Keskustelut Metsänomistus metsätien osakas kunta.

  • Tämä aihe sisältää 13 vastausta, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten r.ritva toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • metsätien osakas kunta.

    Merkitty: 

    Noista on ollut jossain opastusta vaan näin mietin.Mikä on yksinkertaisin hoitokunnan toiminta.Pitääkö ihan y-tunnukset pankin toimintaanjne.

    Vai olisiko yksinkertaisinta kerätä mahdolliset osakas maksut tyynyn alle ja hoitaa laskut samoin keinoin.Pankki alkaa vaatia jo ”kengän numeronkin”tai voitte lähteä.

    Mitkä on kokemukset tai neuvot.Vai poltetaanko hihat perusteellisesti.

  • Visakallo

    Vain muutaman samanhenkisen osakkaan metsätien hoito menee kaikkein helpoiten, jos laskuttajat suostuvat jakamaan laskut tieosuuksien suhteessa kullekin osakkaalle erikseen.

    A.Jalkanen

    Minulla on POP-pankissa omien pankkitunnusten takana kaksi tiliä joista toinen on pienen tiekunnan tili. Minulle on annettu tieosakaskokouksessa lupa käyttää tiliä. Toistaiseksi on toiminut näin että toimin sekä puheenjohtajana että taloudenhoitajana. Pois ei hommasta pääse kun ei päästetä.

    Visakallo

    Niinhän niitä tiekunnan tilejä on varmasti meillä monilla nimillämme, mutta yhä enemmän kaikenlaista riesaa ja selvittelyä niistä tileistä tahtoo nykyisin pankkien taholta tulla. OP on jostain syystä ottanut viime aikoina kaikkein tiukimman linjan.

    Visakallo

    Verottaja ei ole lainkaan innostunut näistä yksityisteiden Y-tunnuksista. Aivan äskettäin verottajan edustaja kehotti vaihtamaan pankkia, jos jos sieltä jatketaan Y-tunnuksen vaatimista! Verottajan kanta on hyvin ymmärrettävä. Eivät halua kymmeniätuhansia lisäasiakkaita tiekunnista, joiden veroilmoitukset eivät käytännössä kuitenkaan johda mihinkään.

    r.ritva

    hienoa.Olen juuri tuotu Op.kirje jossa näistä päivittämisiä vaaditaan koska tilin käyttäjä vaihtui.

    Luin ensin kuin piru raamattua.Uudelleen myöhemmin ja tarkemmin.

    Eli olin lukenut Rekisteröity tiekunta.siinähän sitä haastetta kaikkine pumaskoineen.

    Rekisteröimätä tiekunta ja siinä nyt selkeni juuri tuo A.Jalkasen hoitama juttu.Eli tämäkin on ollut vuosikymmeniä Op:vaihdoksen yhteydessä tietysti nämä uudet tiedot.

    Ehdin jo ajatella toisesta pankista kysellä vaihdosta.Vielä tietysti voinkin mutta tuo A.juttu avasi tätä.

    Kirjeessä vielä lukee Mitä tapahtuu ellen ilmoita niin Irtisanomis ilmoitus liitteenä.Tilit ei enää ole ——jos on varoja pankki ei maksa niille korkoa…….eli tietysti pitää siirtää toiselle tilille.

    Yleensä näillä tileillä ei varat on käytettävä tienhoitoon jne..ellei ihan suurempaa tekoa varten ole tarvetta tiliä säästeliäästi käyttää.

    A.Jalkanen

    En tiedä onko nykyään muita kuin rekisteröityjä tiekuntia olemassakaan. Tiekunnan toimihenkilöiden yhteystiedot pitäisi ilmoittaa MML; ehkä tarkoitetaan sitä?

