Keskustelut Metsänomistus Metsätilan hinnoittelu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Metsätilan hinnoittelu

    Miksi metsämaan tilakauppa-arviossa  hintaan lisätään nuoren metsän odotusarvo? Ymmärrän asian täysin puuston tuhoarvioissa, metsämaan ns. pakkolunastuksissa jne. mutta en vapaaehtoisissa tilakaupoissa. Asia kulminoituu etenkin nyt, kun metsätilojen hinnat ovat nousseet muutenkin pilviin.

  • Jean S

    Kysytään näin, että miksi ei lisättäisi? Metsätilahan on sijoituskohde, jossa aikajänne saattaa muutenkin olla kymmeniä vuosia. Lisäksi aavistelisin, että metsätilamarkkina ottaa kuitenkin huomioon, jos odotusarvoina tai taimikoina on määritelty suuri osuus tilan arvosta.

    Gla

    Metsää ei valitettavasti saa ostettua puuston nykyhinnalla. Kun suhteellinen arvokasvu varsinkin nuorissa metsissä on huikeaa, olisi hullua myydä metsä puuston hinnalla. Vuoden kuluttua arvo voisi olla esim. 15% korkeampi.

    Kyse hinnoittelussa on siitä, mitä pienemmän koron puuston tuotolle hyväksyy, sitä enemmän metsästä voi maksaa. Ja tarjouskisanhan voittaa korkeimman tarjouksen tehnyt.

    Minusta puustoarvio ei anna mahdollisuutta hinnoitella metsää, koska laskentakorko ei ole tiedossa. Se on kuitenkin yksi tärkeimmistä muuttujista hinnoittelussa.

    Panu

    Katsoin juuri tilaa, jossa yhden kuvion odotusarvokerroin oli 3,2, suurin mitä olen nähnyt.

    Kun olin ostamassa ensimmäistä palstaani 2006 niin pitkään metsää omistanut kaverini ohjeisti, että tilasta kannattaa maksaa korkeintaan puolet puuston arvosta. Ei onnistunut silloinkaan, ehkä joskus jossain on onnistunut.

    Raimo Styhr

    Taimikon arvon osaan määritellä täsmälleen, mutta siirryttäessä puuston kehitysluokasta T2 kehitysluokkaan 02 hintaporras on merkittävä. Tuo mainitsemasi markkinatilanne nostaa metsän hinnan monesti liian korkeaksi.

    Gla

    Taimikon hinnoittelu ei poikkea mitenkään kasvatusmetsästä.

    Jean S

    Olin Metsäkeskuksen nettikoulutuksessa juuri tässä muutama viikko sitten, jossa kerrottiin, että taulukoita on juuri uudistettu niin, että epäsuhta T2 ja 02 välillä on korjattu siten, että metsän hinta ei siinä saumassa laske, niinkuin joillain alueilla on käynyt.

    Tilasta kannattaisi periaatteessa maksaa 70 % puuston arvosta + maapohjan hinta, koska loppu on Verohallinnon omaisuutta.

    Mulla olisi aikomus yrittää ostaa Kontiolahdesta yksi metsätila. Tarjouskilpailu loppuu tuossa lähiviikkoina. Onkohan mitään mielikuvaa siitä, mitä metsästä siellä maksetaan?

    Raimo Styhr

    Hei, Jean S, yksi merkittävä asia on mahdollisuus hyödyntää metsävähennystä. Metsätilakaupan hintaan vaikuttava tekijä on metsävähennys, 60 % tilan ostohinnasta suhteessa välittömästi myytävän puutavaran määrään. Onko tilalla myytävää puuta? Tällä hetkellä puutavaralajien hinnat ovat kohtuullisen hyvät.

    Jean S

    Kohde on kasvatusmetsävaltainen ja siinä 30 ha.

    Minulla on käyttämätöntä metsävähennyspohjaa muistaakseni jotain 240000 euroa. Myisin sitä, jos sitä voisi myydä 😀

    Raimo Styhr

    Hei Jean S, tarkennan vielä edellistä kommenttiani; Metsävähennyspohjan  hyödyntäminen niin pitkään kun metsävähennys on voimassa, tuli muistaakseni voimaan 1993. Suomen hallituksen keskusteluissa on ollut esillä metsävähennyspohjan korottaminen; miten käynee?

    Raimo Styhr

    Sinulla metsävähennyspohja riittänee, toivomme, että jatkuu ja mieluusti vielä määrä nousee. Mhp:n myynti on mieleenkiintoinen pointti, tee aloite!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)