Keskustelut Tekniikka Metsätalousinsinööriksi?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 62)
  • Metsätalousinsinööriksi?

    Terve!

    Yhteishaut ovat meneillään ja olen kamppaillut kahden alan kanssa, mitä lähtisin opiskelemaan… Rakennustekniikka on mielessä, mutta myös metsätalousinsinöörin ala kiinnostaa, joka ehkä minulle sopisi parhaiten harrastuksien ja mielenkiinnon puolesta. Miten te luulette metsätalousinsinöörien työllisyydestä 5v kuluttua? Ehkä suurin peikko on tuo työllisyys, mitä olen mietiskellyt, sillä lähisukulaiset ovat sanoneet, että työllisyys saattaisi olla tulevaisuudessa aika niukassa, vaikka mielestäni metsätalous olisi juuri se tulevaisuuden ala, kun ei nuoriakaan tahdo metsät enää kiinnostaa.

    Entä miten tuo koulutus työllistää muihin tehtäviin kuin ”metsäkauppaan” esim. Itseäni kiinnostaisi luontokohteiden/virkistysalueiden suunnittelu, mutta kuuluuko tämä insinöörien tehtävään? Lapin ammattikorkeakoulu on siis paikka mihin suuntaan opiskelemaan ja olisi tarkoitus jäädä lappiin. Miten näette pohjoisessa tämän ammatin tulevaisuuden?

  • Tolopainen

    Jos Lapista jotain pitäisi lopettaa niin porotalous valtion piikkiin.  Jokainen petojen tappama poro maksaa veronmaksajille n. 2200€. Kyllä hiukan on ylihintaa mokomasta kuivasta luuläjästä.Poronlihassa on niin paljon cesiumia,   että en söisi vaikka ilmaiseksi saisi.

    rööri roope

    Lapissa tarviis tosiaan touhun miestä tai naista.Porot pitäs hävittää lapista lähes sukupuuttoon ja maksaa jänkäjoonaille tili sohvalle.Halvempaa yhteiskunnalle maksaa se tili sohvalle kun erilaisina tukiaisina.Lisäksi poistuisi porokolarit ja lapin luonnon turmeleminen.

    Esim jäkälä on hävinny suurilta alueilta.Esim Raja Joosepissa näkee selvästi mitä on tapahtunut.Rajan kahta puolen jäkälää on valkeana mattonaan missä ei poroja ole aitojen ja russian vavontalinjojen sekä russian kalasnikovien takia.

     

    Jätkä

    Saamelaiset voisivat hoitaa poroja kotitarve – periaatteella, mutta nykyinen ylilaiduntaminen on turhaa. Jos poronlihaa myyntiin pitää tuottaa, niin laiduntamisen ja etelästä tuodun heinän varassa se onnistuu kyllä. Petelle sanoisin, että se suuruuden ekonomia on täyttä harhaa. Lapissa hehtaari on saman kokoinen kuin Etelä-Suomessakin. Lapin hehtaarilla on kuitenkin vain murto-osa siitä puumäärästä, mikä Etelässä on talousmetsässä.

    Kuitenkin lapin luonto on niin arvokas, että meillä ei pitäisi olla näin kova into Euroopan pohjoisinta, vielä elävänä olevaa aluetta turmella.

    Rööri on oikeassa siinä, että sisäruokinnassa poronmunien pureskelijat ovat halvempia elättää ja porojen petovahinkojen maksaminen pitää lopettaa.

    Lapissa voisi hyvinkin järjestää petosafareita turisteille, joissa järjestetyissä jahdeissa otettaisiin varakkailta turisteilta rahat pois.

    Metsuri motokuski

    Pete:Pussikeiton keittelijöitä on lopulta vähän ja rahaakin heillä on vähän.

    Taisi olla viime vuonna noin 60 000 vierailijaa Uk- puistossa. Tosin kaikki ei ole pussikeittäjiä mutta liki puolet ovat näitä. Että melkoisesta määrästä on kyse. Paljon oli myös ulkomaalaisia ja etenkin leirikoululaisia silloin kun itse siellä olin.

    Olen samaa mieltä että metsätalous sopii tietyssä mitassa myös Lappiin mutta Sodankylän jälkeen se voisi olla hyvinkin rajattua. Niin kuin taitaa ollakkin kun pääosa on jo uudistettu.