    Katsoin MML:n ilmoituslomaketta. Siinä tarvitaan tietoja jotka löytää helpoimmin kun kirjautuu MML:n asiointiin. Katsoo sieltä kohdasta tieoikeudet, laittaa muistiin tiekunnan nimen ja tunnuksen ja lisäksi yhden tien varrella olevan kiinteistönsä nimen ja kiinteistötunnuksen. Lisäksi tarvitaan sen tieosakaskokouksen päivämäärä jossa yhteyshenkilö on valittu ja tietenkin yhteyshenkilön yhteystiedot.

    Joka tapauksessa onnistunee noinkin kuin me teemme. Pankkiin pitää toimittaa kokouspöytäkirja, josta ilmenee kuka tiliä saa käyttää. Jotain pieniä muutaman euron palvelumaksuja POP perii mutta ei kuukausimaksua.

    Taloyhtiöiden tulee rekisteröityä vuoden loppuun mennessä huoneistotietojärjestelmään. Osakekirjat poistuvat sitten hiljalleen käytöstä.

    Visakallo

    Kyllähän niitä rekisteröimättömiä tiekuntia on vielä paljonkin, etenkin sellaisia, joille ei ole haettu valtion- eikä kunnan avustusta. Nykyisin taitaa kunnankin avustuksen saamisen ehtona jo olla rekisteröityminen. Naapurikunnassa taisivat lopettaa kokonaan yksityisteiden avustamisen, kun kaikkia avustusta saaneita tiekuntia ei onnistuttu yrityksistä huolimatta saamaan rekisteriin.

    A.Jalkanen

    Yritän selvittää kuinka leveä on perusparannettu metsätie. Meillä on kemeralla parannettu tie mutta MML:n rekisteri väittää että tieoikeus on kuitenkin edelleen vain 6 metriä leveä. Uudempi avustusta vailla oleva tie saisi puolestaan olla 10 metriä leveä. Muistan kun perusparannuskokouksessa tästä aikoinaan keskusteltiin. Ehkä siellä päädyttiin siihen että 10 metrin alueella tiekunta saa toimia. Silloin tiealueelle mahtuvat sekä ajorata että ojat, tarvittaessa kahden puolen, ja vielä poistettavat kivetkin.

    Luin kemeran ohjeista että kunnostetun tien päällysrakenteen tulee olla 3,6 metriä leveä ja uuden tien päällysrakenteen vastaavasti 4 metriä.

    tamperelainen

    Noita MMLn rekisterimerkintöjä tiestä(esim leveys) saa muutettua vain uuden tietoimituksen kautta.Hinnasto MMLn sivuilla.Olen tiekunnan pj ja OP alkoi vaatia hoitokunnan mm.jäsenten henkilötunnuksia.Ei tiekunnassa ole tarvittu henkilötunnuksia.GDPR-taso ei muutenkaan riitä

    Pankiksi vaihtui Nordea ja samalla tiekunnan varainhoitotili henkilökohtaiseksi

    Kun tiekunalla ei ole Y-tunnusta,niin  osakkaat häviävät arvonlisäveroissa.Ainakin vähäkin isommat urakat kannattaa suorittaa niin,että urakoitsia laskuttaa suoraan osakkaita.

    Korpituvan Taneli

    <p><p>Meillä on kolmen osakkaan tienpätkä, siinä vielä onnistuu tuo että urakoitsija laskuttaa osuusprosenttien mukaan, jokaista erikseen. Pääsee hyödyntämään alvit.</p><p>Olen mukana myös kahdessa muussa tiessä, joissa kummasskin toistasataa osakasta. Näissä teissä homma hoituu kyllä kivasti, mutta tuo alvi ei kulje osakkaille asti.</p><p>kaikkein pahin tilanne lienee jos osakkaita kymmenen tai vähän yli. Mikään prosenttijako ei enää luonnistu, mutta ei ole oikein rahkeita pLkata tilitoimistoakaan hommaa hoitamaan.</p><p> Terveisin: Korpituvan Taneli</p></p>

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)