Keskustelut Metsänomistus Metsätilakaupoilleko

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 41)
  • Metsätilakaupoilleko

    Artikkelit-osiossa esitellään toteutuneen pläntin kauppa. Kysymys kuuluukin,millä metsätaloudellisilla perusteilla tuollainen kannattaa lunastaa?

    • Pinta-ala 15,6 hehtaaria, koko pinta-ala varttunutta kasvatusmetsää.
    • Mäntyvaltaista puustoa 2 820 kuutiota, josta tukkipuuta 860 kuutiota.
    • Kauppahinta 141 500 euroa, 9 071 euroa hehtaarilta, 50,2 euroa kuutiolta.
  • Puuki

    Yhden vuoden arvokasvu on ollut nyt n. 30-35 %. Miten NNA- laskenta ottaa huomioon puun hintojen syklisen vaihtelun ?  Vastaus on että ei mitenkään. Oletuksena on puun hintojen pysyminen entisellä tasolla vuodesta toiseen. Se ei ole pitänyt paikkaansa.  80-luvun lopulta lähtien reaalikantohinnat on laskeneet jatkuvasti v:een 2007 asti ja nyt seuraavan kerran nousua on ollut viime vuoden lopulta tähän aikaan.

    Kuitupuun entistä parempi hinta suhteessa tukkipuuhun aiheuttanee harmaita hiuksia esim. jk:n firmoillekin perustella jk:n paremmuutta taloudellisessa mielessä.

    isaskar keturi

    Tornalla on eri tavoitteet – sen tarkoitus on kuitenkin viime kädessä SE:n omistamana taata puun saatavuus tehtaille. Silloin nämä ovat pieniä lisäkustannuksia eikä ylimääräisiä kustannuksia. Myös jalostaa parhaat palat myytäviksi tonteiksi, johon tavan metsänomistajalla ei resursseja.

    Yksi tapa haarukoida tuota 9000 tonnin hehtaarihintaa:

    – maan arvo non 1000/ha -> puuston ja muuksi arvoksi jää 8000/ha

    – vähennyspohja 60% -> vähennyksen ulkopuolelle jää 2600e/ha puuston arvosta

    – jos myisi nykypuuston, tuosta tulee verotuksen kautta ”tappiota” n. 800e/ha + metsänhoitokulut. Vastaa yli 10% kasvua

    Millähän konstilla katetaan alkupääoman korko ja tuo viimeinen kohta?

    Tämä ei ole mikään tieteellisesti pätevä laskelma, mutta vastaa jotenkin käytännön päätöksentekotilannetta kassavirta-ajattelulla.

    mehtäukko

    Edellä hyvät päätelmät.

    Että metsätilarakenne kasvaisi terveesti, tällaiset pohdinnat ovat ainakin aloitteleville mo:lle arvokkaita näkökantoja. Oikein isolla vakiintuneella tilalla tai Torna voi myydä ryskytellä, eikä se hetkauta kokonaisuutta. Joillain se on elämän tai kuoleman kysymys.

    Apli

    <p>Kyllähän rahastot ja yksityisetkin yms ostaa metsiä vielä, suuruus tulee varmaan olemaan valttia tässäkin jatkossa.. </p>

    Jovain

    Huonosti tavan metsänomistajat hyötyvät teollisuuden synergiaeduista. Hoitavat metsiään entiseen tapaan ja myyvät markkinahintaista puuta. Mikä sitten on se markkinahintainen puu, teollisuus pitää sitä kalliina ja pyrkii vaikuttamaan puunhankintaan ja metsien hoitoon.  Tiedä sitten puolittuuko hinta, jos ostaa bulkkia ja ”jalostaa”, tai jos ostaa metsää ja saa puut ”ilmaiseksi”, jäähän vielä metsä taseeseen. SE ja UPM eivät ole poikkeus, tämän tyyppistä suunnittelua tehdään ja keskittäminen on yleistä. Sitä helpottaa lain suositus ”nolladoleranssista”. Toinen asia on, jos aletaan suitsimaan, missä määrin aavistushakkuut lisääntyvät.

    Apli

    <p>UB:n metsärahastot takoi ennätyksiä viime vuonna, ei muuta kun myymään metsät kiireesti pois nyt kun puun hinnatkin on lähteneet nousuun.. </p>

    Panu

    Puun hinnat ovat kääntyneet nousuun ja metsätilojen hintahuiput olivat 2022.

    ”Vuonna 2023 hintataso pysyi nimellisesti jokseenkin vuoden 2022 tasolla.”

    Vuonna 2023 inflaatio oli 6,3 %, joten reaalihinnat laskivat suunnilleen sen verran.

    mehtäukko

    Siinähän tuo oisi nyt Joovainille näytön paikka ja möisi tai lahjoittaisi länttinsä. Loppuisi yletön urputtaminen kaikenlaisista metsän omistamisen vitsauksistaan.

    ”..Huonosti tavan metsänomistajat hyötyvät teollisuuden synergiaeduista…” on taas juuri sitä valitusta, kun mainostamansa ”toimituskaupat” eivät ole kohdanneetkaan synenergiaetuja! Melkoista ristiriitaa esitelmät ja teot.

    Kalle Kehveli

    UB:n metsärahastot takoi ennätyksiä viime vuonna, ei muuta kun myymään metsät kiireesti pois nyt kun puun hinnatkin on lähteneet nousuun…

    Johtuuko tämä vain kuvitteellisesta metsien ”arvonnoususta” vai onko ihan puutakin myyty ja jaettu osakkaille tuottoa?

    Panu

    ” UB:n ja OP:n rahastojen arvot lasketaan konservatiivisesti. Ensin mainitulla arvostus perustuu diskontattuihin kassavirtoihin perustuvaan tuottoarvoon. ”

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 41)