    Kallastajalle onnea ammattin valinnassa. Toivottavasti pärjäät valitsemallasi uralla. Hyvän ammatin saaminen metsäpuolelta ei ole helppoa. Harjoittelupaikat ovat kivenalla eikä välttämättä insinöörin hommia heti löydy. Mutta jos vaikka metsurin hommista aloittaa  niin joskus se insinöörin paikkakin voi tärpätä. Pääasia on kuitenkin että olet sitkeä etsimään töitä on niitä sitten Lapissa tai etelämmässä. Hyvä ammattimies saa kyllä töitä mistä vaan mutta se ammattitaito pitää hankkia sieltä mistä sen saa.

    Jätkä

    MTI:opiskelijalle löytyy harjoittelupaikka, koska Opetushallituksen ja metsäteollisuuden työnantajat ovat siitä tehneet sopimuksen.

    Toki aina on plussaa, jos onnistuu itse hankkimaan hyvän harjoittelupaikan ja toteuttamaan hyvän harjoitteluohjelman, mutta niillekin, jotka eivät kykene siihen , paikka on aina löytynyt.

    Takana on aika, jolloin joka firman metsöteknikolla oli harjoittelija mukanaan – sanottiin repunkantajaksi. Harjoittelijat tekevät ihan oikeita töitä, paitsi nätit tytöt ovat läninnä seurustelijoina.

    Infrapunatulkku

    Valmistuin itse metsäinssiksi 2014, ja pätkätöissä on oltu. Valmistumisen jälkeen meni 8 kuukautta kortistossa, kun kaikissa työnhauissa jäi kokemuksen puutteen takia valinnassa jälkeen. Sitten nappasi pitempi muutama määräaikainen pesti, mutta vakitöitä ei ole päässyt vielä haistelemaankaan haastattelujen kakkoskierrosta pidemmälle. Määräaikaisena on taas tiedossa töitä kesän yli ja muutamaan paikkaan on haku käynnissä mutta liian ruusuinen ei tilanne ainakaan nyt ole.

    Organisaatiot on vedetty niin ohuelle miehitykselle, ettei ainakaan nykytilanteen alle päästäne sentään. Luulen ja toivon, että ajan kuluessa aukeaisi paremmin paikkoja jos/kun työvoimaa lisättäisiin, tai ainakin tulee pätkähommista kokemusta kerryttämällä paremmat pohjat lähteä yrittäjäksi.

    Metsäinssin koulutus antaa hyvän pohjan monipuolisiin metsähommiin. Olen ollut metsäsuunnittelun, puunkorjuun ja puukaupan sekä suunnittelu- että toteutuspuolella ja ollut myös pari vuotta metsurintöissä ennen insinöörikoulua. Sähköyhtiöilläkin on linjojen hoitoon liittyviä hommia tullut tehtyä ja apulaisena (lähinnä jaloissa pyörimässä) metsätien rakennuksessa ja korjauksissa. Jos miettii puhtaasti luonnonhoitohankkeita tai luonnonsuojelualueita, niin paremman pohjan saa biologin koulutuksella, mutta omatoimisella opiskelulla ja koulussa valinnaisten suuntautumisella saa välimatkaa kurottua. Sitten taas esim. kaupungin tai valtion virkistysalueiden suunnittelussa/hoidossa metsäinssi on ihan paikallaan, näihin töihin kun kuuluu monesti metsätalous päätyönä minkä ohessa noita tehdään.

    Vaikka ei työllistyisi sitten varsinaisesti savottapuolelle, niin ymmärrys metsätaloudesta antaa näkemystä muissakin töissä, esim. riistataloudessa tai erämaamatkailussa.

    Välillä on saanut hammasta purra mutta ei metsätyöt ole Suomesta mihinkään häviämässä vaikka minkälaisia lamoja tai organisaatiomuutoksia firmoissa olisi. Työ ehkä muuttaa muotoaan ajan kanssa mutta siihen, että puu liikkuu ja metsiä hoidetaan savottakuntoon pitää vielä kumisaapashommia tehdä hamaan ikuisuuteen.

    Jätkä

    Varsinaisten kolmen suuren puunjalostusyhtiön vuosien aikana tekemät ”fuusiot” ovat vähentäneet rajusti vakansseja. Sellainenkin yhdistyminen, jossa GAkkerlaakius yhdistyi Piimäliiton kanssa vähensi nopeasti metsätoimihenkilöiden määrää. GAkkerlaakiuksella oli enemmän porukkaa, nyt on kioski kiinni.

