn tai kerätään kuusen kerkkiä (työläämpi tapa) .  Rahat (jos niitä on)  voi tietysti sijoittaa suoraankin johonkin muuhun kuin metsän ostoon mutta harrastus jää silloin vähemmälle.  Eikä sijoituslaina ole välttämättä yhtä edullinen kuin laina metsänostoon.   Ja MG:n  osuuksiin tarvitsee myydä puita sinne, muuten ei onnistu osaomistaminen.

    Metsäkupsa

    Kyllä pystymetsääkin kannattaa pystyyn ostaa, jos arvelee puuta olevan arviota enemmän, etenkin nousevien hintojen aikaan, kuten nyt kuusitukki. Taimikon osalta ei ole toiveita siitä, että siinä olisi piilokuutioita. Metsävähennys kannustaa ostamaan tiloja, kuten teimme alkuvuodesta. Entinen metsävähennyspohja hupeni kovaa vauhtia, joten parisataatuhatta uutta puskuria oli tarpeeseen verorasituksen siirtoon.

    Panu

    Vaikka metsävähennys ehkä kannustaa ostamaan tiloja niin ei se 60% riitä kattamaan puuston arvoa.

    Puuki

    Eipä tietenkään riitä , kun innokkaita enemmän maksavia ostajia riittää .  Osin sen verovähennyksen takia  ne tilojen hinnat on nouseetkin.

    Panu

    Metsävähennys pitäisi olla tilakohtainen, nyt sitä käytetään ”väärin” ostamalla tiloja entisten tilojen puukaupan verotuksen minimointiin.

    isaskar keturi

    Harrastukset saa tietenkin maksaa 🙂 Kuitenkin niin, että varmasti on kannattavampaa sijoittaa rahat suoraan kuin lahjoittaa n. 30% ensin verottajalle. Erityisesti jos on joutunut kauppaa varten ottamaan lainaa.

    Hoitamattomasta taimikosta saa omatoimimetsuri tuloa, kun ottaa kemeratuet. Sikäli hassua, kun hoidon tarve on miinuksena metsäarviossa. Tosin on niitäkin, että tuet on kyllä käytetty seuraavaksi 10 vuodeksi, vaikka jäljellä on hoitoa vaativa taimikko.

    Metsänmies

    A.Jalkanen:”Tilanne paranee, jos sijoittaa osan metsärahoista hyvin, vaikka Metsäliiton osuuksiin. 150000 euroa siellä voisi tuottaa vuodessa vaikka 5 % eli 7500 (netto verojen jälkeen), ja tuoton voi jättää osuuksiin kasvamaan korkoa korolle”. Oli tähän asti paras neuvo lisätä metsän tuottoa. Laitan kuitenkin vielä paremman. Voihan noilla metsärahoilla perustaa myös pikavippiyhtiön. Niiden tuotto on huomattavasti suurempi, kuin Metsäliittoon sijoitus. Ulosottofirma hoitaa tarvittaessa tuoton perinnän.

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)