Keskustelut Metsänomistus Metsätilan arvonmääritys

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 57)
  • Metsätilan arvonmääritys

    Mahdollisimman halvalla tietysti, mutta minkäslaisia menetelmiä itse käytätte? Summa-arvoa tunnutaan käyttävän paljon ja siihen joku arvonkorjaus, mutta onhan näitä muitakin

    Täällä vähän pohjoisempana mökkinaapuri tokaisi, että korkeintaan puuston hinnalla pyrkiä saamaan kasvun ollessa hidasta ja uudistamisen kallista. Puuston keskipituuden jäädessä suht alhaiseksi tukkiosuus jää väistämättä suht alhaiseksi. No onhan osalla sahoja suht lyhkäsiä mittoja tarjolla, joka pelastaa paljon

  • hatelo

    Tarjosin Itä-Suomessa joku aika sitten naapuritilasta 25% yli pyynnön, jäin kolmanneksi. Nyt tarjosin toisesta ihan huvikseni 10% yli pyynnön samalla seudulla, tiesin jo tarjotessani ettei tila varmasto jää ja niin siinä kävi. Tosi kovia hintoja maksetaan nyt. Mutta sellaista se on elämä kun tuottoa hakevaa rahaa on maailma täynnä ja korot negatiivisia ja isoista talletuksista joutuu jopa itse yhtiöt maksamaan.

    Panu

    Tarjosin Itä-Suomessa 10% alle pyyntihinnan ja sain tilan. Tämä tosin oli keväällä 2019.

    Berza

    Olisi mielenkiintoista tietää enemmän tuosta tilasta. Oliko pyynti hinta asetettu metsä arvion pohjalta? Näissä tapauksissa, missä mhy on tehnyt arvion, ainakin p-karjalassa hinta on noussut sen yli.Useanpaa palstaa on tullut kokeiltua ja useimmiten olen jäänyt toiseksi, vaikka olen 5-10 prosenttia pannut tilaarvion päälle. Huutokaupat comissa hinnat nousee useimmiten  ihan tajuttomaksi.

    Kun aiemmin kirjoitin tuosta 10 prosentin ylityksestä pyynti hintaan, tarkoitin juuri näitä julkisia kauppoja, missä oli tila-arvion  pohjalta pyyntihinta määritetty.

    Gla

    Vastaus aloittajan kysymykseen on tuottoarvo. Huonolaatuisissa kohteissa tukkiprosenttia alas näppituntumalla. Koron valinta ratkaisee hinnan ja toisin kuin puustoarvioissa (summa-arvo) yleensä, tuossa saan itse päättää koron. Puustoarvioon tukeutuva ei edes tiedä, millä korolla metsä hinnoitellaan!

    Panun kommenttiin liittyen itselläni on tuore kokemus kauppahinnan jäämisesta puustoarvion tasolle, vaikka tilastojen mukaan pitäisi mennä reilusti yli. Palstalle ei ollut tietä, vaan sinne mentiin naapurin peltojen poikki. Pellon reunaan johtava tiekin oli lähinnä ajouraa vastaava. Täkäläiset talvet huomioiden melkoista peliä. En tarjonnut, en olisi tuollaista riesakseni halunnut edes alhaisella hinnalla. Ilmeisesti muut ajatteli samoin.

    Berza

    Joo kyllä tilat, mitkä ovat syrjäsiä ilman tietä voivat jäädä allekkin. Itse en niihin ole sotkeutunut, joten se hintakin on jäänyt pimentoon.

     

    metsa1980

    Minusta olisi etu, jos metsatilatfi:ssa voisi välittäjä ja myyjä halutessaan valita tarjouskaupaksi julkisen tarjouskaupan. Huutokauppa-sivustolla välillä normaalit/oikeat metsätilat menevät hyvin korkealla hinnalla. Käytännössä tämä saattaisi johtaa tilanteeseen, jossa hyvät tilat ko. palvelussa myytäisiin julkisella tarjouskaupalla, mutta näkisin, että huonommillekin tiloille riittäisi ostajia enkä tiedä muuttuisiko mikään tilojen kohdalla jotka myytäisiin edelleen suljettujen tarjouksien kautta.

    Olen yrittänyt miettiä syytä nykyiseen tapaan ja jos syynä on kauppojen mahdollinen julkisuus, niin se on mielestäni tuulahdus menneestä tai ainakin tietynlaisesta ajatusmaailmasta. Toteutuneiden kauppojen hinnat tulevat nyt jo erilailla tietoon kuten myös tieto myynnissä olevista tiloista kuin ehkä aikaisempina vuosikymmeninä enkä oikein näe syytä kenen etua suljettu tarjouskauppa palvelee.

    Voi olla kyllä, että olen väärässä ja suljettu tarjouskauppa vaan nostaa hintoja kun tarjoajat joutuvat arvuuttelemaan muiden tarjouksia ja halutessaan tilan joutuu ostajaehdokas laittamaan sen 0-20% summa-arvion päälle ilman arvonkorjauksen huomioimista.

    A.Jalkanen

    Komppaan edellisiä! Läpinäkyvyys edistää luottamusta. Avoin huutokauppa voisi olla hyvä vaihtoehto myynnissä, jos kohde on houkutteleva. Tila-arvioiden vertailukelpoisuus edellyttää sitä, että laskentaperusteet ovat paperissa esillä. Tuottoarvon laskentaan tarvittaisiin kuviotiedot ja tulevat hakkuut ja hoitotoimet. Kuinka usein nämä saa käyttöön ennen tarjouksen tekemistä?

    Panu

    Minun tapauksessani hintapyyntö oli asetettu arvioituun summa-arvoon ja tilalle on erinomainen tiestö.

    Olen myös vuoden sisään ostanut huutokaupat.com:sta mielestäni hämmästyttävän halvalla tilan. Se oli ensimmäinen kerta kun osallistuin metsätilahuutokauppaan. Sen jälkeen kun olen yrittänyt niin oma tarjoukseni on jäänyt kauas lopullisesta hinnasta.

    Berza

    Joskus vaan käy tzäkä. Lieneekö tilasta ollut monta tarjousta ? Keskimäärin 10 tarjousta ollut näissä, mihin olen osallistunut. 5-14 on ollut scaala.

    Panu

    En tiedä, siis tästä suljetusta tarjouskaupasta. En yleensä kysele, useinhan välittäjä lähettää sen tarjousten määrän häviäjille. Ennätys on 90.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 57)