Keskustelut Tekniikka Metsätalousinsinööriksi?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)
  • Metsätalousinsinööriksi?

    Terve!

    Yhteishaut ovat meneillään ja olen kamppaillut kahden alan kanssa, mitä lähtisin opiskelemaan… Rakennustekniikka on mielessä, mutta myös metsätalousinsinöörin ala kiinnostaa, joka ehkä minulle sopisi parhaiten harrastuksien ja mielenkiinnon puolesta. Miten te luulette metsätalousinsinöörien työllisyydestä 5v kuluttua? Ehkä suurin peikko on tuo työllisyys, mitä olen mietiskellyt, sillä lähisukulaiset ovat sanoneet, että työllisyys saattaisi olla tulevaisuudessa aika niukassa, vaikka mielestäni metsätalous olisi juuri se tulevaisuuden ala, kun ei nuoriakaan tahdo metsät enää kiinnostaa.

    Entä miten tuo koulutus työllistää muihin tehtäviin kuin ”metsäkauppaan” esim. Itseäni kiinnostaisi luontokohteiden/virkistysalueiden suunnittelu, mutta kuuluuko tämä insinöörien tehtävään? Lapin ammattikorkeakoulu on siis paikka mihin suuntaan opiskelemaan ja olisi tarkoitus jäädä lappiin. Miten näette pohjoisessa tämän ammatin tulevaisuuden?

  • metsä-masa

    Suurin osa metsätalousinsinööreistä työskentelee vihreän talouden ammattilaisena, joka auttaa asiakasta käyttämään ja hoitamaan kestävästi metsäänsä. Metsätalousinsinöörejä on myös opetuksen, kaupan tutkimuksen ja metsäalan yrittäjän tehtävissä, tähän meillä on hyvä tasoinen koulutus.

    Puunhankinnan parissa on eduksi luontaiset piirteet kuten ajanhallinta, itsenäinen päätöksen teko, ryhmätyö- ja sosiaaliset taidot ja ongelmanratkaisukyky, lisäksi maastossa sujuvasti liikkumiskyky.

    Itsenäinen työ reilussa ja arvostamassa organisaatiossa on toimihenkilölle  lisäarvoa tuottava viihtyvyyden lisä.

     

     

     

    Jätkä

    Meillä ensimmäinen Nainen tuli jo silloin, kun nimike oli Metsäteknikko. Heti valmistuttuaan hän alkoi tukin ostoon paikalliselle keskisuurelle sahalle.

    Ehkä noin kymmenen vuoden kuluttua hän vaihtoi alaa, eli alkoi kukkakauppiaaksi äitinsä perustamaan kauppaan. Eli kaupallinen ala jatkuu.

    Muistaakseni hän ei suorittanut ”jälkilöylyjä” siinä vaiheessa, kun MTI-tenttaukset alkoivat.

    Muuten väitteet siitä, että jossain Lapin koulussa otettaisiin joka syksy valtavasti MTI – opiskelijoita sisään, ovat perättömiä. Kun opiskelu kestää yli neljä vuotta ja joka vuosi alkaa uusi kurssi, niin saattaa kirjoilla olla samaan aikaan lähemmäs sata opiskelijaa, mutta vain yksi luokka on ainoa vuosikurssi kunakin vuonna.

    Pete

    Hae ihmeessä metsäalalle jos olet ulospäin suuntautunut, myynti- ja markkinointihenkinen ja haluat tavata ja tehdä töitä ihmisten kanssa. Jos nämä täsmää niin työllistymisesi ja myös menestys metsäalalla on täysin varmaa. Jos haluat ennemmin touhuilla itseksesi ja ihmisten seura ahdistaa niin hae raksainssiksi.

    Petkeles

    Komppaan Peteä. Toisin kuin voisi luulla mti:n tehtävistä harva on sellainen että saa toteuttaa eräharrastusta tai nauttia yksinäisyydestä. Varsinkin metsäneuvojan tai metsäasiantuntijan nimikkeellä saa olla todella menevä seuraihminen.

    Kallastaja

    Ainoo ongelma on tätä alaa  miettiessä on ”epävarmuus”, siis ei tiedä kätännössä mihin sitä työelämään sijoittuu ja onko tämä se minulle oikea ala. Huomaa myös foorumin viesteistä, että täällä ollaan jatkuvast kahta mieltä alasta. Itse olen henkilönä keskiverto sosiaalinen tyyppi, joka myös viihtyy omissa oloissa, harrastuksina kalastus, kilpahiihto sekä metsässä liikuskelu ylipäätänsä sekä luonnonilmiöiden tutkiminen. Sijoittaminen on tullut myös näin lukion jälkeen uudeksi harrastukseksi. En tiedä paljonko nämä harrastukset synkkaa metsätalousinsinööri ammatin kanssa, mutta en oikein keksi muutakaan sen parempaa, mikä olisi edes ositttain osa minun luonnetta.

    NIMENOMAAN tarkoitus olisi työllistyä lappiin. On siis tärkeää, että niitä töitä alalla on lapissa. Ainakin mitä olen katsellut niin uusia hankkeita on lappiin metsäalaan liittyen on suunnitteilla.

