Keskustelut Metsänomistus Metsätilakauppa sähköisesti ilman kaupanvahvistajaa

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Metsätilakauppa sähköisesti ilman kaupanvahvistajaa

    Tämä maanmittauslaitoksen palvelu on ollut vuoden verran olemassa:

    https://www.kiinteistoasiat.fi/

    Kun sinne kirjautuu pankkitunnuksilla niin siellä voi esimerkiksi tehdä kiinteistökaupan. Palvelu listaa omistamasi kiinteistöt, josta valitset sen jonka haluat myydä ja ilmeisesti kauppakirja syntyy melko automaattisesti.

    Koko kauppa voidaan ymmärtääkseni tehdä palvelussa sähköisesti ja mikä tärkeintä kaupanvahvistajaa ei tarvita! Pelkästään sen takia suosittelen tätä lämpimästi.

    Tätä on odotettu, nyt päästään viimein eroon noista tyhjästä rahastajista!

  • 6 m3 6 m3

    Tervemenoa vain Hermannin kerhoon. Asia on näköjään ollut kuohuttava kun yöunetkin on menneet. 🙂

    Komppaan tuota sähköistä palvelua. Seitsemän kiinteistö, asunto-osake ja tilakauppaa viimeiseltä kahdeksaltatoista vuodelta on opettanut jotakin.
    Mm. tuon että kaupanvahvistaja käy kuittaamassa tuon vahvistetun maksun kauppakirjan oikoluvusta ja henkilöllisyyksien todistamisesta.
    Ei välttämättä takaa ettei kauppakirjaan tule asia virheitä.
    Rasitteet ja kiinnitykset tilakaupoissa on helppo tarkistaa itsekin Maanmittauslaitoksen konttorilta.
    Lainhuudotkin on jo voinut hakea tilakaupoissa sähköisesti jo tovin aikaa.

    Ja sekin on tullut opittua ettei riitaisten perikuntien kanssa kannata kauppaa tehdä.

    jees h-valta

    En sitten omista kaupoista tiedä kuinka riitaisia ne perikunnat sitten ovat olleet mutta sanotaan että on niissä joskus lykästänyt varsin tyydyttäviä kauppoja. Varmaan pärjään noissa kauppojen määrissäkin kuusmotin kaupoille mutta en joudu silloin kun käytän pankin lakiapua ja kaupanvahvistajaa ainakaan itse hermoja riepomaan. On sitä pankin lakiapu joskus aika liukkaasti käynyt naapurikunnan pankilta rasituksia merkaamassa minun edukseni eikä haitaksi. Yms.
    Ja tosiaan on sitä joskus kuusikin valtakirjaa pöydällä ollut vaikka kyse oli vain kymppitonnin metsäpalasta. Kukin tyylillään ja me tosiaan Tanelin kaas senilydytään ja pidetään ne puheenjohtajavaalit tietysti demokraattisesti huuteluäänestyksellä!

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tulevaisuus sähköistä kaupankäyntiä,mutta itse vielä pysynyt perinteisessä.Syksyllä viimeiksi tilakauppa vanhaan malliin tehtiin,kiinteistövälittäjän,kaupanvahvistajan,myyjän ja itseni läsnäollessa.Kerran oli eräässä kaupassani 29 myyjäosakasta,vanhin yli 90-v ja ulkomailla,joten paperia oli iso pinkka ja vähän muutakin selväntekoa.

    Besserwisser

    Sähköistä kiinteistökauppaa (KVP) en ole tehnyt, mutta perinteisellä tavalla olen tehnyt useita satoja kauppoja.Se on iso edistys. Siinä säästyy paljon aikaa, matkustamista, paperia. Hyötyjiä ovat lähinnä alan ammattilaiset. Järjestelmä huolehtii kaupanvahvistajan tehtävistä.

    Järjestelmä ei ole vielä kaikilta osin valmis. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon järjestelmässä on kauppoja tehty – liikesalaisuus?

    Perikunnat ym voivat tehdä myös sähköistä kauppaa.Käytännössähän kiinteistökaupoissa on joku ammattilainen apuna, jolle annetaan valtakirjat, niin KVP:ssakin.

    Kaupanvahvistajan tehtävä on todistaa, että osapuolet ovat olleet yhtä aikaa läsnä ja että kauppakirja täyttää tietyt muotovaatimukset. Siinä vaiheessa, kun on allekirjoituksen aika, ei enää pitäisi miettiä kaupan ehtoja.

    Kaupanvahvistajan palkkio jää KVP-palvelussa pois, mutta tilalle tulee KVP:n ylläpitäjän maksu. Enempi olen surrut lohkomiskulujen tasoa; pieni kauppa voi jäädä sen takia tekemättä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Besserwisser:
    ”….
    Perikunnat ym voivat tehdä myös sähköistä kauppaa.Käytännössähän kiinteistökaupoissa on joku ammattilainen apuna, jolle annetaan valtakirjat, niin KVP:ssakin.
    ….”