    Viimeksi kun kävin Metsäliiton (Piimäliiton) toimistolla, oli siellä kolme henkilöä. Yksi kuoli työnsä ääreen, eli nyt on vain kaksi.Kun tulin paikkakunnalle, oli heitä 7 -8 ja toimistonhoitaja-nainen.

    UPM:n toimistolla on tasan yksi mies – ja heitä oli 5 – 6 aikaisemmin

    SE:n toimistolla on yksi henkilö, joka hoitaa ilmeisesti viiden pitäjän puukaupat.

    Yksittäisillä sahoilla ei ole meillä ostajia, vaan pitää asioida naapurikunnissa.

    Ei työpaikkoja ole, kuin silloin ennen. Siinä mielessä Metsäoppilaitosten edustajat jauhavat paskaa.

    Konepuolella on töitä, mutta niissäkin on kausityöttömyyttä. Puutavara-auton kuljettajista on pulaa, mutta siihen työhön ei kaikki pysty koskaan.

    Timppa

    Näihin ammatinvalintakeskusteluihin liittyen täytyy kertoa miten entisen koulu- ja opiskelutoverini Martin ammatinvalinta sujui.  Valmistuttiin reilut 58 vuotta sitten TKK:sta rakennusinsinööreiksi samana päivänä.  Martti teki muutaman kuukauden insinöörihommia, mutta totesi olevansa väärällä alalla.  Halusikin lääkäriksi.  Silloin sen alan opislelupaikkoja oli Suomessa vähän.  Valtiovalta oli neuvotellut jonkun diilin sveitsiläisten kanssa, että siellä jossain yliopistossa oli suomalaisille kiintiö.  Jotenkin Marttikin pääsi sinne opiskelemaan.  Sitä vieläkin ihmettelen, että millä hän onnistui ne opiskelunsa rahoittamaan.  Silloinhan ei ollut mitään opintokia.

    Martilla meni mukavasti.  Löysi sieltä opiskelutovereiden sakista vaimonkin.  Teki sitten lääkärin hommia Jyväskylässä eläkkeelle siirtymiseen saakka.  Piti kyllä meihin insinöörihommiin jääneihin yhteyttä.  Oli aina mukana erilaisissa kurssitapaamisissa.  Eläkkeelle siirryttyään kunnosti appivampiensa perua olleen pitsihuvilan Joensuussa.  Ehkä siinä hommassa alan koulutuksesta oli jotain hyötyä.

    Mitenhän sinulle Kallastaja käy?  Pysytkö metsissä vai haluatko johonkin muualle.  Nyt uuden alan opiskelu taitaa olla hankalampaa noiden kiintiöiden vuoksi.

     

    harrastelija

    Viime viikolla kävi MTI yrittäjä kaverinsa kanssa pudottelemassa lumet katolta. Se on ainakin täälläpäin nyt aika akuuttinen tilanne. Kavereilla oli 4. paikka sinä päivänä ja seuraava vielä oli jonossa. Omakotitalon kattolumityö teki toistasataa, mutta hallien kattolumisevotat on aivan eri luokkaa. Tekevälle riittää töitä!

    Jätkä

    Periaatteessa omakotitalon katto kestää lumikuorman mennen tullen ja palatessa. En ole nähnyt yhtäkään omakotitalua, jossa on vielä asuttu, jonka katto olisi tullut alas.

    Tuntuu oudolta, kun katolle on asennettu lumiesteet, että peltikatolta ei tulisi lumi alas ja sitten mennään polkemaan pellit lommolle ja huovat rikki kolattaessa lumia.

    Isot hallit kyllä ovat kovilla, mutta kyllä nekin pitää suunnitella ja rakentaa niin, että kestää.

    Olen katsellut meidän jäähallin kattoa, jota kannattelee teräksiset kattoristikot. On hyvin kevytrakenteisen näköiset, pitää kyllä nostaa hattua rakennusinsinöörille, joka on piirustukset laatinut ja laskenut rakenteen varmuuskertoimet.

    Tosin nekin nykyään piirretään auto cad – ohjelmilla, joten ei siinä ihan kaikkea käsin lasketa ja piirretä.

    Sitten taas toisaalla on puunjalostajalla pari – kolme kaarihallia pihassaan ja kun käväisin siellä, oli ukko kaaren päällä kolan kanssa. Kertoi, että yksi halli oli jo hiukan painunut, mutta lumityöllä sai sen nousemaan.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 62)