    Jotenkin vaan fiilikset heittelee jatkuvasti tämän ammatin suhteen. Vanhemmat varsinkin koko ajan suosittelee raksapuolelle, mutta tuntuu vain, että se ei oikein kiinnosta…

    Huomenna teen yhteishaun ja metsäinssi taitaa mennä kaikesta huolimatta läpi 🙂 Toivottavasti edes jonkin moinen tulevaisuus löytyy.

    harrastelija

    Tuossa vaiheessa jokunen vuosi ei ratkaise koko elämää. Työtä tekevä ihminen on joustava eikä jonkun ammatin opiskelu tarkoita sitä, että siihen juuttuu koko iäksi. Mutta omalta kohdalta voin sanoa, että toiveammatin opiskelun jättäminen kaduttaa ehkä myöhemmin.

    Siskonpoikani opiskeli Hirvaksella metsuriksi, jatkoi sitten edelleen Oulun yliopiston biologian opintoja ja on ollut senjälkeen peruskoulun opettajana. Sai sukupolven vaihdossa metsäpalstoja joissa tekee hommia vapaa-aikoina.

    Noista raksahommista en kovin tiedä. Hartiapankilla olemme rakentaneet 3 omakotitakoa ja täysremontoitu 1 vanha talo muuttojen takia. Nykyisin talot tehdään elementeistä, joten suunnittelupuolella on enemmän opiskelleella tarvetta. Ryskätyö näyttää valuvan enemmän ulkopuoliselle halpatyövoimalle – ei hyvä!

    mehtäukko

    Kallastaja. Tiedustelut suoritettuasi jätä nämä jutut omaan arvoonsa ja tee itse päätös.

    En epäile yhtään pärjäämistä kumpsin jompsin, mutta jos veri vetää metsäpuolelle,se on siinä.

    Pete

    <span style=”font-family: ’Arial’,sans-serif; font-size: 10pt;”><span style=”color: #000000;”>Se että tykkää liikkua luonnossa ja harrastaa vaikka hiihtoa ei ole tietenkään ollenkaan huono juttu, olennaista on kuitenkin, että viihtyy ihmisten parissa. Ei tästä haittaa ole rakennuspuolellakaan, mutta uskoisin sieltä löytyvän enemmän hommia joissa voi seurustella suurimman osan päivää tietojärjestelmien kanssa. Työmaapäälliköille on eritäin kova kysyntä. Se onkin sitten nykypäivänä Lapissakin aika kansainvälistä puuhaa. Jostain syystä näissä työmaapäällikön tehtävissä harvempi kovin pitkään ”kestää”. Rakennusalaa vaivaa tietysti myös kovat aikataulupaineet ja varmaan osaltaan sekin on johtanut huonoon kulttuuriin alalla. Huonosta rakentamisesta puhutaan nykyään paljon ja ei aivan syyttä. Vaatii tietynlaista luonnetta, että voi kirkkain silmin kiristää aikataulua vaikka tietää siitä seuraavan sutta ja sekundaa. No tämä on tietysti karkea yleistys…</span></span>

    Eli hae metsäpuolelle vaan jos se tuntuu itsellesi mieleisemmältä ratkaisulta.

    Jätkä

    Raksapuolella on huutava pula Rakennusmestareista ja se näkyy kaikessa rakentamisessa valvonnan puutteena.

    Vastaava rakennusmestari on tekemisissä ihmisten kanssa ja paraimmillaan valvoo rakennusaikaisia toimenpiteitä koko ajan.

    Työ on vastuullista ja tänä päivänä etelä-suomessa hyvin palkattua.

    Toki MTI:n hommat Metsäkeskuksessa ovat hyvin lokoisia ja saa hiihdellä hankia hiljalleen – jos haluaa. Päiväraha juoksee ja emännät tarjoaa ”päiväkahvia ja torttua”. Metsäkeskushan noita suunnitteluhommia tekee ja hoitelee myös tieprojekteja.

    Moni MTI-koulutuksen hankkinut kaveri toimii yrittäjämetsurina, monella on myös muutama työntekijä ja myös kalustoa on joillakin, eli kokonaisyrakointikin tulee kysymykseen.

    Kahden naapuritilan metsässä on nytkin yrittäjä, jolla on työmaalla kaksi muuta miekkosta ja metsävarusteltu maataloustraktori. Hän on ostanut työmaat ”pystyyn” ja myy puutavaran ja hakepuun omiin nimiinsä. Suurin osa tavarasta on jo lähtenyt jalostukseen.

    Se, että onko tuo koulutusta vastaavaa työtä, jäänee harkittavaksi, mutta jonkun nuokin hommat olisi hyvä tehdä, ettei mene touhu ihan Jeessimiseksi.

    Metsuri motokuski

    Elä ihmeessä hae metsäinsinööriksi. ”Koiran virka”. Koulutusmäärät liian suuria ja muutamista paikoista kova kilpailu. Ostomiehenä kuuntelet isäntien narinoita ja tinkimistä. Työnantajan puolelta taas sieltä tulevat narinat. Konemiehet v…lee leimikoista ja kuorma-automiehet laaneista ja teistä. Palkkaus surkea kun ylikoulutettuja on paljon niin ei tarvii maksaa. Työaikaa ei ole ja olet aina puhelimessa tai metsässä leimikoita merkaamassa.  Vapaapäivinä ja iltaisin joudut pitämään ilmaista puhelinneuvontaa niin konekuskeille  kuin automiehille. Lopuksi sitten vielä lasket tilitykset niin isännille, konemiehille kuin autoilijoillekin.

    Metsäinsinöörin hommissa ei ole tänä päivänä enää mitään hohdokasta. Jatkuvat säästöt ja organisaatiouudistukset ovat vieneet sen viimeisenkin vapauden työstä.

    Ilman muuta rakennusinsinööriksi niin on ainakin säännöllinen työaika ja palkka parempi.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)