    Kun ilmeisesti olet systeemiin perehtynyt, niin kerro vähän menettelytavoista. Esim. miten valtakirja tarkistetaan yms.
    Nämä jotka ovat käyttäneet systeemiä ovat niin hurmaantuneita ettei heistä saa selkoa käytännön yksityiskohdista.

    Vaikka seniilikerhon perustinkin Jeessin kanssa, niin kaikki uusi ja sen kehittäminen kiinnostaa silti. Kuten sanoin aiemmin, tulevaisuudessa asioimme verkossa mitä kummallisempia asioita. Kaikki nämä palvelut vain pitää kehittää eikä se tapahdu kertapolkaisulla. Siksi on syytä aina ensin tietää tarkasti missä mennään, ennen mukaan menoa.

    Besserwisser

    Katso maanmittauslaitoksen sivuilta, siellä on systeemi esiteltynä. Etusivulta klikkaat Kiinteistökaupan verkkopalvelu-kohdasta. Palvelun taksoja en nopeasti katsomalla nähnyt.

    Valtakirja voidaan kirjoittaa erikseen kauppakirjan luonnoksen laatimista varten ja erikseen allekirjoitusta varten. Valtakirjat annetaan maanmittauslaitokselle, siis systeemin ylläpitäjälle.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mielenkiintoista, kyllä tuosta vielä hyvä tulee kunhan kehitellään.
    Ohjeissa oli jätetty mainitsematta että sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai poliisin myöntämällä sähköisellä kortilla. No se selvisi kun avasi palvelun kirjautumisnäytön. Ammattilaisille on lisäksi omat kanavansa.

    Palvelu asettaa, nykyistäkin suurempaan vastuuseen pankinjohtajat yms jotka kiiteistökauppojen ohjeistusta käytännössä tekevät. He ovat yleensä jomman kumman edustajina hommassa. Nyt sitten jää pois se puolueeton taho, jolla ei ole kytkyä kumpaankaan osapuoleen.
    Aika näyttää minkälaisia riitajuttuja näiden kauppojen tiimoilta sikiää. Alkuun ei ilmeisesti minkäänlaisia, koska kaikki vähänkin riskipitoiset kaupat seuloontuvat edelleen kaupanvahvistajille.

    Linkki maanmittauslaitoksen ohjesivuille:
    http://www.maanmittaus
    laitos.fi/kiinteistoasiat

    Sivuilta löytyy myös melkoinen tietolpäjäys yleensä kiinteistö asioista.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Besserwisser

    Suurin osa kiinteistökaupoista tehdä välittäjävetoisina. Hänen velvollisuutensa on pitää huolta kaupan oikeudenmukaisuudesta. Kun kauppaa käydään ilman välittäjää, niin silloin on oltava tarkempi. Ilman asiantuntija-apua voi tulla ongelmia.

    Kokemuksesta voi listata eräitä ”sudenkuoppia”, joihin voi äkkinäinen pudota:
    – lainhuutoon merkitty omistaja pitää olla sama kuin myyjä; jos näin ei ole, niin myyjä hankkikoon ensin itselleen lainhuudon
    – vanhat rasiteoikeudet eivät aina näy rasitetodistuksella; jos on syytä epäillä esim. jonkin kulku-uran ”virallisuutta”, niin maanmittaustoimisto auttaa
    – jos puustoarvio on tehty sisätyönä metsätaloussuunnitelman pohjalta, niin siinä voi olla esim. hakkuita päivittämättä
    – kauppaan ei pitäisi kytkeä mitään myöhemmin toteuttavia sitoumuksia yms. eli kun kauppa on allekirjoitettu, osapuolilla ei ole enää mitään velvollisuuksia toisilleen – esim. myyjä sitoutuu tekemään jotain tiettyyn aikarajaan mennessä.

    Tässä muutama esimerkki näin malliksi. Sähköinen kaupankäynti ei vähennä asiantuntemuksen tarvetta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juurikin näin. Kaikki vähänkin askarruttavat asiat on syytä selvittää ENNEN kaupantekoa. Ja kannattaa käyttää vaikka useamman kuin yhden tahon asiantuntemusta apuna, jos tilanne on monitahoisempi kuin perusmetsätilan kauppa.

    Pitää tietään mm. kulkuoikeudet, tiemaksut, oikeudet vesialueisiin, rakennusoikeudet, sähkölinjat, kaavoitustilanne, tuulivoimahankkeet, maavarat (kuten hiekka, sora ja turve) metsävarojen lisäksi…

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)